spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Muzeograf îmbrãcat în hainele lui Stefan cel Mare, la 545 ani de la cea mai importantã victorie împotriva otomanilor

- Advertisement -
ECONOMIE... Muzeograful Marian Antoniu a "salvat" bugetul institutiei la care lucreazã. S-a îmbrãcat în hainele lui Stefan cel Mare, scutind muzeul de banii pe care ar fi trebuit sã-i dea unui actor ca sã intre în pielea voievodului.

DUPÃ ACELASI SABLON… Asa am putea rezuma evenimentul de ieri, de la Ansamblul monumental „Podul Înalt” din Bãcãoani, menit sã punã în valoare cei 545 ani de la cea mai importantã victorie împotriva otomanilor. Evenimentul a avut acelasi program din anii trecuti: slujbã religioasã, oficiatã de un sobor de preoti, ceremonie militarã a Brigãzii 15 Mecanizate, alocutiuni si depunere de coroane la statuia ecvestrã a lui Stefan cel Mare. Însã dacã în anii trecuti, organizatorii invitau un actor pentru a-i da viatã pret de câteva minute voievodului Stefan cel Mare, de data aceasta au ales sã facã economii si l-au pus pe un muzeograf sã se îmbrace în hainele domnitorului.

Tot din categoria economii face parte, probabil, si lipsa traditionalului simpozion pe tema Bãtãliei de la Podul Înalt. Asta nu i-a împiedicat, însã, pe organizatori sã declare evenimentul drept „o bogatã manifestare, care s-a bucurat de un real succes, fiind onoratã de prezenta autoritãtilor locale, judetene, centrale, dar – mai ales – a unor distinsi oaspeti din Republica Moldova: presedinti si vicepresedinti de raioane, consilieri culturali. La acest important eveniment au participat mai multi directori de muzee din tarã, alãturi de un public numeros. Programul activitãtilor acestui evocator eveniment a fost extrem de diversificat”.

Nefiind de aceeasi opinie cu organizatorii, în spetã Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, mai adãugãm cã nici mãcar locatia evenimentului nu a reusit sã salveze aparentele, pentru cã Ansamblul monumental „Statuia ecvestrã a lui Stefan cel Mare” se degradeazã din ce în ce mai tare. Ba mai mult, terenul se aflã într-un proces de alunecare, iar soclul statuii din marmurã este deteriorat si prezintã o stare de conservare precarã. Desi de-a lungul timpului au existat mai multe idei de proiecte si promisiuni, niciuna nu a mai fost pusã în practicã. Cel mai recent proiect este „Pe urmele lui Stefan cel Mare”, selectat provizoiu pentru finantare în cadrul Programului Operational Comun România-Republica Moldova, însã pânã la punerea în practicã a acestuia este drum lung. Dupã restaurarea ansamblului monumental, se doreste a se construi acolo un teatru de varã, dar si un parc tematic care sã înfãtiseze cele mai importante ctitorii ale domnitorului. Pânã în luna februarie ar trebui sã fie depus Studiul de Fezabilitate, împreunã cu restul avizelor si autorizatia de construire.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.