O adolescentã de 15 ani, de la Liceul „Ion Mincu” , a dispãrut. Mesajele lãsate au pus pe jar autoritãtile

STRANIU... Valentina a postat un mesaj pe Facebook, care putea fi si fabricat. Ea a “lãsat” sã se înteleagã cã a fugit de acasã pentru cã era neînteleasã.

DRAMÃ LA ZÃPODENI

DISPÃRUTÃ… O adolescentã din comuna Zãpodeni, elevã a Liceului “Ion Mincu”, este de negãsit de 10 zile. Se numeste Baron Valentina-Gabriela, are 15 ani, iar pe data de 7 octombrie aceasta ar fi plecat de acasã ca sã se întâlneascã cu o prietenã. De atunci, nimeni din familie nu a reusit sã mai ia legãtura cu ea. Ultimele postãri ale fetei de pe Facebook aratã, însã, cât de tristã era în ultima perioadã, dar si faptul cã nu avea o relatie foarte apropiatã cu tatãl: “M-am construit din esecuri, vicii si dureri”, “Dragã tatã, o sã cresc si eu, o sã am si eu copii. O sã le amintesc zilnic cât de mult îi iubesc si cât de importanti sunt pentru mine, pentru cã tu nu ai fãcut niciodatã asta!”. Un psiholog al Fundatiei World Vision, prieten cu ea pe Facebook, a vãzut postarea acesteia si a încurajat-o sã depãseascã momentul si sã revinã la sentimente mai bune: “Dragã Valentina, uneori oamenii mari gresesc, inclusiv pãrintii. Totusi, sã nu uitãm sã ne arãtãm recunostintã pentru faptul cã ne-au dat viatã si da, inclusiv copiii pot oferi lectii de iubire. Gânduri bune, de pace si liniste”. Cei din familia fetei se gândesc la ce-i mai rãu, mai ales dupã cazul Caracal. Liceul “Ion Mincu” este cunoscut de politisti ca fiind locul preferat de unde proxenetii îsi recruteazã victimele. Aici învatã multi copii ce provin din mediul rural, cu situatie materialã precarã, usor de pãcãlit de cei care se ocupã cu traficul de fiinte umane.

Potrivit viceprimarului comunei Zãpodeni, care întâmplãtor se numeste Valentin Baron, fata provine dintr-o familie modestã, beneficiarã a legii 416/2001 (ajutor social). “Îi cunosc pe pãrinti, sunt asistati social, mai consumã câteodatã si alcool, dar nu-i stiu de scandalagii, nu ne-au fãcut probleme pânã acum. Tatãl a fost plecat, acum mai multi ani, în strãinãtate, s-a întors cu vreo doi bãnuti si s-a apucat de o casã mai mare, separat de cea pe care o aveau, dar nu a mai apucat sã o termine din lipsã de bani. Mai au doi copii, pe lângã fatã, unul mai mare, plecat în strãinãtate, iar celãlalt mai mic… Fata, în schimb, stiu cã e mai obrãznicutã, a mai avut tentative de a pleca de acasã cu bãieti. Acum nu stiu ce s-a întâmplat, care a fost motivul de a plecat, dar nu cred cã se punea problema de iubire, cã tatãl nu ar iubi-o”, a declarat viceprimarul comunei Zãpodeni.

Fata este cãutatã de politisti

Pãrintii au anuntat disparitia fetei dupã abia nouã zile, fiind probabil obisnuiti cu plecãrile ei. Acum este cãutatã de politisti. „La data disparitiei, tânãra era îmbrãcatã cu o geacã de culoare neagrã, blugi albastri si era încãltatã cu o pereche de pantofi sport negri. Semnalmente: Înãltime de aproximativ 1.60 metri, greutate aproximativã este de 55 kg, pãrul lung, negru, cu suvite blonde si roscate, ochi cãprui. Adolescenta are un tatuaj la încheietura mâinii drepte si cercei în buza de jos si în cea de sus. În prezent, politistii vasluieni desfãsoarã activitãti specifice, în vederea depistãrii persoanei dispãrute”, se aratã în comunicatul de presã al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui. Dacã ati vãzut aceastã persoanã sau aveti informatii despre ea, anuntati cea mai apropiatã unitate de politie sau apelati 112.

Liceul de unde a dispãrut fata, un “cuib” preferat de proxeneti

RAI…Liceul “Ion Mincu” este paradisul în care proxenetii îsi fac veacul la Vaslui. La aceastã unitate scolarã învatã, în special, elevi din mediul rural, de o conditie materialã precarã, dar si elevi din oras care nu-si doresc prea multe în viatã. O “marfã” idealã pentru cei care se ocupã cu proxenetismul. În pauzele de la ore, smecherii exerseazã pe bietele fete inocente tot felul de tertipuri si multe cad în plasa lor, sub ochii neputinciosi ai profesorilor. În cazul disparitiei Valentinei se impune o întrebare. De ce conducerea Liceului nu a actionat mai repede, mai ales cã fata lipsea nemotivat de la scoalã? O altã problemã ar fi si lipsa de reactie a politistilor, care ar trebui sã aibã infiltrati printre acestia ofiteri sub acoperire, pentru a descoperi retelele de proxeneti care activeazã în zonã. Zilnic, zeci de astfel de indivizi sprijinã gardurile liceului fãrã ca nimeni sã-i întrebe de sãnãtate.