spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Mãnãstirea Mãlinesti, un lãcas de rugãciuni “rupt dintr-un tãrâm de basm”

- Advertisement -

PITORESC… Mãnãstirea Mãlinesti se aflã situatã la o altitudine de 600 de metri, într-un loc de basm, înconjurat de pãduri, pe culmea dealului ce desparte comunele Gârceni si Bãcesti. Bijuteria de nepretuit a acestui lãcas este schitul, rãmas neatins de ani si ani de zile. Numele schitului si mai apoi al mãnãstirii vine de la satul care acum nu mai existã. Traditia locului spune despre aceastã fostã asezare cã se coboarã pânã la Stefan cel Mare, cel care, cu ocazia bãtãliei de la Podul Înalt, ar fi poposit prin pãrtile locului si s-ar fi odihnit la locul numit azi “La scaune”. Schitul Mãlinesti de pe Racova este ctitoria “ieromonahului Nicodim Hudiciot Gârceni” la anul 1762 (foto), dupã cum rezultã din însemnãtatea de pe un Penticostarion: “Aceastã sfântã carte, numitã Penticostar, o am cumpãrat cu banii mei, eu Ieromonahul Nicodim, cititorul schitului Gârceni, de pe Racova, tinutul Tutovii, fecior lui Antonie Hudici si a Ilincãi si a o am ctitoriei mele, ca sã fiu în veci pomenit, si iertare pãcatelor sã capãt, eu si neamul meu. Iar cine ar îndrãzni sã o fure sau sã o înstrãineze de la sfântul locas, sã fie neiertat de Dumnezeu, si de Maica Precista si cei 318 sfinti Pãrinti de la Nicheea, si de la sfânta bisericã sã fie lepãdat”.

Pãrintele staret Filip Mercas continua la Mãlinesti o traditie de secole. Acesta o readuce la viatã dupã Revolutie. Mãnãstirea este construitã pe locul vechiului schit de lemn, din veacul al XIV-lea. Veche vatrã de sihãstrie, amplasatã într-un loc deosebit de pitoresc, vechiul schit de lemn pentru cãlugãri are o istorie dintre cele mai interesante. Bisericuta actualã de lemn, cu hramul “Sf. Voievozi”, a fost construitã în anul 1826. Dupã secularizarea din 1864, mãnãstirea a fost defiintatã, biserica fiind filie a Parohiei Gârceni. Mãnãstirea Mãlinesti, ajungând în cele din urmã în stare de ruinã, la stãruinta Episcopului de Husi Iacov Antonovici, cu sprijinul moral si material al Generalului Constantin Prezan si al sotiei sale, Olga, schitul a fost reînfiintat, în 1925 fiind deservit de cãlugãrite. În aceastã perioadã, staretã a fost Anuza Gheorghiu, duhovnic Arhim, Serafim Cristescu, econom Aglaia Tansãu, secretarã Maria Vezetiu. Obstea avea atunci 15 monahi. În anul 1939 obstea era formatã din 17 monahi, staretã fiind Midonia Buzilã, iar duhovnic ierom, Mecarie Buzã.

Actualul primar de la Gârceni este aproape de mãnãstire

„De când am preluat mandatul de primar, din 2016, am continuat relatiile foarte bune, excelente, pe care primãria Gârceni le are cu mãnãstirea Mãlinesti. Acum, ne-au anuntat cã au nevoie de utilaje pentru a planta o livadã de nuci, iar noi le vom asigura aceste masini, îi ajutãm pe timpul iernii, ne ocupãm de deszãpezire, suntem atenti cu toate nevoile acestei mãnãstiri frumoase. Din pãcate, anul acest va fi primul în care nu merg la mãnãstire de Înviere, pentru cã voi merge la mormântul mamei mele, în seara sfântã de Înviere. Dar, sã stiti cã vor fi în jur de 1.000 de credinciosi care vor merge la mãnãstire, în Seara de Înviere”, spune Sorin Scutelnicu, primarul Gârceniului. Primarul este alãturi si de celelalte biserici din comunã, alocând bani în acest an pentru construirea unui prãznicar la Dumbrãveni si a unei clopotnite la Racova.

Maici venite de la Agapia si Vãratec

Schitul a avut o scoalã de cântãri bisericesti, sub conducerea maicii Zenaida Costãchescu, profesoarã de psaltichie, venitã de la Mânãstirea Vãrativ-Neamt.în incinta mânãstirii a functionat o tesãtorie de pânzeturi si covoare sub conducerea maestrei Elena Buga, venitã de la Mânãstirea Agapia-Neamt.Maicile se ocupau cu tesutul pânzei de bumbac, lânã, siac, muhair, mãnusi si ciorapi. Din anul 1936 rãzboaiele primitive de tesut au fost înlocuite cu rãzboaiele sistematice.Schitul poseda 7 ha.teren de culturã, prin donatii, 30 ha.pãdure, prin împroprietãrire. în anul 1938 s-au obtinut prin donatii, icoane vechi, cãrti de ritual, perdele, prosoape, iar locuitorul Ioan Filip a dãruit schitului 30 prãjini teren de culturã. Ca si celelalte mânãstiri si schitul Mãlinesti a fost desfiintat în 1959 si a fost din nou reînfiintat dupã 1990, când devine mânãstire de cãlugãri. în anul 1994, Prea Sfintitul Eftimie a Romanului si Husilor încredinteazã lucrãrile de refacere a mânãstirii ieromonarhului Filip Mercas.în 1995, la 20 iulie Prea Sfintitul Ioachim sãvârseste slujba de sfintire a locului pentru noul complex mânãstiresc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.