spot_imgspot_img
23.1 C
Vaslui
17-apr.-2024

Pericole ascunse în piscine. Vezi nenorocirile care te pândesc la scăldat!

- Advertisement -

* Multe afecţiuni apar din cauza inconştienţei celorlalţi * Chiar dacă putem contracta boli, nu trebuie să renunţăm la înot *

Vara este anotimpul pe care-l aşteptăm cu nerăbdare deoarece doar atunci putem merge la piscine sau la mare pentru a ne răcori în zilele toride şi a practica înotul, atât de îndrăgit de persoanele de toate vârstele. Mulţi dintre noi ştiu însă că apa nu înseamnă doar distracţie şi bălăceală, ci şi un mediu propice pentru bacterii şi viruşi pe care îi putem contracta dacă nu respectăm măsurile de igienă corespunzătoare.

Pentru a afla ce boli ne pasc la scăldat, am discutat cu medicul oftalmolog dr. Costin Şerban şi cu medicul dermatolog dr. Mihaela Aştefănoaie. Ambii ne-au spus că riscurile de a contracta boli în mare sau în ştrandurile naturale sunt aproape inexistente datorită volumului mare de apă sau a salinităţii din mare.

Conjunctivita, din cauza inconştienţei femeilor

„Organismul nostru are abilitatea de a se apăra, dar nu în momentul în care concentraţia microbilor este foarte mare. Afecţiunea care apare în urma unor băi în piscina insuficient igienizată este conjunctivita de piscină. Aceasta este cauzată de o bacterie numită clamidozom oculogenital, care există în căile genitale feminine. În momentul în care o femeie are leucoree (scurgere), nu se duce la ginecolog, nu face baie acasă, dar face în piscină, lasă în apă milioane de bacterii. În lacrimă există şi un produs de secreţie al glandelor lacrimale care se numeşte lizozim, el lizează (dezintegrează – n.r.) bacteriile. Dar acesta face faţă doar unei cantităţi mici. În primul rând, cei care intră în piscină ar trebui să fie conştienţi că pot transmite anumite boli. Există un grad mare de inconştienţă şi, câteodată, puţină rea voinţă, dacă sunt conştienţi că au o problemă medicală. Înainte să intre în apă, trebuie făcut duş din cap până în tălpi, cu apă şi săpun. Bătrânul săpun distruge bacteriile. Apa şi săpunul au trecut proba timpului în ceea ce priveşte eficienţa şi sunt accesibile”, explică medicul oftalmolog Costin Şerban. În mod profilactic, se pot aplica picături oftalmologice, cum ar fi Nettacin, pentru a fi siguri că ochii ne sunt protejaţi. De obicei, conjuctivita apare a doua zi după ce am contactat virusul şi atunci trebuie să mergem imediat la medic.

„La piscină trebuie să existe un circuit”

„Cei care se ocupă de igiena piscinelor au o normă de schimbare a apei. De asemenea, pereţii trebuie spălaţi şi dezinfectaţi. Toţi cei care supraveghează activitatea de piscină ar trebui să îi oblige pe oameni să facă duş înainte de a intra în apă. Trebuie să existe un circuit: după ce persoanele s-au schimbat în vestiar nu trebuie să treacă prin acelaşi loc prin care au venit pentru că ele calcă pe unde au fost cu încălţămintea de exterior. Trebuie să ajungă la piscină prin altă parte”, mai spune dr. Costin Şerban.

Cu papuci şi prosop propriu

„Deşi piscina îndulceşte puţin zilele de vară, din păcate, uneori există riscul de a ne contamina cu o serie de bacterii, fungi sau viruşi. Riscul poate fi diminuat prin folosirea unor măsuri de igienă. Una dintre afecţiunile cutanate care apar după ce am mers la piscină este ciuperca piciorului, caracterizată prin apariţia unei descuamări însoţite de mâncărime şi eventual vezicule profunde pe talpă şi feţele laterale ale degetelor. Pentru a preveni, trebuie să evităm să mergem desculţi pe marginea piscinei sau la duşuri. De asemenea, nu trebuie să folosim prosopul altei persoane. O altă afecţiune frecventă este pitiriazisul versicolor. Aceasta se multiplică în condiţii de căldură şi umiditate crescute.

Boala este determinată de un fung care trăieşte în mod normal pe pielea noastră. Cu o frecvenţă mai mare în privinţa bolilor contactate la piscine sunt întâlnite infecţiile virale ale pielii precum negii sau verucile. Acestea pot apărea şi dispărea spontan sau dimpotrivă, se multiplică necesitând ulterior tratament dermatologic care constă în cauterizare sau crioretapie. La fel e şi în cazul infecţiei Molluscum contagiosum, caracterizată prin apariţia pe piele a unor bubiţe mici, ca nişte coşuleţe”, a explicat medicul dermatolog Mihaela Aştefănoaie. De asemenea, aceasta a mai spus că pot să apară şi dermatite de contact iritative la clor. Atunci când această substanţă dezinfectantă se găseşte în cantitate mare în apă, apare această afecţiune, caracterizată prin apariţia de pete roşii, uscate, însoţite de usturime sau mâncărime. Poate fi evitată dacă se fac duşuri frecvente sau dacă se aplică pe corp tonice hidratante.

„Nu trebuie să renunţăm la înot”

„Se poate spune că există riscul să ne îmbolnăvim când mergem la plajă, dar dacă ne luăm măsuri de igienă nu trebuie să renunţăm la practicarea înotului, un sport atât de sănătos. Pentru mai multă siguranţă, poate fi aplicată o cremă antimicotică locală atunci când ne întoarcem de la piscină”, adaugă dr. Mihaela Aştefănoaie.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.