Politistii vasluieni, dotati din luna august cu echipament de ultimã generatie

ÎN SPRIJINUL TUTUROR… Politistii vor putea dovedi mai usor comportamentele agresive sau inadecvate la adresa lor începând din august. Asta dupã ce 6.000 de camere portabile vor intra în dotarea Politiei Române în perioada urmãtoare. Vor ajunge la agentii din teren, care le vor atasa pe uniformã în momentul în care intrã în turã, atunci când îsi preiau si armamentul. Imaginile de la interventii vor fi folosite ca probe în anchete si pot fi de ajutor si atunci când un cetãtean e abuzat de fortele de ordine.

Camerele video sunt de ultimã generatie, fãcute special pentru fortele de ordine. Pot înregistra pânã la 12 ore la standarde înalte. Au capacitatea de a filma cadre largi si de a înregistra înainte de a fi pornite tocmai pentru a nu pierde momente cheie din interventia politistilor. Bogdan Ghebaur, purtãtor de cuvânt al Inspectoratului General al Politiei Române: „Bodycamerele vor intra în dotarea politistilor din teren, în uniformã. Vorbim de cei de la ordine publicã, transporturi sau rutierã, pentru cã ei sunt primii care intra în contact cu cetãțeanul.

Prin folosirea lor se va respecta protectia datelor cu caracter personal

Acelasi tip de echipament este folosit deja cu succes în mai multe capitale europene. Scopul acestor dispozitive este sã filmeze orice interventie pentru a preveni mita sau eventuale agresiuni. Nu întodeauna interventiile au loc în zone în care se aflã camere de supraveghere. Fãrã dovezi nu s-ar fi putut afla, de exemplu, cã deputatii Adrian Solomon si Irinel Stativã, implicati în scandalul din Centrul Vechi, au adresat expresii jignitoare persoanelor de fatã. „Ce e important de retinut este cã imaginile vor fi folosite doar în cazurile unor anchete penale. Fie cã vorbim despre o sesizare de abuz în serviciu venit din partea cetãtenilor sau un caz de ultraj, prin folosirea lor se va respecta protectia datelor cu caracter personal” a mai precizat Bogdan Ghebaur. În total, 12.000 de camere de ultimã generatie vor ajunge la politistii români. Valoarea contractului se ridicã la peste 15 milioane de lei.
NICIUN COMENTARIU