Noi cazuri de COVID-19, Spitalul Judetean de Urgentã a mãrit capacitatea de testare!

Conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a achizitionat un extractor modern pentru aparatul de testare COVID-19, cu ajutorul cãruia se efectueazã mai multe teste în acelasi timp

ALERTÃ SI LA VASLUI

ALARMÃ… Nerespectarea mãsurilor de precautie sanitarã care ar fi trebuit sã însoteascã relaxarea îsi aratã consecintele, în Vaslui fiind descoperite, ieri, patru persoane cu coronavirus, dintre care douã cu simptome ale bolii. Cazurile sunt pacienti ai Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui si au fost testati pentru COVID-19 dupã ce un medic de la ORL a fost depistat pozitiv la începutul sãptãmânii trecute. În testãri au intrat personalul si pacientii din trei sectii ale unitãtii sanitare, efectuându-se în total 91 de teste. Este cel mai mare numãr de probe prelucrat într-o singurã zi în cadrul Laboratorului de biologie molecularã a SJU Vaslui, iar acest lucru a fost posibil dupã ce unitatea si-a achizitionat un extractor ultraperformant, care a dublat capacitatea de testare. Din fericire, din cele 74 de probe prelevate de la cadrele medicale, niciuna nu a avut rezultat pozitiv. Cei patru pacienti infectati cu coronavirus au fost transferati la spitalul din Bârlad, singura unitate suport COVID-19 din judet.

Conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a anuntat, ieri, cã cei patru pacienti depistati pozitiv la testare erau internati la Boli Infectioase si în Unitatea de Primiri Urgente. “Din 91 de teste lucrate astãzi, patru sunt pozitive. Este vorba despre doi pacienti de la Boli Infectioase, în vârstã de 83 de ani, respectiv 77 de ani, si doi pacienti de la UPU, în vârstã de 30 de ani si 40 de ani. Cei doi pacienti din UPU erau simptomatici. Din cele 74 de cadre medicale testate, niciunul nu a iesit pozitiv”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui. Este pentru prima datã când la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui se fac atât de multe teste într-o singurã zi. “Acest lucru a fost posibil datoritã noului extractor performant pe care l-am cumpãrat. Dacã extractorul pe care-l cumpãrasem initial avea doar 16 locuri, cel nou are 48 de locuri, iar asta ne-a permis sã ne mãrim capacitatea de testare.De exemplu, astãzi (n.r. luni) pânã la ora 17:00 au fost lucrate 91 de teste”, a declarat Ana Rinder, managera SJU Vaslui. Chiar dacã au iesit negative la testarea de ieri, cadrele medicale vor fi retestate peste sase zile, pentru a nu mai exista nicio suspiciune. Între timp, medicul din cadrul sectiei ORL, care a fost depistat pozitiv sãptãmâna trecutã si din cauza cãruia s-au fãcut 91 de teste ieri, se aflã acasã, acesta refuzând internarea pe motiv cã este asimptomatic.

Scade numãrul persoanelor aflate în izolare

Situația statisticã actualizatã pentru judetul Vaslui, conform informatiilor oferite de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, se prezintã în felul urmãtor: 77 de persoane se aflau în izolare la domiciliu la dat de 06 iulie; nicio persoanã nu fusese izolatã la domiciliu în ultimele 24 de ore; o singurã persoanã se afla în carantinã; nicio persoanã nu a fost carantinatã în ultimele 24 de ore. Pânã ieri, la nivelul judetului Vaslui au fost confirmate 189 de cazuri cu noul coronavirus, dintre care 23 de persoane sunt internate în spital, 21 de persoane au decedat iar 145 de persoane s-au vindecat si au fost externate din spital. “Politistii continuã sã actioneze integrat, împreunã cu celelalte structuri cu atributii în domeniul ordinii si sigurantei publice, în contextul prevenirii si combaterii rãspândirii COVID-19. În ultimele 24 de ore, 59 de politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui si 55 de politisti locali au desfãsurat 4 misiuni specifice. S-a verificat modul de respectare a mãsurilor si interdictiilor impuse (izolare/ carantinã) în cazul a 39 de persoane. De asemenea, peste 120 de societãti comerciale/ PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdictiilor pe timpul Stãrii de alertã. Politistii vasluieni actioneazã, în principal, pentru informarea cetãtenilor cu privire la noile reguli”, au dat asigurãri reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui.
NICIUN COMENTARIU