Moment istoric la Bârlad: s-a semnat contractul pentru SF privind Drumul Xpres Tisita – Albita! (FOTO, VIDEO)

AUTOSTRADA VASLUIENILOR… De ieri, Drumul Xpres (DX) Tisita – Albita intrã în „focurile” executãrii Studiului de Fezabilitate (SF), urmat apoi de proiectarea tehnicã, licitatia executiei si lucrarea propriu-zisã. DX Tisita Albita, va avea o lungime de 160 de km, din care 106 km sunt pe teritoriul judetului Vaslui. Din acest motiv s-a luat în calcul, la initiativa bârlãdeanului dr. geograf Adrian Covãsnianu, ca acest contract sã fie semnat la Bârlad. Valoarea Studiului de Fezabilitate este de 11 milioane de lei si va fi executat de Search Corporation România. La semnarea acestui important contract de finantare au fost prezenti Mariana Ionitã, director în cadrul CNAIR si Michael Stanciu, patronul Search Corporation si dr. geograf Adrian Covãsnianu, reprezentantul Miscãrii „Moldova Vrea Autostradã” si consilier onorific la Ministerul Transporturilor din partea societãtii civile.

Compania Nationalã de Administrare a Infrastructurii (CNAIR) a semnat ieri, la sediul Primãriei Bârlad, contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate al Drumului Xpres Tisita – Albita. Noul drum va face parte din soseaua de mare vitezã Albita – Husi – Tisita – Buzãu – Bucuresti – Giurgiu si din coridorul de transport Pan – European IX, prevãzut în Master Plan. La semnarea acestui important contract au participat ieri, din partea CNAIR – director Mariana Ionitã si din partea Search Corporation – Michael Stanciu, patronul acestei importante firme de proiectare care are state vechi în elaborarea de proiecte pentru infrastructura mare a României. Primarul municipiului Bârlad, care a fost doar gazda evenimentului, a urat celor douã pãrti semnatare ale contractului bun venit în municipiul Bârlad si le-a multumit pentru faptul cã acest moment istoric, care dã undã verde construirii „Autostradei Vasluienilor” sã aibã loc la Bârlad. Mariana Ionitã a fãcut o scurtã prezentare a acestui Drum Xpres, prezentând indicatorii tehnico – economici, valoarea si termenele de realizare.

„Îmi face o mare bucurie sã fiu aici sã semnez acest contract lângã oamenii din Bârlad. Pentru comunitatea de aici, proiectul va avea un impact major, find un proiect european, care asigurã legãtura dintre UE si Moldova. Pentru Bârlad, va avea un impact major: pe partea dreptã va fi centura Bârladului, iar pe partea stângã va fi Drumul Xpres Tisita – Albita. Practic, va înconjura tot Bârladul. Având în vedere dezvoltarea urbanã, se va avea în vedere executia unei bucle suplimenmtare, pentru ca acest drum sã nu devinã si el urban, dupã ce se va dezolta Bârladul. DX are 160 de km lungime, dintre care 106 km sunt pe teritoriul judetului Vaslui. Valoarea proiectului este de 11 milioane de lei, iar proiectantul are la dispozitie 10 luni pentru SF, 18 luni pentru proiectul tehnic si vom obtine si acordul de mediu, dupã care vom face licitatia pentru executarea lucrãrilor si asistenta pe perioada executiei lucrãrilor. Proiectul are toate sansele sã intre pe fonduri europene, face parte din reteuaua nationalã si este un proiect de viitor care va aduce un mare aport pentru dezvoltarea zonei.”, a precizat Mariana Ionitã, director în cadrul CNAIR.

Varianta de Ocolire a Bârladului are acelasi proiectant ca DX Tisita-Albita!

S-a semnat apoi contractul dupã care discutiile s-au „mutat” spre Varianta de Ocolire (VO) a Bârladului. Directorul Mariana Ionitã, din CNAIR, a dat asigurãri ferme cã la 15 iulie va fi semnatã Autorizatia de Constructie (AC) si se va trece la treabã. „Din câte stiu eu, constructorul a obtinut autorizatia pentru Organizarea de Santier si, dupã obtinerea AC, se începe lucrul. Depinde de constructor cum se va organiza, însã cu sigurantã în aceastã lunã se încep lucrãrile la VO a municipiului Bârlad. „Din câte stiu eu, VO a Bârladului are acelasi proiectant, Search Corporation, ca si DX Tisita – Albita. Cum nu se putea mai bine, pentru cã se va putea orienta foarte bine la ambele proiecte. Dupã cum stiti, s-a primit avizul de la Ministerul Transporturilor si se asteaptã acum Autorizatia de Construire. Noi stim cã acest proiect este grad zero si sperãm ca pânã pe 15 iulie sã primim Ac, iar antreprenorul a obtinut autorizatia privind organizarea de santier. Ei bine, dupã obtinerea AC în 7 zile, trebuie sã înceapã organizarea efectivã si undeva pe la sfârsitul lunii iulie începe efectiv treaba”, a precizat Mariana Ionitã.
NICIUN COMENTARIU