spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Porcii din gospodãriile populatiei, la control: medicii DSVSA vor controla 400 de curti!

- Advertisement -
ANUNT... Porcii din gospodãrii vor fi verificati, pentru a se stabili dacã ceea ce se gãseste în teritoriu se regãseste în Baza Nationalã de Date a ANSVSA

VOR SÃ AFLE ADEVÃRUL… Control amplu la gospodãriile populatiei, în tot judetul Vaslui, pentru a se vedea care este numãrul real de porci pe care îl detine populatia, în raport cu datele oficiale. Conform informatiilor centralizate în Baza Nationalã de Date a ANSVSA Vaslui, judetul Vaslui ocupa, la finele anului trecut, primul loc pe tarã în ceea ce priveste numãrul de porci în gospodãriile individuale, cu o medie de 3,5 porci/gospodãrie. Ori, aceastã situatie l-a pus în gardã pe directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, dr. Mihai Ponea, care a cerut în mai multe rânduri populatiei sã meargã la medicii veterinari de zonã si sã anunte efectivele reale. „Nu este normal sã avem aceste efective. Au fost sãrbãtorile de Crãciun, când au fost sacrificati mii de porci, unii gospodari au vândut animalele, deci situatia nu stã deloc asa cum este prezentatã în BND”, spunea, în ianuarie, dr. Ponea. De astãzi, 10 comisii de la DSVSA Vaslui vor merge în zece comune, acolo unde vor merge sã vadã care sunt efectivele reale pe fiecare localitate în parte.

„Sã fie clar: nu vrem sã amendãm niciun proprietar de porci, vrem doar sã vedem cum stã situatia, în mod real. Vrem sã le cerem ajutorul, sã discute cu medicii veterinari, sã stim care sunt efectivele reale, pentru cã, astfel, putem procura vaccinurile si medicamentele, care se oferã cu titlu gratuit acestor proprietari”, a spus directorul DSVSA Vaslui. Au fost alese, pentru aceastã actiune, un numãr de 10 comune, la care se vor verifica efectivele reale, mai ales acolo unde sunt gospodãrii cu zero efective sau cu un numãr mare de porci, la alegere. În fiecare comunã, se vor verifica în jur de 40 de gospodãrii, deci vor fi luate la puricat peste 400 de curti. „Este un control-pilot, pe care îl facem pentru a stabili care este diferenta dintre cifrele pe care le avem în Baza Nationalã de Date a ANSVSA si ceea ce gãsim efectiv în teritoriu. Dacã, în urma acestui control, descoperim cã datele din BND bat cu ceea ce gãsim în gospodãrii, nu mai extindem controlul la nivelul întregului judet. Important este sã stim care sunt efectivele reale, pentru cã în functie de aceasta vom procura medicamente si vaccinuri, care se acordã proprietarilor de porci în mod gratuit”, spune dr. Mihai Ponea. Oficial, în judetul Vaslui ar fi cam 12.000 de gospodãrii în care sunt crescuti porci, efectivele fiind de 34.000 de capete, mai spune Ponea.

Se sporesc mãsurile de sigurantã în judet, dupã cele patru noi cazuri de PPA

Controalele din cele 10 comune sunt legate si de recentele situatii în care alti patru porci mistreti au fost depistati cu virusul pestei porcine africane (PPA) la Cârja. „Mistretul reprezintã un potential rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, ceea ce poate duce la transmiterea prin diversi vectori la porcii domestici din gospodãriile populatiei. Facem apel din nou, pe aceastã cale, la crescãtorii de porcine, sã anunte de urgentã medicul veterinar în situatia în care apar modificãri în statusul de sãnãtate al porcinelor din gospodãriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Pe fiecare fond de vânãtoare se va realiza catagrafia efectivului de mistreti si prãdãtori. Paznicii de vânãtoare vor efectua patrulãri zilnice, pentru a depista porcii mistreti morti sau bolnavi. Este permisã sacrificarea traditionalã a porcilor crescuti în gospodãriile populatiei pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stãrii de sãnãtate a animalului, va anunta de urgentã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistentã de pe raza teritorialã respectivã, în vederea examinãrii antemortem sau post-mortem a animalului si a recoltãrii de probe (dacã situatia o impune), în vederea examinãrii de laborator. Este obligatorie anuntarea medicului veterinar de liberã practicã dacã, înainte de sacrificare, apar unele modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului”, spune directorul DSVSA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.