spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Porcul de Crãciun i-a mâncat degetele lui Mihãitã din Viisoara!

- Advertisement -

Rãzbunarea porcului

BARBAR… Poveste tragi-comicã, în satul Viisoara, în dimineata zilei de sâmbãtã. Un localnic, Mihãitã Romascu, a plecat dis-de-dimineatã de acasã, pentru a ajuta la tãierea porcului de Crãciun, la un prieten din sat. Cum le stã bine unora dintre „gospodarii” de la tarã în aceste zile, Mihãitã al nostru s-a apucat de bãut cu gazda si cu un alt vecin, venit sã ajute la tãierea porcului. Dupã ce s-au îmbãtat bine, „asasinii” s-au dus hotãrâti la cotetul porcului, decisi sã-l taie. Mihãitã, un tip înalt si bine fãcut, s-a dat viteaz si a spus cã intrã el în cotetul porcului, pentru a-i pune sârmã în rât. Numai cã, porcul nu a fost de acord cu ideea localnicului si, într-o clipã de neatentie din partea bãrbatului, l-a prins cu gura de deget, sectionându-i o falangã de la degetul arãtãtor. Fãrã sã-i pese de sângele care siroia, Mihãitã Romascu s-a rãzbunat pe porc, înjunghiindu-l de mai multe ori. Abia spre searã, în jurul orei 12.00, vãzând cã durerile sunt tot mai mari, a sunat la 112 si a chemat o ambulantã. Medicii de la Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” i-au amputat bãrbatului falanga de la mâna dreaptã, în timp ce sãtenii spun cã porcul s-a rãzbunat pentru durerile îndurate. „L-am tãiat si l-am mâncat”, recunoaste Mihãitã fãrã un deget.

Traditia la români spune cã porcul se taie de Ignat, pe 20 decembrie. Mai nou, Uniunea Europeanã a venit peste traditiile noastre si vechile metode de sacrificare ar fi trebuit schimbate, cu asomarea animalelor, adicã aplicarea unui curent electric sau o serie de injectii fãcute de veterinar. Cel putin, asa ar trebui sã se întâmple lucrurile în România europeanã, însã în satele din judetul Vaslui tãierea porcului urmeazã acelasi ritual vechi de sute de ani. În satul Viisoara, sâmbãtã dimineatã, doi localnici s-au întâlnit la un prieten, pentru a-l ajuta la tãierea porcului. Probabil pentru a prinde curaj la sacrificarea animalului, Mihãitã Romascu, prietenul si gazda lor au bãut peste mãsurã, pânã cãtre prânz. Bine bãuti, cei trei ar fi mers la cotetul porcului, pentru a-si duce planul la capãt. Mai viteaz, Romascu a intrat în cotet, spunând cã va pune sârma în rât animalului, pentru a-l scoate afarã, în curte. Nu se stie ce s-a întâmplat în cotet, cert este cã porcul s-a rãzbunat pe cel venit sã-l taie si, într-o clipã de neatentie din partea acestuia, l-a apucat de mânã, aproape sectionându-i un deget.

„Da, l-am tãiat si l-am mâncat. Sã ajung la ziar, din cauza porcului!”

Desi sângele îi curgea siroaie de la degetul muscat, Mihãitã a târât porcul afarã si, ajutat de gazdã, a tãiat animalul, folosind un cutit bine ascutit. Spre ora 12.00, bãrbatul a vãzut cã sângele nu se opreste, asa cã a sunat la ambulantã. O masinã de interventie trimisã de la Statia Bârlad l-a dus pe Romascu la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Elena Beldiman”, acolo unde medicii l-au operat la urgentã. Conform documentelor medicale, bãrbatul a ajuns la UPU în jurul orei 13.45, cu diagnosticul „plagã muscatã de porc”. „Pe data de 9 decembrie, orele 13.45, ambulanta a adus un pacient, M.R., de 39 de ani, din comuna Viisoara, muscat de porc, de mânã. A fost diagnosticat cu plagã muscatã index drept si amputatie falanga 3 (buricul degetului). A fost suturat bontul, i s-au acordat îngrijiri medicale, iar astãzi (luni, 11 decembrie, n.r.) a fost externat”, a precizat Adrian Gheorghiu, purtãtor de cuvânt al spitalului bârlãdean. În Viisoara, oamenii râd pe la colturi de pãtania lui Mihãitã, cel fãrã un deget, cum i se spune mai nou. „S-a rãzbunat porcul pe el. S-au îmbãtat si nu au stiut ce fac. Nu se mai respectã nicio traditie, nimic”, spune un bãtrân din sat, dând supãrat din cap. L-am cãutat, seara trecutã, pe bãrbatul cu degetul tãiat. „Nu am nimic, lãsati-mã în pace. Am vrut sã tai porcul, dar m-am zgâriat putin la un deget. Da, a fost sâmbãtã. L-am tãiat si l-am mâncat. Auzi, sã fiu dat la ziar din cauza unui porc”, a fost reactia lui Mihãitã Romascu, nervos, dupã care a plecat în casã. Omul nu este cãsãtorit si este cunoscut ca amator de licori bahice, în sat. La casa unde stã, are grijã de mama sa, pentru cã tatãl a murit în urmã cu câtiva ani.

Ce spune traditia la români, privind ziua în care se sacrificã porcul

Tãierea porcilor, conform traditiei, are loc într-o anumitã zi, la Ignat (20 decembrie), si într-un anumit moment al zilei, de obicei în zori sau dimineata. Credinta cã porcul îsi viseazã moartea în noaptea de Ignat, prinderea si înjunghierea animalului, efectuarea diferitelor semne rituale pe corpul neînsufletit, jumulirea pãrului pentru confectionarea bidinelelor, pârlirea sau jupuirea pielii pentru opinci, tãierea corpului în bucãti etc. ofereau suficiente momente pentru sãvârsirea practicilor rituale menite sã preîntâmpine stingerea „semintei” porcilor, sã asigure sãnãtatea gazdei în noul an, sã alunge spiritele rele, sã prezicã vremea pe o perioada mai îndelungatã de timp, sã fertilizeze ogoarele pentru a obtine roade bogate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.