“Moldovenii” au venit buluc să voteze la Pădureni, primarul se apără și spune că e vorba doar de un grup mic, care reprezintă spuma artiștilor de dincolo de Prut (VIDEO)

CONTRE… Afacerea “Buletinul” și implicațiile în campania electorală încep să prindă contur. Fără să generalizăm, vă prezentăm cazul de la Pădureni, unde grupuri de zeci de moldoveni din R. Moldova au venit să voteze la primele ore ale dimineții. Întrebați dacă au venit special din Chișinău să voteze aceștia au recunoscut în fața reporterilor că da. Interesant este modul cum de nu au intrat în carantină 14 zile după ce au trecut frontiera, așa cum prevăd protocoalele în vigoare. Răspunsul lor este halucinant: “Eu în primul rând sunt asociat, am asociație de informație la Huși. Și pe baza contractului de la asociația am reușit să trec și nu trebuie să stau în izolare”, spune o persoană care se așezase la rând pentru a vota. Pe fundalul filmării se aude o persoană care-i dirijează. “Hai, pune-te la rând!”, spune vocea respectivă. Întrebați dacă mai sunt și alte persoane ale asociației care urmează să intre în țară, persoanele respective au fost confuze. O tânără mai îndrăzneață a spus că nu știe, unii au bâiguit un da, alții s-au făcut că nu înțeleg. Cert este că după votare s-au străns acasă la primar.

Un alt grup de moldoveni, alte explicații 

Unii cetățenii din Pădureni (n.r. primarul spune că sunt liberalii contracandidatului său) i-au luat la rost pe moldoveni și i-au întrebat cu ce drept votează pentru alegerile locale, mai ales că, spun acele persoane, nu figurează decât fictiv și nu plătesc nici un impozit. “Cum nu plătim. Eu în fiecare an plătesc!”, spune moldoveanul. Enervat de răspuns cetățeanul din Pădureni îi zice că o să-i demonstreze că nu plătește niciun impozit, dar este întâmpinat de moldovean cu spatele și cu o replică plină de năduf: “Să fii sănătos!” Și când cel din Pădureni îi spune că nu are drept de vot, dintr-o dată moldoveanul își amintește lozinca și spune: “Toate drepturile le avem (n.r. de a vota) ca și mata!”. Într-adevăr ei au toate drepturile să voteze în România, fiindcă sunt de drept și cetățeni români, dar cu domiciliu în R. Moldova. Ei pot vota la alegerile parlamentare, europarlamentare sau prezidețiale, dar la locale o fac grație afacerii “Buletinul”. Dacă legea s-ar respecta în spiritul ei, atunci acesteia nu ar avea voie să voteze, fiindcă au domiciliile fictive în județ. Vorbim de o cifră uriașă de astfel de persoane, care în județ însumează peste 120.000. La Pădureni, poate nu este o astfel de situație, dar în Vaslui, de exemplu,  sau la Huși situația este deranjantă. Vă reamintim că în municipiu Vaslui sunt apartamente unde figurează cu miile. De exemplu, recordul este 3500 de moldoveni pe un apartament situat la blocul 46, pe str. Avântului. Acolo ar fi trebuit primarul să amenajeze o secție de votare. La Pădureni, după declarația primarului Temistocle Diaconu, ar fi vorba doar de maxim 30-40 de persoane din R. Moldova, care au domiciliu pe raza comunei și care sunt numai din lumea artistică. Printre ei și nepotul lui Nicolae Botgros “Noi avem o colaborare cu aceste distinse persoane la centrul nostru cultural. O parte sunt și de la o asociație, un fel de camera de comerț, care au și un spatiu închiriat în comună. Ei au venit astăzi să mă susțină pe mine și au tot dreptul, fiindcă ei au contribuit la dezvoltarea ansamblului nostru folcloric. Cu ei ne-am întărit formația de instrumentiști și nu numai. Ar fi trebuit, de exemplu, să vină și un nepot al marelui artist Botgros, dar ceva probleme l-au reținut în republică”, a spus primarul din Pădureni. Totuși, dacă aceștia au venit doar să-l susțină pe primar la vot, nu ar fi trebuit să li se permită accesul de la vamă. Legea e una pentru toți, nu doar pentru cei cu “relații”. Venirea lor nu ar avea un caracter de urgență și nici strategic pentru țara noastră. Cu tot respectul pentru longevivul primar al Pădureniului, nu era nevoie să vină cu 30 de persoane în secțiile de votare, doar așa ca să puncteze la impresia artistică. În Pădureni, pe listele permanente sunt în jur de 3.000 de votanți, iar minoritatea din R. Moldova reprezintă doar 1%. Cu cele 30 de voturi, Temistocle își asigură, având în vedere ca nu toți cei 3000 de oameni votează, cam un 2,5% din scorul general. Oare merită riscul?

Poliția de  Frontieră arată cine are dreptul de a evita carantina, dacă vin din R. Moldova 

Purtătorul de cuvânt al Seviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui a venit cu câteva precizări spunând care sunt  persoanele exceptate de la carantină, așa cum sunt ele prevăzute în HG782/14.09.2020 (vezi facsimil). “S-au prezentat de dimineață la punctul de frontieră Albița persoane care au spus că vor să meargă la vot și noi i-am dirijat către ambasada României din Chișinău, unde pot vota, fiindcă actul de votarea nu intră în prevederile acelei hotărâri ”, a spus aceasta. Suntem curioși dacă cei care au venit să voteze la Pădureni se încadrează în prevederile de mai sus, ori pur și simplu au găsit o chichiță legală, folosind tot felul de documen te false, cum au procedat și când și-au luat domiciliul la Pădureni.