Noi achizitii de laptopuri si echipamente pentru elevi

ACHIZITII… Pe lângã cele 250.000 de tablete pentru elevi aflate în curs de achizitionare, Ministerul Educatiei anuntã cã va mai cumpãra prin împrumut de la Banca Mondialã 74.000 de laptopuri pentru 1.100 de licee cuprinse în proiectul ROSE si 200.000 de echipamente numai pentru învãtãmântul gimnazial, printr-un proiect european care deja exista si viza interventie pentru acest ciclu scolar. Astfel, fiecare unitate de învãtãmânt va face o analizã pe care trebuie sã o transmitã atât cãtre Inspectoratele Scolare Judetene, cât si cãtre Ministerului Educatiei pânã pe 12 august.

Monica Anisie a declarat cã a cerut tuturor inspectoratelor scolare si unitãtilor de învãtãmânt sã realizeze o analizã a necesarului de spatii si de resursã umanã. “Întrucât decizia este descentralizatã, fiecare unitate de învãtãmânt face o analizã pe care o transmite si Ministerului Educatiei pânã pe 12 august. În felul acesta vom avea o radiografie a ceea ce se aflã în fiecare unitate de învãtãmânt, respectând normele de sãnãtate publicã”, a precizat Anisie. Mesajul cel mai important, a fost transmis deja: scoala începe pe data de 14 septembrie. În acelasi timp, existã 3 scenarii pentru începutul de an scolar. Aceste scenarii tin cont de situatia epidemiologicã. Însã un alt mesaj important este acela cã decizia este la nivel de unitate de învãtãmânt, inspectorat, DSP si comitetul judetean pentru situatii de urgentã. În acest sens, MEC a solicitat inspectoratelor scolare si unitãtilor de învãtãmânt sã realizeze o analizã foarte clarã a necesarului de spatii si resursã umanã: “vorbim si de personalul nedidactic sau didactic auxiliar. Este o decizie pe care DSP trebuie sã si-o asume. Pânã la urmã ne intereseazã sã fim sãnãtosi si sã învãtãm în continuare în sãlile de curs si, dacã nu este posibil din punct de vedere epidemiologic, sã învãtãm online. Deocamdatã, la acest moment, existã o lege care prevede purtarea mãstii în spatiile închise. MS va evalua în momentul în care se va pune problema redeschiderii unitãtilor de învãtãmânt care este cea mai bunã solutie. Dar în mod clar la acest moment pot sã spun cã purtarea mãstii este obligatorie. Legea o impune. Este importantã aceastã descentralizare a deciziei: am discutat si cu directori de unitãti de învãtãmânt, si cu pãrinti, si cu elevi care au prezentat punctele lor de vedere. Am întrebat tocmai pentru cã voiam sã stiu de acolo cum am putea sã facem ca sã fie cel mai bine pentru elevi si cadrele didactice”. Recomandãrile MS sunt ca activitãtile sportive, orele de educatie fizicã si sport, sã se desfãsoare cât mai mult în curtea scolii si sã se gãseascã solutia în asa fel încât în sala de sport elevii sã nu fie supusi unui efort fizic foarte mare, dar sã respecte regulile de igienã. “Existã o dinamicã: zilnic ne uitãm la numãrul de îmbolnãviri. Ca atare, ce stim la acest moment e cã deschidem anul scolar pe 14 septembrie, ne dorim cât mai multi copii în sala de curs”, mai precizeazã Monica Anisie, ministrul educatiei.

Proiectul ROSE în sprijinul elevilor

Existã un program aprobat deja de cãtre Guvernul României prin care se vor achizitiona 250.000 de tablete cu conexiune la internet. Acestea sunt destinate copiilor din medii dezavantajate, care nu au niciun echipament acasã. Data de 10 septembrie e data la care trebuie sã se facã livrarea în unitãtile de învãtãmânt, dar MEC deruleazã si alte programe prin care se doreste achizitionarea diverselor echipamente. Un alt proiect este ROSE, prin care se intentioneazã achizitionarea a 74.000 de laptopuri pentru 1.100 de licee. Este un proiect derulat cu Banca Mondialã, iar împreunã cu Ministerul Fondurilor Europene se cautã posibilitatea de achizitionare a încã 200.000 de echipamente numai pentru învãtãmântul gimnazial. “As avea un mesaj de multumire cãtre elevi, cãtre pãrinti, cã au asteptat decizia de astãzi. Le-as recomanda tuturor sã respecte normele de sãnãtate publicã, distantarea fizicã, sã poarte masca si sã îsi igienizeze mâinile, astfel încât sã putem reveni la scoalã sãnãtosi”, spune Monica Anisie.
NICIUN COMENTARIU