Pelerinajul de la Iasi, în conditii speciale: racla Sfintei Parascheva, scoasã pe 8 octombrie, pelerini cu mãsti si la distantã!

SÃRBÃTOARE… Cel mai mare pelerinaj ortodox din tarã va fi organizat anul acesta în conditii speciale. Racla Sfintei Parascheva va fi scoasã la Iasi, spre închinare, cu o sãptãmânã înainte de marea sãrbãtoare, iar credinciosii vor fi chemati pe rând sã se reculeagã. Acestia vor trebui sã poarte mascã, sã pãstreze distanta si sã pãrãseascã zona catedralei, dupã ce au trecut pe la moaste.

Pentru a se evita o concentrare a închinãtorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moastele Cuvioasei va fi scoasã din Catedrala Mitropolitanã si depusã în baldachinul special amenajat încã din data de 8 octombrie si va rãmâne acolo timp de o sãptãmânã, pânã pe 15 octombrie. Momentul traditional „Calea Sfintilor” va avea o altã desfãsurare, întrucât nu este permisã prezenta multimilor de credinciosi. Racla cu sfintele moaste va fi purtatã de o masinã în procesiune pe strãzile mai importante din toate cartierele orasului. Credinciosii din Iasi vor putea astfel sã priveascã si de la nivelul ferestrelor si al balcoanelor acest „pelerinaj” deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva. Va exista un culoar de acces cãtre sfintele moaste care sã asigure pãstrarea distantãrii fizice. Dupã ce vor trece de baldachinul care va adãposti racla cu sfintele moaste, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumati cãtre iesirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispozitia pelerinilor mãsti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces si pe parcursul rândului. De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credinciosii vor trece si peste covorase dezinfectante.

Oamenii nu au voie sã stationeze în curtea Mitropoliei

Fiecare închinãtor va primi un pachet ambalat si oferit în conditii stricte de igienã care va contine câte o iconitã, un acatist al Sfintei Parascheva si o sticlutã de aghiasmã. Intrarea si iesirea din Catedrala Mitropolitanã se vor face pe culoare diferite si create astfel încât sã se poatã respecta regula distantãrii fizice. Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea stationa, spre a evita astfel grupurile si aglomeratia de persoane. „Îi rugãm pe pelerinii care vin la Iasi sã se asigure cã au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi gãzduire la enoriasi din parohiile iesene sau în lãcasurile de cult. În data de 14 octombrie 2020, ziua de prãznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiatã pe un podium amplasat pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonã vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori sã participe la slujbã si care, în numãr restrâns, vor putea sã intre în spatii delimitate – astfel încât sã nu se creeze grupuri mari de persoane si sã se poatã pãstra distanta recomandatã de autoritãti. Precizãm cã anul acesta nu vor fi aduse nici din tarã, nici din strãinãtate alte sfinte moaste sau relicve sfinte”, se aratã în comunicatul Mitropoliei si Bucovinei.