spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Povestea impresionantã a unei mame care a adoptat douã fete: „mie nu avea cine sã-mi spunã

- Advertisement -
SUFLET MARE... Dupã ce le-a adoptat pe Alexandra si Niculina, Miza a mai luat o fetitã în plasament. "Elena e pãpusica familiei", spun la unison cele douã fete adoptate de Miza.

IUBIRE DE OAMENI… Dupã 25 ani în care a asteptat un miracol de la Dumnezeu ca sã devinã mamã, o femeie din Blãgesti, cu nume de zeitã, si-a luat inima în dinti si a adoptat douã fetite nãscute la o diferentã de doar patru zile. Miza (n.r. de la Artemisa) Andone nu s-a lãsat doborâtã de greutãti, nici mãcar atunci când a rãmas fãrã sot si a trebuit sã îsi creascã singurã fetele. A renuntat la serviciu doar ca sã poatã sã stea acasã cu ele, sã le îngrijeascã si sã le educe asa cum face o mamã adevãratã. Le-a dat la scoalã, le-a îndrumat spre muzicã, iar acum merge cu ele la aproape toate spectacolele la care sunt invitate sã cânte. Alexandra si Niculina, sau Sãndica si Nina, cum le spun apropiatii, tin la mama lor adoptivã ca la ochii din cap. Se înteleg foarte bine toate trei si împreunã au grijã si de pãpusica familiei, Elena, fetita luatã în plasament de ceva timp de Misa. Un covrig, dacã-l au, îl împart la patru. “Eu trãiesc prin fete, îmi aduc satisfactie si îmi creste inima când le vãd, mai ales când urcã pe scenã si cântã. Am niste emotii si niste trãiri foarte intense, cã mi-e foarte greu sã le descriu“, spune Misa.

Pe Alexandra si Niculina le-a adoptat în urmã cu aproape 14 ani dintr-o dorintã foarte mare, neîmplinitã la acel moment. “De câte ori auzeam cuvântul <mamã>, parcã se întâmpla ceva în mine, în sufletul meu… Mã apãsa mereu gândul acesta cã mie nu are cine sã-mi spunã <mamã>. Într-o zi, am zis: <ia sã mã duc eu la spital, cã acolo sigur gãsesc copii pãrãsiti de femei care nu sunt demne de a fi mame>. Si am gãsit o fetitã de doar o zi. Am stabilit cu sotul meu sã o luãm si imediat ne-am apucat sã facem actele de pre-adoptie, adicã de luare în plasament spre adoptie. Ne duceam în fiecare zi sã vedem fetita si, într-una din zile, ne spune o infirmierã <dar de ce o luati pe fetita aceasta? E mititicã, slabã, plânge, nu ia în greutate, are infectie urinarã. Haideti sã vedeti o altã fetitã, de abia nãscutã, e cuminte, nu plânge, ia în greutate>. Ne-am gândit cã, de fapt, poate are altceva si le e fricã sã ne spunã. Si atunci ne-am hotãrât sã o luãm în adoptie pe cea de-a doua fetitã. Dupã ce s-au împlinit sapte zile, trebuia sã mergem sã o luãm din spital si sã o aducem acasã. Aceeasi infirmierã ne spune <dar, pentru ultima datã, nu ati vrea sã o mai vedeti si pe fetita cealaltã?>. Eram pe punctul de a pleca din spital, fata fusese deja îmbrãcatã, noi aveam cojoacele pe noi, dar am zis <da, aduceti-o sã o vedem si pe cealaltã fetitã>. O aduce si mi-o pune în brate. Era tare mititicã, cât o franzelã, cã se nãscuse prematur. A oftat atât de profund, cã am simtit cã mã doare si stomacul, si sufletul. Si am zis pe loc cã le adoptãm pe amândouã. S-a dus sotul meu si cu mama mea la magazinul de jos, au cumpãrat hãinute si pentru cea de-a doua fetitã si le-am luat pe amândouã acasã, pe acelasi act. Râdea doamna doctor de noi: <cum n-ati avut copii 25 ani, mâine parcã vãd cã sunteti primii la usã sã le aduceti înapoi, cã o sã plângã, voi nu sunteti obisnuiti>. Au trecut sase luni si a trebuit sã mergem din nou la spital, ca sã le facã un anumit vaccin. <Ele sunt fetele?>. M-au întrebat. Erau ca niste pãpusele, îmbrãcate în rochite de printesã, le-a fãcut niste poze mari si le-a pus la panoul de onoare. Vreo câtiva ani au stat pozele acolo“, îsi aminteste Miza.

“Mi-au zis: <mamã, nu ne mai lua pãpusi, cã avem una, o pãpusã vie>“

La un an, i-a murit sotul, dar ea a continuat cu procesul de adoptie. “Lumea a rãmas uimitã, pentru cã se astepta sã renunt la una dintre ele sau chiar la amândouã. <Ei, e tânãrã, poate încearcã sã-si refacã viata>. Dar eu am zis <nu, de acum, musca s-a dus. Mai degrabã sã-mi tin fetele, ca sã aibã cine sã-mi aline sufletul, sã aibã cine sã-mi spunã si mie <mamã> la bãtrânete“, povesteste Miza. Opt ani a durat tot procesul de adoptie, iar când s-a finalizat, pe certificatul de nastere, la rubrica <mamã> a fost trecut numele Miza Andone. “Am mers în instantã si domnul judecãtor le-a spus <dom-nisoarelelor, începând de astãzi vã puteti schimba prenumele. Vreti sã vã puneti alt prenume?>. Ele au zis <nu, numele pe care le purtãm (n.r. Niculina si Alexandra), sunt ale nãnutilor nostri, nouã ne plac. Vrem doar sã ne punem si un prenume floare>. Si ele si-au ales Sânziana si Crina“, îsi aminteste Miza. Ca sã le creascã, a fost nevoitã sã renunte la serviciu, iar când a murit sotul ei a renuntat si la afacerea pe care o detinea: “aveam o asociatie cu teren, am vândut utilajele agricole, magazinul, marfa. Si mi-am pãstrat bãnutii, ca sã am cu ce sã mã descurc. Când am vãzut cã se împutineazã spuma de bani, am zis sã iau o fetitã în plasament ca sã stau acasã cu ele, sã le îngrijesc, sã le urmãresc sã fie totul în regulã. Elena avea un an si opt luni când am luat-o si din prima clipã fetele au îndrãgit-o, cã au si renuntat la pãpusi. Mi-au zis <mamã, nu ne mai lua pãpusi, cã avem una, o pãpusã vie>“, povesteste Miza.

“Alo, mãmicule, am sã vin si am sã trag cu pusca în sifonier la tine, cã iar ai deranjat hainele“

DORINTE… Acum, singurul lucru pe care si-l mai doreste este ca ea si fetele ei sã fie sãnãtoase: “vreau sã le tinã Dumnezeu sãnãtoase si pe mine la fel, ca sã le pot îndruma mai departe si sã mã bucur de ele, cã sunt cuminti, ascultãtoare, nu ies din cuvântul meu. Sãptãmâna trecutã au avut spectacol la Bucuresti, au stat patru zile. De 1 Decembrie, au fost la Alba Iulia, au cântat, sunt înscrise si într-un cor la Floreni, mai exerseazã si la o scoalã de canto, cu profesorul Narcis Rãscanu“. Pentru cã sunt în clasa a VIII-a, pe fete le preocupã viitorul, în special liceul pe care sã-l urmeze dupã finalizarea scolii gimnaziale. Cele douã fete oscileazã între Liceul Pedagogic din Bârlad sau Liceul Militar din Câmpulung. “Mie îmi place foarte mult muzica, îmi plac copiii, îmi place sã am grijã de ei… De asta vreau sã dau la Liceul Pedagogic, însã si Liceul Militar e o idee foarte bunã“, spune Alexandra. Mai hotãrâtã în a urma o carierã militarã este Niculina: “stiu cã e mai multã strictete, cã un liceu militar înseamnã disciplinã, dar îmi place“. “Ninei chiar i s-a potrivi o carierã militarã, pentru cã e disciplinatã. Când se mai întâmplã sã iau ceva din sifonier si deranjez hainele, vine imediat aghiotantul meu si zice <alo, mãmicule, am sã vin si am sã trag cu pusca în sifonier la tine, cã iar ai deranjat hainele>. Îi place sã fie totul la linie“, adaugã mama adoptivã a celor douã fete.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.