spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Preasfintitul Ignatie a oferit rangul de iconom stavrofor preotului Vasile Macsim din Draxeni:

- Advertisement -

SLUJBÃ RELIGIOASÃ… Sute de oameni din judetul Vaslui, dar si din alte judete ale Moldovei, s-au adunat ieri la Biserica Sfintii Împãrati „Constantin si Elena” si Sfântul Nectarie, acolo unde Episcopul Husilor a sãvârsit Sfânta Liturghie. Cu aceastã ocazie, Preasfintitul Pãrinte Ignatie a sfintit locul pe care se construieste Asezãmântul social „Sfântul Ierarh Nectarie”. Preotul paroh Vasile Macsim a primit din partea episcopului distinctia iconom stavrofor, un rang onorific bisericesc ce se conferã preotilor cu o activitate pastoralã exceptionalã. La rândul sãu, pãrintele Macsim i-a oferit Preasfintitului Ignatie o icoanã cu Sfântul Nectarie.

La Sfânta Liturghie oficiatã ieri la biserica din Draxeni, Episcopul Husilor le-a vorbit credinciosilor prezenti la slujbã despre poicãintã si importanta spovedaniei în fata unui preot: „De ce este nevoie, de ce este atât de esential pentru ca noi sã ne spovedim în fata preotului? Nu este oare suficient sã-i spunem doar lui Dumnezeu? Pentru cã el cunoaste inima noastrã, stie pãcatul nostru, stie lãuntricul nostru, de ce sã ne mai ducem la un om care si el este pãcãtos, asa cum suntem toti? Este nevoie ca sã nu-L viclenim pe Dumnezeu. În momentul în care te duci în fata preotului, în greutatea faptului de a mãrturisi propriile tale pãcate se ascunde un mare adevãr: nouã ne este greu sã scoatem la ivealã, adicã sã punem în fata unui alt om ceea ce este atât de intim, de profund vietii noastre. Cu alte cuvinte, sã obiectivezi, sã transformi pãcatul acela într-un obiect pentru cel din fata ta. Avem tentatia de a-l vicleni pe Dumnezeu si spunem asa, formal, <stie Dumnezeu ce e în inima mea>. Problema rãmâne acolo, nu o rezolvi. Este ca si cum încerci sã te vindeci de o boalã vorbind cu medicul prin telefon, fãrã sã-l întâlnesti la modul propriu, astfel încât el sã-ti facã un consult. Tu zici cã te doare burta, dar esti bolnav de apendicitã, pentru cã se propagã durerea cãtre stomac si crezi cã ai probleme cu stomacul. Medicul, însã, îti poate spune <nu, nu, ai apendicitã. Apendicele trebuie scos>. El constatã lucrul acesta. Asa si cu starea noastrã de pãcãtosenie: preotul, dacã este un doctor desãvârsit, poate sã vadã metehnele celui care vine sã se spovedeascã. Asa ar trebui sã întelegem noi <pocãiti-vã, cã s-a apropiat Împãrãtia Cerurilor>”.

Episcopul Ignatie: „avem si noi pãcatele noastre, dar dumneavoastrã ne vedeti mai buni decât suntem”

La finalul slujbei, Preasfintitul Ignatie le-a multumit tuturor credinciosilor care îl sustin pe pãrintele Macsim în proiectul sãu: construirea Asezãmântului social „Sfântul Ierarh Nectarie”. „Îi multumim pãrintelui Vasile pentru toatã activitatea socialã pe care o face si pe care va continua sã o facã dupã ce va ridica centrul social cu multiple acitivitãti pentru copiii si bãtrânii din parohie, dar si pentru toate nevoile spirituale, culturale si sociale ale acestei parohii. Este un proiect foarte frumos, sã ne ajute Domnul sã putem ajunge si la momentul în care sã ne bucurãm de sfintirea lui. Îi multumim foarte mult si domnului primar al comunei Rebricea, pentru cã a gãsit de cuviintã sã cedeze cãtre parohie aceastã bucãticã de pãmânt, pe care se aflã biserica si pe care se va afla si centrul social. Îi multumim pentru cã este aproape de pãrinte si îl ajutã. Stim cã obtinutul nu-i o glumã, cam greu se obtine de la domnul primar, dar insistãm din toate pãrtile si reusim sã obtinem ceea ce este nevoie. Vã multumesc dumneavoastrã mai mult decât îi multumesc pãrintelui, pentru cã ne sunteti aproape si ne iubiti chiar dacã poate nu meritãm, avem si noi pãcatele noastre, dar dumneavoastrã ne vedeti mai buni decât suntem. Nu suntem chiar asa de buni, nici foarte rugãtori nu suntem, nici foarte milostivi, dar… Asa sã ne ajute Domnul: sã ajungem asa cum ne vedeti dumneavoastrã”, a transmis Preasfintitul Ignatie, care i-a conferit pãrintelui Macsim un rang bisericesc important: „ne-am gândit sã îi conferim simbolic rangul iconom stavrofor pentru tot ce a fãcut aici si, desigur, ca o motivatie pentru ceea ce mai este de fãcut. Stiu cã nu se astepta. Stavrofor este un cuvânt în limba greacã care înseamnã dreptul de a purta crucea, iar iconom vine de la a economisi, este cel foarte întelept cu ceea ce tine de bunurile bisericii”.

„Pãrinte, te binecuvântez cu amândouã mâinile, ca sã le faci pe amândouã”

Surprins de distinctia primitã, pãrintele Macsim a multumit si a povestit o întâmplare de acum doi ani de zile, când Episcopul Ignatie a venit prima datã la Draxeni: „bucuria pe care mi-ati fãcut-o nu poate fi descrisã în niciun cuvânt. Nu pot decât sã-i multumesc bunului Dumnezeu pentru aceste ceasuri de rugã si sã vã multumim dumneavoastrã pentru cã ati venit aici în mijlocul nostru. Îngãduiti-mi sã vã împãrtãsesc din ceea ce am trãit în urmã cu doi ani, când ati venit prima datã si ati slujit la Draxeni. Pe 9 noiembrie 2017 a venit Preafintitul, a slujit aici si apoi am mers la Tufesti, la biserica veche. I-am împãrtãsit Preasfintitului gândurile mele si dorinta mea de a dezvolta aici, lângã biserica în care ne aflãm acum, un centru social. Nu stiam atunci dacã sã mã aplec cãtre copii sau bãtrâni. Si Preasfintitul mi-a zis atunci <Pãrinte, te binecuvântez cu amândouã mâinile, ca sã le faci pe amândouã>. În gândul meu, vã mãrturisesc, am zis atunci <usor de zis>. A doua zi, pe 10 noiembrie, m-a sunat cineva apropiat, dar care nu stia nimic de gândurile mele, si mi-a zis <pãrinte Vasile, avem un lot de cãrãmidã care nu e chiar stas, dar meritã sã fie folosit>. Pe 5 decembrie a venit primul tir cu cãrãmidã pentru întreg asezãmântul social. Toatã cãrãmida este aici. Vã multumesc pentru toatã binecuvântarea pe care mi-ati dat-o si pentru rugãciunile în care simt cã ne purtati. Acest lucru este mai presus de tot si de toate. Ca semn al pretuirii mele fatã de Preasfintia voastrã si dragostea pe care o arãtati, vã rog sã primiti din partea noastrã, a celor de la Draxeni, icoana cu sfântul nostru drag, Sfântul Nectarie”. Asezãmântul Social „Sf. Ierarh Nectarie” se va afla în curtea bisericii si va curprinde o cantinã, un centru de zi si câteva spatii de cazare. Lucrãrile sunt la stadiul de fundatie si au nevoie de sprijinul financiar al oamenilor cu suflet mare. Oricine îsi doreste sã contribuie la realizarea acestui proiect poate face donatii la biserica din Draxeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.