ÎN DEPLASARE… În parteneriat cu Planetariul si Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, o asociatie din orasul Târgu Bujor, judetul Galati, „Drag si Dor pentru Comunitate” condusã de Ioan Procop, a organizat un eveniment astronomic. În cadrul proiectului „Clubul de Activitãti Recreative” finantat prin Programul Start ONG – Kaufland România si Act for Tomorrow, au fost primiti oaspetii de la Planetariul si Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, judetul Vaslui.
Muzeograful bârlãdean Ciprian Vântdevarã si un voluntar al Observatorului au delectat aproape 200 de curiosi, printre care majoritatea elevi si studenti aflati în vacantã, cu observatii solare si de noapte.
„Suntem încântati! Este o promovare foarte bunã a muzeului nostru si a astronomiei, ceea ce înseamnã cã achizitia telescoapelor astronomice (cel solar – care este cel mai mare din România, precum si cel de observatii nocturne pentru planete, stele, galaxii) are efect, ne atingem obiectivul”, a spus dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
„Asociatia <<Din Drag si Dor pentru Comunitate>> este o organizatie non-profit nou înfiintatã, care descrie prin numele sãu implicarea si directia actiunilor sale. În 6 luni de la înfiintare a reusit sã implice oamenii din zona Târgu-Bujor-Beresti într-o comunitate pregãtitã sã facã fapte bune, sã participe la actiuni sociale si sã creadã în puterea conectãrii interumane. Organizatorii au primit oaspetii cu mult entuziasm si cu prãjituri de casã delicioase. Activitatea a început dupã ora 14.00 si a tinut pânã la ora 22.00. A fost o adevãratã lectie de astronomie, cãci curiosii care au participat au putut adresa întrebãri si primi rãspunsuri avizate. Activitatea a fost un succes, participantii au aflat foarte multe informatii utile, au beneficiat de prânz, bãuturi rãcoritoare din partea organizatorilor si au petrecut o zi de varã minunatã.”, a precizat Ionut Procop, organizatorul actiunii care a încântat tinerii din Târgu Bujor.
Este prima deplasare a celor de la Observatorul Astronomic Bârlad în alt judet, pentru a populariza astronomia si a face cunoscut Bârladul si muzeul cu cele mai bune dotãri pentru studiul astronomiei din tarã. Din câte am înteles, Ciprian Vîntdevarã, seful sectiei Astronomie din cadrul muzeului bârlãdean, a primit mai multe invitatii din mai multe orase ale tãrii, pentru a se deplasa cu telescoapele si a populariza observatiile solare si asupra Universului, ducând astfel peste tot numele Bârladului, al muzeului si, mai ales, stârnind curiozitatea copiilor despre obiectul prea putin studiat în România si anume Astronomia.