spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Pagube de 100,000 de euro la Portul de Ambarcaţiuni

- Advertisement -

Una dintre victimele furiei gheţurilor – Portul de Ambarcaţiuni de Agrement – are nevoie urgentă de reparaţii. Spunem „urgentă” pentru că iarna a trecut şi am intrat în sezonul navigaţiei pe Dunăre, care va ţine până iarna viitoare. Administratorul acestui Port de Ambarcaţiuni – SC „Gospodărire Urbană” SRL Galaţi – a contactat atât constructorul, cât şi proiectantul acestuia pentru a evalua pagubele şi pentru a găsi o soluţie în vederea remedierii lor.

„Deşi nu s-a terminat încă această evaluare, credem că pagubele depăşesc 100.000 de euro. Din păcate, lucrarea nu era asigurată pentru că nici un asigurător nu şi-a exprimat disponibilitatea de a plăti eventualele daune. Cât priveşte navele care au fost ancorate, acestea erau toate asigurate, era o obligaţie pentru fiecare proprietar să prezinte un astfel de document, altfel nu primea locul de ancorare”, spune directorul SC „Gospodărire Urbană” SRL Galaţi, Eduard Grosu.

Şeful instituţiei mai susţine că a început deja întocmirea unui dosar pe care-l va înainta Primăriei. Acesta va cuprinde adrese de la toate instituţiile abilitate care să confirme că în acea perioadă s-au produs fenomenele naturale care au dus la avarierea Portului. Dacă va avea bani, Primăria va finanţa repararea avariilor, dar, cum este vorba despre o sumă destul de mare, este posibil ca autorităţile să ceară la rândul lor ajutor de la Guvern.

„Vrem o regândire a amplasamentului! Nu vorbim despre o mutare, ci despre o schimbare a unghiului de amplasare. Practic, va fi adus puţin mai aproape de mal. Evident, vom avea nevoie şi de dragaj în zonă, dar sperăm să ne descurcăm”, mai spune directorul „Gospodărire Comunală”.

50 de locuri libere!

Un lucru este cert: în acest moment, se poate asigura ancorarea ambarcaţiunilor pe o parte din ponton rămasă neafectată de furia gheţurilor. Practic, cel puţin 50 de bărci şi şalupe pot fi ancorate în condiţii de siguranţă. Având în vedere faptul că anul trecut gradul maxim de ocupare a Portului a fost de 65-70 la sută, asta înseamnă că SC „Gospodărire Comunală” ar putea onora aproape toate cererile. Acestea pot fi depuse începând din 1 aprilie, ceea ce înseamnă că din 15 aprilie ambarcaţiunile vor putea fi ancorate în port.

„Vrem să vedem dacă lucrările de reparaţii pot fi efectuate şi cu nave ancorate în port. Oricum, dacă vom avea banii, în maximum două săptămâni reparaţiile vor fi gata”, a adăugat Eduard Grosu.

Anul trecut, au fost ancorate în „Marina” din zona Trecere Bac în jur de 80 de ambarcaţiuni. Unele mai simple, altele chiar sofisticate din punctul de vedere al performanţelor tehnice, bărcile sunt utilizate pentru plimbări sau partide de pescuit pe Dunăre, Siret şi Prut, ori pentru croaziere în Delta Dunării şi pe Marea Neagră. Portul a costat peste 800.000 de euro, bani veniţi în proporţie de 80 la sută de la Ministerul Dezvoltării Rurale şi Turismului.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.