spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mãcel la stâna din Gãgesti! Sacalii au atacat din nou pe Valea Prutului!

- Advertisement -

ATAC LA OI Scene de cosmar la o stânã din comuna Gãgesti. O haitã de sacali de pe Valea Prutului a atacat o stânã din satul Peicani, comuna Gãgesti, ucigând 11 oi si rãnind alte trei. Ciobanul spune cã n-a auzit nimic, desi are patru câini la stânã. Paznicul de vânãtoare din zonã a solicitat ajutorul Asociatiei Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi din judet, pentru a organiza o sesiune de vânãtoare si a împusca sacalii aciuati pe Valea Prutului. Sãtenii din zonã sunt îngroziti, pentru cã sacalii pot ataca si oamenii, nu numai animalele. Vânãtorii spun cã sacalul, numit popular si “lupul mic”, a migrat din Delta Dunãrii dupã 2012, de când a fost oprit vânatul în aceastã rezervatie naturalã de cãtre Guvernul Ponta, astfel cã ei s-au înmultit necontrolat si au migrat dupã hranã pe Valea Prutului. Asociatia Judeteanã a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi va face o verificare a sesizãrii ciobanului pãgubit de haita de sacali din zonã, dar nu poate organiza vânãtoarea sacalilor în zona de frontierã, unde se aflã comuna Gãgesti, pentru cã legea le interzice, iar Politia de Frontierã n-a dat acceptul organizãrii unei sesiuni de vânãtoare.

Un atac incredibil asupra unei stâni din satul Peicani, comuna Gãgesti, apartinând lui Ginel Andries, s-a produs în noaptea de 13/14 octombrie. Ciobanul s-a trezit pe la ora 0.30, simtind cã ceva nu este în regulã cu oile care erau lãsate afarã. Când a iesit sã vadã, a gãsit un dezastru! Din cele 300 de oi si câteva zeci de capre, 14 oi erau rupte de sacali. Desi are patru câini la stânã, el precizeazã cã nici unul n-a mârâit mãcar. Totul s-a petrecut într-o liniste totalã. 11 oi au suferit rãni grave, nouã fiind aproape moarte si sacrificate de cioban, iar douã nu au mai fost gãsite de loc, cãzând pradã sacalilor, care le-au târât cu ei. “Mi-am pus mâinile în cap când am vãzut. Trei oi au scãpat, sunt doar muscate, se vede cã au fost sacali. Nu stiu de ce n-au lãtrat deloc câinii mei. Sunt disperat, ce mã fac dacã atacã din nou? Am auzit cã au mai fost anul trecut niste atacuri la douã stâni, dar de atunci n-am mai auzit asa ceva”, a spus Ginel Andries.

Vânãtorii chemati sã împuste sacalii sunt neputinciosi: legea le interzice!

Ciobanul pãgubit a fost vizitat de paznicul de vânãtoare din zona Gãgesti, care a auzit de atacul sacalilor la stâna acestuia. “A vorbit cu seful lui de la Asociatia Vânãtorilor si m-a pus sã fac o solicitare ca sã vinã vânãtorii sã facã o vânãtoare de sacali în zonã”, a spus Ginel Andries. Vasile Negru, directorul AJVPS Vaslui, ne-a precizat cã este la curent cu atacurile sacalilor, care nu sunt la primele pagube aduse cetãtenilor din judetul Vaslui. “În primul rând as vrea sã stie oamenii cã în judetul Vaslui nu mai existã lupi de multi ani. Cei care atacã sunt sacali, o specie de câini sãlbatici sau cum li se spune popular <<lupii mici>>. Acestia au venit pe Valea Prutului din Delta Dunãrii, din 2012, de când s-a interzis acolo vânãtoarea. Ei s-au înmultit peste mãsurã si au migrat în cãutare de hranã pe Valea Prutului. În primãvara acestui am am inventariat sacalii aciuati pe Valea Prutului si sunt 390. Ei stau în zona de sigurantã a frontierei si ies noaptea în haite si atacã acolo unde paza stânilor este slabã. Noi nu avem voie, conform legilor statului român, sã intrãm pe zona de sigurantã a frontierei, unde se aflã stânile din Gãgesti. Aceastã zonã este de 12 000 mp, iar noi nu putem intra acolo fãrã acceptul Inspectoratului General al Politiei de Frontierã. Am mai solicitat odatã sã vânãm sacalii care s-au înmultit necontrolat, dar nu ne-au dat acceptul pentru zona de frontierã”, a spus Vasile Negru.

Ce este sacalul?

Trãieste în haite, se înmulteste vertiginos si s-a adaptat perfect conditiilor de la noi. Un animal de pradã care poate fi confundat foarte usor cu un câine hoinar, sacalul a ajuns sã facã prãpãd pe fondurile de vânãtoare si în stânele din zona de deal a judetului. Înmultirea sacalilor le dã bãtãi de cap nu numai vânãtorilor – pentru cã acestia sunt dusmani de temut atât pentru vulpi, fazani, iepuri, pui de cãprior – ci si gospodarilor, pentru cã atacã de la pãsãri pânã la oi. Responsabilii AJVPS Vaslui spun cã populatia în crestere de sacali trebuie privitã cu seriozitate, din cauza faptului cã sunt foarte dãunãtori si se înmultesc si foarte repede, de douã ori pe an, având câte 4 – 5 pui, în medie. Sacalii pot fi confundati usor cu câinii hoinari, fiind destul de greu de reperat de cãtre persoanele neavizate. Sunt animale care trãiesc în haitã, foarte rapide, care atacã fulgerãtor, si care pot fi, asemenea vulpilor, purtãtoare de rabie. Oportuniste, aceste animale pot sã facã prãpãd în gospodãrii. De fapt, acest animal aratã ca un fel de intermediar între vulpe si lup, atât ca dimensiune, cât si ca aspect. Singurii dusmani naturali ai sacalului, în zona României, sunt lupii. Si cum în zona judetului nostru lupii au dispãrut de mult, singura salvare a sãtenilor de pe Valea Prutului sunt vânãtorii! Dar sacalii sunt în sigurantã în zona de frontierã, deoarece vânãtorilor nu li se permite accesul! Lupiiii bããã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.