spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
20-apr.-2024

Muzeul Bârlad, invitat sã facã observatii solare si nocturne la Complexul Muzeal Bistrita

- Advertisement -

TELESCOPUL CÃLÃTOR… Donatia fãcutã de omul de afaceri Constantin Dulute pentru Observatorul Astronomic Bârlad este una care face furori în rândul muzeografilor din toatã tara. Din ce în ce mai multe asociatii din România, muzee si observatoare astronomice, sunt uimite de activitatea intensã de la Bârlad, sustinutã de muzeograful Ciprian Vântdevarã, iar Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad este acum în atentia acestora. „Suntem asaltati de invitatii în diverse locuri din tarã, pentru a face observatii astronomice atât pe timp de zi, cât si pe timp de noapte. Suntem onorati si la rândul nostru vom onora toate invitatiile”, a spus dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean. Imediat dupã alegeri, pe 28 septembrie, dimineatã, echipa formatã din Mircea Mamalaucã si Ciprian Vântdevarã, se va deplasa la Bistrita, la invitatia Complexului Muzeal Bistrita-Nãsãud si a Asociatiei „Mereu Împreunã” Bistrita.

În perioada 28 – 30 septembrie, la initiativa Complexului muzeal Bistrita-Nãsãud, a Consiliului Judetean Bistrita-Nãsãud, a Primãriei Rodna si a Asociatiei „Mereu Împreunã”, muzeul bârlãdean este invitat sã organizeze observatii solare cu noul telescop LUNT, cel mai mare din tarã, detinut de Observatorul Astronomic Bârlad. De asemenea, se vor organiza si mai multe observatii nocturne, cu telescopul special pentru observatii nocturne, pentru a vedea planetele si luna.

„O sã merg eu si Ciprian Vântdevarã la muzeul din Bistrita, unde vom organiza observatii solare ziua, chiar de pe 28 septembrie dupã-amiaza, iar seara observatii privind luna, planetele, stelele. Suntem invitati în mai multe locuri, timp de trei zile, pentru ca sã poatã si copiii din Bistrita Nãsãud sã vadã prin acest telescop, pe care avem norocul sã-l avem multumitã omului de afaceri Constantin Dulute. Dupã ce venim de la Bistrita, pe 2 octombrie suntem invitati la Bãcani, apoi la sfârsitul lunii octombrie mergem în Dâmbovita, timp de câteva zile. Mergem oriunde suntem solicitati, suntem încântati de faptul cã suntem urmãriti si apreciati pentru ce facem. Cei de la Bistrita ne-au urmãrit si în mass media, chiar în ziarul dumneavoastrã au vãzut si apoi au intrat pe site-ul muzeului si au rãmas uimiti de ce activitãti avem. Asa au decis sã ne cheme acolo sã vadã si cei din Bistrita observatiile respective, iar noi ne ducem”, a spus dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean.

Ciprian Vantdevara la Observator Barlad

Bârladul are cel mai mare si modern telescop pentru observatii solare din România

Telescopul LUNT are apertura de 152 mm si distanta focalã de 900 mm. Este construit special pentru observatii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare si modern telescop pentru observatii solare aflat în dotarea unei institutii publice din România. Bistritenii vor avea ocazia sã observe cea mai apropiatã stea de Pãmânt – Soarele.

„Telescopul solar Lunt este conceput în asa fel încât sã observãm în conditii de sigurantã cele mai fine detalii din atmosfera solarã: protuberante, filamente si eruptii solare. De asemenea, instrumentul poate fi folosit pentru fotografierea suprafetei soarelui cu scopul popularizãrii stiintei si astronomiei în rândul publicului”, a precizat muzeograful Ciprian Vîntdevarã, seful Serviciului Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.