spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Primarii vasluieni fãrã bani, dusi de nas pânã… în iulie!

- Advertisement -

INCREDIBIL…”Stim cã nu aveti bani, dar stati linistiti, vine cineva de la noi (n.r. Ministerul de Finante) si o sã vã ascultãm problemele. La rectificarea din iulie o sã vã dãm niste bãnuti, nu prea multi, doar asa cât sã nu muriti”. Cam asa s-au purtat discutiile dintre primarii vasluieni, nemultumiti de bugetul pe 2015, cei sapte-opt primari de comune din judet, cu reale probleme financiare. Sapte comune din judetul Vaslui, printre care cele care nu au primit niciun leu la buget pe anul 2015 – Zorleni, Drânceni si Fãlciu – au înaintat memorii la Ministerul Finantelor Publice, spunând cã sunt la un pas de a închide institutiile, în lipsa unui buget care sã le permitã functionarea. Singura promisiune cu care s-au întors acasã este cã un secretar de stat de la Ministerul de Finante va veni la Vaslui, pânã la finele lunii martie, pentru a discuta cu toti primarii nemultumiti.

La ultima sedintã a Asociatiei Comunelor din România, primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru, care este si lider al primarilor comunali din judetul Vaslui, a informat Ministerul de Finante cã sunt mai multe localitãti în judetul Vaslui, care însumeazã câteva zeci de mii de locuitori, care nu au un buget care sã le permitã functionarea. “Am arãtat, de fatã cu ministrul de Finante cã localitatea pe care o conduc, Fãlciu, a avut un an foarte bun în 2013, ca nivel de încasãri la taxe si impozite locale, când am depãsit 15 miliarde lei vechi. Atunci, ca sã recuperãm datoriile, am blocat toate conturile, la societãti si persoane fizice. Am fãcut un memoriu cãtre Consiliul Judetean si Ministerul de Finante din care reiese cã încasãrile noastre pe 2011, 2012 sau 2014, la taxe si impozite locale, ajung la aproape 8 miliarde lei vechi, nicidecum 15 miliarde. Cum sã functionãm, fãrã niciun leu? Ni s-a spus cã va veni un ministru secretar de stat de la Finante, care va discuta cu toti primarii nemultumiti, pentru cã sunt mai multe primãrii care nu se pot descurca, inclusiv primãria de la Vaslui sau cea a comunei Lipovãt, dar sunt si altele. Ni s-a spus cã, la rectificarea din iulie, vom primi si noi bani la buget, dupã ce secretarul de stat se va lãmuri cu privire la situatia din judet”, a spus primarul Moraru.

Plafoanele de alocare vor fi modificate, spune conducerea Ministerului de Finante

Secretarul de stat în Ministerul Finantelor Publice, Attila Gyorgy, a anuntat cã aspectul cel mai discutat, la întâlnirile cu primarii, sunt plafoanele stabilite în legea bugetului de stat, dar care vor suferi modificãri prin diferentierea comunelor, în functie de serviciile pe care le oferã acestea. “Plafoanele stabilite în legea 186, a bugetului de stat, au fost stabilite în mod unitar, în functie de categoria localitãtii, 1,5 milioane lei la comune, 6 milioane la orase, 20 milioane la municipii, 50 milioane la municipii resedinte de judet, 80 de milioane la Consilii judetene. Or, localitãtile în sine diferã foarte mult, la comune vorbim si de localitãti sub 200 de locuitori, pânã la o comunã care depãseste 20.000 de locuitori. Se simte nevoia de a stabili plafoane care sã tinã cont de anumiti parametri, ce tin de geografia locului, de serviciile publice oferite, de autoritãtile locale respective si proiectele pe care le au, majoritatea cu finantare nerambursabilã sau de la bugetul de stat”, explicã Attila Gyorgy. Secretarul de stat de la Finante a precizat cã legea însãsi, la alineatul 10 al art. 8, prevede aceastã obligatie a realizãrii studiului si în cazul în care se evidentiazã anumite lucruri care trebuie corectate, trebuie fãcutã aceastã corecturã. “Solutia va fi oferitã prin diferentierea comunelor, în functie de serviciile pe care le oferã. Lucrãm la metodologie care trebuie pusã în dezbatere publicã, în special mizãm pe colaborarea cu Asociatia comunelor, oraselor si municipiilor si Uniunea Nationalã a Consiliilor Judetene din România (UNCJR) ca sã gãsim solutia optimã ca apoi sã fie propusã legiuitorului. Hotãrârea de guvern 14 pune în cifre formula datã în lege. HG-ul efectiv vine cu localitatea si suma; legea prevede mecanismul, iar HG-ul cu sumele”, a mai spus Attila Gyorgy.

Ce vor primarii de la Guvern…

Conform unor informatii din cadrul Asociatiei, primarii de comune care au participat la sedintã, printre care si 21 de edili vasluieni, au cerut sã nu se mai facã anchete sociale din trei în trei luni, pentru cã trebuie reînnoite multe documente pentru care oamenii pierd timp si bani. S-a cerut sã nu mai fie limita de 20 de ari la stabilirea dreptului minim garantat, pentru cã multe familii pierd acest drept pentru o bucatã amãrâtã de pãmânt. S-a discutat si problema incompatibilitãtii primarilor, sã se revinã asupra legii care interzice primarilor sã facã parte din anumite asociatii. S-a cerut introducerea cât mai repede în Parlament a Legii 255, care vizeazã exproprierile. Este bine sã fie un pret unic pentru toatã lumea, nu negocieri cu fiecare în parte, au spus primarii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.