Nelu Tãtaru declarã rãzboi coruptiei din sistemul sanitar, bântuit de conditiile pe care le avea la spitalul din Husi

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

HOTÃRÂT… Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a recomandat ca persoanele care detin informatii sau dovezi despre acte de coruptie în unitãtile spitalicesti sã le sesizeze organelor abilitate. Acesta vrea ca atât timp cât mai stã în fruntea Sãnãtãtii, sã reformeze sistemul medical, ca tragedii precum cele de la Piatra Neamt sã nu se mai producã. „Sunt un ministru care vine din prima linie. Sunt un chirurg care vine dintr-un spital de provincie si stiu cã acolo voi reveni. Cred cã acele conditii de unde am plecat si unde mã voi întoarce mã fac sã iau aceastã atitudine în acest moment. Cred cã este timpul sã facem ordine, sã facem reformã în sistemul medical românesc” a declarat ministrul.

„În contextul în care aceste spitale sunt în subordinea Ministerului Sãnãtãtii si putem face acest lucru, chiar recomand ca cei care detin astfel de informatii sã ne facã sesizãri. Putem trimite si Corpul de control, iar în urma controlului nostru sã putem face si acele concluzii care vor merge cãtre acele autoritãti în domeniul coruptiei. Chiar încurajez acest lucru, iar în conditiile în care au si alte informatii vizavi de spitalele autoritãtilor locale, le recomand în continuare sã facã aceste sesizãri la autoritãtile care se ocupã de coruptie”, a declarat Tãtaru. Întrebat dacã se teme cã cei care fac averi din astfel de manevre îl vor împiedica sã-i îndepãrteze de la butoane, Nelu Tãtaru a rãspuns. „Sunt un ministru care vine din prima linie. Sunt un chirurg care vine dintr-un spital de provincie si stiu cã acolo voi reveni. Cred cã acele conditii de unde am plecat si unde mã voi întoarce mã fac sã iau aceastã atitudine în acest moment. Cred cã este timpul sã facem ordine, sã facem reformã în sistemul medical românesc – plecând de la legislatie, management, administratie. Dacã nu vom face acest lucru, vom avea în continuare tragedii. Tragediile se nasc din coruptie, se nasc din neasigurarea unui act medical de calitate sau fortarea unui corp medical sã-si desfãsoare activitatea în conditii de nesigurantã, nesigurantã care se transferã si pe pacienti”, a afirmat ministrul Sãnãtãtii.

Se ia în calcul readucerea medicilor din strãinãtate

Nelu Tãtaru a anuntat cã existã discutii în prezent pentru aducerea de personal medical din strãinãtate. Demnitarul liberal a precizat cã este vorba despre medici români care vor sã se întoarcã, dar pânã la revenirea lor în tarã recomandarea rãmâne aceeasi, respectarea regulilor pentru a avea un numãr scãzut de cazuri. „În acest moment suntem la o evaluare a posibilitãtilor sã avem personal din afara tãrii, medici români care vor sã se întoarcã. Avem aceste discutii în acest moment, dar pânã a putea beneficia de experienta si profesionalismul celor din afarã, mergem în continuare cu ce avem în tarã si – tocmai în acest context în care sunt aceeasi oameni pe care îi avem de opt luni îi adaptãm la tot mai multe paturi de Terapie Intensivã – recomandarea rãmâne aceeasi, haideti sã respectãm niste reguli ca sã avem un numãr scãzut de cazuri, un numãr scãzut de cazuri care ajung în Terapie Intensivã si atunci si personalul medical sã se poatã odihni un pic. Avem, totusi, opt luni de zile”, a mai declarat ministrul Sãnãtãtii.