Politist din Todiresti, trimis în spatele gratiilor dupã un santaj cu date informatice

PRINS ÎN OFSAID… Ajutorul sefului de post din comuna Todiresti a fost arestat ieri, pentru 30 de zile, dupã ce procurorii vasluieni au probat activitatea infractionalã a acestuia, o activitate care se întinde pe mai multi ani. Potrivit unor surse din sistem, agentul Nicu Mocanu ar fi accesat mai multe sisteme informatice, fãrã a avea permisiunea proprietarului, de unde a transferat date, pe care ulterior le-a folosit pentru a santaja si lua mitã de la un agent economic din judet. Conform procurorilor, activitatea infractionalã a politistului nu are legãturã cu serviciul acestuia, totul iesind la luminã dupã ce fosta lui concubinã i-a fãcut plângere la Directia Generalã Anticoruptie.

A fost forfotã mare la postul de politie din Todiresti, dupã ce mai multi ofiteri de politie judiciarã din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Vaslui, au pus în executare un madat de perchezitie. În vizorul Anticoruptiei s-a aflat agentul Nicu Mocanu, bãnuit de comiterea mai multor infractiuni. De altfel, perchezitii au fost efectuate si la domiciliul acestuia, precum si la o persoanã fãrã calitate specialã. Dosarul penal a fost înregistrat la D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vaslui, ca urmare a unei sesizãri din oficiu din luna aprilie 2019, a ofiterilor de politie judiciarã din cadrul D.G.A. – S.J.A. Vaslui, privind suspiciuni de sãvârsire a unor infractiuni de luare de mitã de cãtre polițist, acces ilegal la un sistem informatic si transfer neautorizat de date informatice.

“Turnat” de fosta concubinã

Potrivit unor surse, cea care a fãcut sesizarea la Directia Generalã Anticoruptia a fost chiar fosta concubinã a politistului, din motive încã necunoscute.Ca urmare a perchezitiilor desfãsurate, în baza probatoriului administrat în cauzã de ofiterii de politie, procurorul de caz a dispus continuarea urmãririi penale si ulterior punerea în miscare a actiunii penale fatã de agentul de politie, retinându-se comiterea infractiunilor de luare de mitã, douã infractiuni de santaj, operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic si transfer neautorizat de date informatice.

Santaj la un agent economic

Potrivit reprezentantilor IPJ Vaslui, în anul 2019, Nicu Mocanu a pretins si primit o sumã de bani de la un agent economic. Totodatã, în perioada 2017-2018, politistul a accesat, fãrã drept, sisteme informatice protejate prin parole, transferând date si informatii confidentiale pe un dispozitiv, pe care ulterior le-a folosit la santajarea a douã pãrti vãtãmate în scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale. Agentul a fost retinut miercuri pentru 24 de ore, iar asearã a fost dus în fata judecãtorilor de la Tribunalul Vaslui care au decis arestarea lui pentru o perioadã de 30 de zile