NECAZ.. “Dacã nu esti atent, intrã moldovenii si îti iau toti banii”! Asa se plâng locuitorii din mai multe comune de pe malul Prutului, referindu-se nu la cine stie ce fapte antisociale, ci doar la… telefonia mobilã! În comune precum Drânceni sau Stãnilesti, reteaua de telefonie mobilã din Republica Moldova “trece” granita, iar cei care îsi sunã, de pildã, consãteanul din celãlalt capãt de localitate, se pomeneste cã este taxat pentru o convorbire internationalã. O situatie gravã s-a petrecut de curând, când o femeie din localitatea Drânceni, care suna în toiul noptii disperatã dupã Ambulantã, întrucât sotul lesinase si se lovise la cap, nu reusea sã apeleze 112, din cauzã cã intervenea reteaua de telefonie din Moldova. A fost nevoie sã sune de la un telefon fix, cãci altfel nu ar fi izbutit sã cheme Salvarea la timp.
Locuitorii de pe malul Prutului au început deja sã se învete cu reteaua de telefonie de peste Prut, chiar dacã, atunci când le e lumea mai dragã… intervin moldovenii! Mai exact, operatorul de telefonie mobilã din Republica Moldova. Cei care nu s-au deprins cu situatia, se pot trezi cu convorbiri taxate în sistem international, chiar dacã ei stiu cã nu au efectuat astfel de apeluri. “Este îngrozitor, dar nu avem ce face. De multe ori mi-au “mâncat” banii, cãci nu am observat cã au intervenit moldovenii, iar eu sunam ba pe mama, ba pe sotia mea, acasã. Când mã uitam la facturã, apãrea cã am vorbit din Republica Moldova. Nevasta mea chiar a intrat la bãnuieli, cã mã întreba ce am cãutat eu în Republica Moldova. Dar eu nu iesisem din sat. Acum, când vreau sã sun, mã uit bine pe ecran, sã vãd care este treaba. Îl închid, îl deschid din nou. Dar problema este cã eu vãd, dar bãtrânii de la noi nu prea stiu. Lor le-au lãsat feciorii câte un telefon, iar ei când sunã, nu mai sunt atenti sã vadã dacã sunt sau nu moldovenii. Iar la plata facturii, le ia toatã pensia”, spune Constantin Axinte, din comuna Drânceni. Primarul Gelu Pecheanu confirmã situatia: “Asa este, dar ce sã facem? E de multã vreme treaba aceasta. Lumea s-a cam învãtat cu faptul cã intrã moldovenii peste operatorul nostru de telefonie mobilã. Cred cã s-ar putea face ceva, dar trebuie gãsite solutii la nivel de specialisti”, a spus primarul Pecheanu.
“Când e vorba cã un om poate muri, iar tu din cauza asta nu poti suna la Ambulantã, ar trebui sã dea de gândit”
Recent, o femeie din localitatea Drânceni, cãreia sotul îi lesinase în casã, a sunat în toiul noptii la Ambulantã, dar, din cauza faptului cã tot intervenea operatorul de telefonie mobilã din Republica Moldova, 112 era imposibil de contactat. Noroc de faptul cã femeii i-a venit în minte sã apeleze Salvarea de la un telefon fix. “S-a chinuit minute bune sã sune la 112 si nu putea. Sotul avea o problemã gravã de sãnãtate în acel moment si fiecare minut conta. Noroc de faptul cã i-a venit în minte sã încerce si de la un telefon fix, iar asa a putut lua legãtura cu Salvarea. Vedeti, totul pare usor de trecut cu vederea pânã intervine o chestiune de viatã si de moarte. Într-un context obisnuit, poate cã poti privi faptul cã se suprapune reteaua de telefonie a moldovenilor peste cea din România, dar când e vorba cã un om poate muri lângã tine, iar tu din cauza asta nu poti suna mai repede la Ambulantã, atunci acest lucru ar trebui sã le dea de gândit celor care ar trebui sã ia mãsuri”, a spus medicul Livia Rotaru, din cadrul Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi.