spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Muzeul Bârlad, primul din tarã invitat la o expozitie internationalã de arheologie! (FOTO)

- Advertisement -

RECUNOASTERE… Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a fost singurul muzeu din România care a fost invitat de douã institutii muzeale din Germania, Museum for Prehistory & Early History of the Berlin si LVR – Landes Museum Bonn sã participe la o expozitie internationalã. Cele douã institutii muzeale germane au initiat o amplã expozitie internationalã sub genericul „Germanic Tribes. An Archaeological Inventory”, expozitie care se va itinera pe parcursul anilor 2020 – 2021. „La acest regal expozitional a fost invitat si Muzeul din Bârlad. Vor fi expediate la Berlin, iar mai apoi la Bonn, 174 de artefacte, toate descoperite în asezarea si necropola de la Bârlad Valea Seacã, la care se vor adãuga alte sute de piese provenite de la  26 de muzee din Germania, si din afara acesteia, respectiv de la Muzeul National de Arheologie Kopenhagen, Muzeul Moesgard din Aarhus, Muzeul Arheologic din Varsovia si Ossolineum Wrocław.”, a precizat dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãderan.

Sigur, aceastã onorantã invitatie nu este întâmplãtoare, având în vedere faptul cã situl de la Bârlad Valea Seacã reprezintã cea mai mare descoperire din Europa perioadei culturii Suntana de Mures, din secolul IV d. Chr., respectiv epoca migratiilor, care include si migratia unor triburi germanice. Principala populatie de origine germanicã care a ajuns, în perioada mai sus mentionatã, si în spatiul locuit de strãmosii nostri daci, au fost triburile gotice împãrtite în cele douã mari familii, respectiv  vizigotii si ostrogotii. Aceste triburi, împreunã cu populatiile sarmatice, aflate la acel moment în zonã, alãturi de strãmosii nostri directi si sub influenta culturii romane, au pus bazele a ceea ce noi numim cultura Suntana de Mures.

„Muzeul bârlãdean va participa în expozitie cu un numãr important  de vase ceramice (amfore, oale, castroane lucrate la roatã sau cu mâna) obiecte de toaletã, în primul rând piepteni de tipuri diferite, obiecte de vestimentatie, respectiv fibule, catarame, ace, unelte, obiecte de podoabã si nu în ultimul rând o cantitate apreciabilã de coarne de cerb aflate în diferite faze de prelucrare. Este cunoscut faptul cã în asezarea de la Bârlad Valea Seacã, din cele 49 de locuinte cercetate, 21 au fost ateliere de confectionat piepteni. O asemenea situatie nu a mai fost întâlnitã pânã la acest moment, nicãieri în Europa, situl si descoperirea fiind unicat. Acesta fiind probabil si motivul pentru care marile muzee din Germania au inclus muzeul nostru în acest proiect.”, a precizat dr. Mircea Mamalaucã.

Invitatie pentru românii din Germania! Poftiti pe Insula Muzeelor din Berlin!

În intervalul septembrie 2020 – martie 2021, expozitia va fi prezentatã la James-Simon-Galerie, de pe cunoscuta Insulã a Muzeelor din Berlin, iar mai apoi, din martie 2021 pânã în noiembrie acelasi an, se va afla la LVR Musem din Bonn.

„Pentru muzeul nostru, aceastã participare este mai mult decât onorantã, având astfel posibilitatea promovãrii patrimoniului arheologic, de exceptie, pe care institutia îl detine.   Iubitorii de istorie si culturã din România sunt invitati, în intervalul mai sus mentionat, dacã se vor afla la Berlin sau Bonn, sã viziteze acestã importantã expozitie.”, a spus directorul muzeului bârlãdean, dr. Mircea Mamalaucã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.