spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
25-apr.-2024

Medicii moldoveni aleg sã profeseze în Vaslui

- Advertisement -

În timp ce medicii români aleg sã plece din tarã nemultumiti de salariile mizere si de conditiile de viatã si de lucru putin atractive, mai ales din mediul rural, cei din Republica Moldova aleg sã profeseze în România, tocmai pentru cã tara noastrã le oferã o alternativã mai bunã. Din totalul medicilor de familie care au contract încheiat cu CAS Vaslui, 18 sunt moldoveni, numãrul specialistilor care îsi desfãsoarã activitatea în spitalele vasluiene fiind însã mult mai mare.

Deficitul medicilor de familie din judetul Vaslui nu este o noutate, aceastã problemã fiind des întâlnitã în mediul rural, existând numeroase zone unde necesarul de medici, în functie de numãrul de locuitori ai comunei raportat la numãrul optim de 1800 pacienti nu este acoperit. Situatia nu este însã atât de gravã pe cât ar fi putut sã fie dacã din rândul medicilor de familie ar fi lipsit si cei 18 doctori moldoveni care au ales sã profeseze în Vaslui, numãrul specialistilor de peste Prut care aleg sã îsi desfãsoare activitatea în judetul nostru fiind în continuã crestere. Cei mai multi si-au fãcut studiile la universitãtile de medicinã de la noi din tarã si au rãmas sã lucreze si pentru cã, paradoxal, câstigã mai bine ca la ei acasã. Prost plãtiti în tarã lor, acestia au vãzut o oportunitate în posibilitatea de a lucra în România si nu au fost speriati de comunele izolate sau de dispensarele dãrãpãnate de care medicii vasluieni fug. În rândul comunelor a cãror sãteni sunt tratati de medici veniti de peste Prut putem enumera si comunele Vutcani, Gãgesti, Todiresti, Tãcuta, Ivãnesti, Drânceni, Puiesti, Mãlãsteni, Cretesti s.a.

„Am ales sã plecãm din Moldova pentru o viatã mai bunã”

De sãnãtatea locuitorilor comunelor Vutcani si Gãgesti se îngrijesc medicii de familie Ghenadie si Mariana Cumpãnã. Cei doi soti, originari din Republica Moldova, au ales sã vinã în România pentru a profesa în urmã cu 12 ani.

„Am ales sã plecãm din Moldova din acelasi motiv pentru care românii aleg sã plece sã lucreze în strãinãtate: pentru o viatã mai bunã. Este un proverb rusesc care tradus în româneste ar suna astfel <<Pestele cautã apa mai adâncã si omul cautã o viatã mai bunã.>> Initial am fost primiti cu reticentã, dar nu cu ostilitate. Începutul a fost mai anevoios dar pe parcurs ne-am obisnuit, în definitiv vorbim aceeasi limbã, avem aceleasi traditii si obiceiuri. Din punct de vedere profesional suntem foarte bine, profesãm în România de 12 ani, ne-am obisnuit cu pacientii si ei cu noi, as crede chiar cã am <<crescut>> o generatie. Bineînteles cã mai sunt si minusuri dar ar fi pãcat sã spunem cã nu suntem multumiti.”, a declarat Ghenadie Cumpãnã, medic de familie în comuna Gãgesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.