Liviu Gugles, o viatã dedicatã handbalului!

Handbal

PASIUNE… Mai bine de patru decenii si-a legat numele de handbalul vasluian, perioadã în care a modelat generatii întregi. O viatã de om pusã în slujba sportului pe care l-a îndrãgit, care i-a dat cele mai mari satisfactii, dar care l-a si întristat, atunci când a fost nevoit sã se retragã de pe semicerc. Ajuns la frumoasa vârstã de 70 de ani, profesorul Liviu Gugles tremurã în glas când vorbeste despre handbal. Priveste înapoi cu melancolie, rememorând momente care l-au marcat, nume de fosti colegi sau fosti elevi.

Nu uitã de satisfactiile profesionale, toate fiind înmagazinate în tolba cu amintiri. Povestea sa începe la mijlocul secolului trecut în comuna Codãesti. „Sunt nãscut în Codãesti, unde am fãcut gimnaziul. Însã, Iasiul este orasul de care mã leagã multe amintiri ale adolescentei mele, dar cel mai important, punctul de plecare în cariera mea de sportiv. Este locul unde am urmat liceul si Facultatea de Educatie Fizicã si Sport. În acea vreme se punea accent mare pe sport, iar eu am fost atras cel mai mult de handbal”, îsi începe povestea profesorul Gugles. În anul 1974 a fost nevoit sã se mute la Bârlad, fiind repartizat ca profesor la Clubul Sportiv Scolar (CSS) din localitate. Se face remarcat la CSS-LPS Vaslui, institutie pe care o conduce în douã mandate (1981-1982 si 1990-1995). La Vaslui a obtinut 19 calificãri la turneele finale ale Campionatelor Nationale, unde a obtinut 3 titluri nationale, 5 titluri de vicecampioanã si 5 clasãri pe locul 3, pregãtind si promovând 36 de elevi la loturile nationale de cadeti, juniori si tineret, precum si la echipe din Liga Nationalã. Amintim aici pe Laurentiu Cozma, Ion Mucenica, Liviu Iacob, Ovidiu Pastramã, Gabi Mardare, Vasile Cocuz, Gabi Cozma, Leonard Bibirig, Sergiu Bãrditã, Mihai Ionescu, Mãdãlin Tutu, Andrei Enache, Tudor Stãnescu, Alexandru Asoltanei, Ionut Tãnase, S.Potorac, Florin Ciurescu, Rãzvan Chiratcu si altii. „Sunt 43 de ani de activitate sportive scolarã de performantã, timp în care am fost preocupat de selectie, pregãtire si promovarea elevilor de la grupele CSS-LPS Vaslui, la loturile nationale de cadeti, juniori, precum si la echipele de Liga Nationalã si Divizia A”, spune antrenorul emerit în handbal, distinctie acordatã de Ministerul Tineretului si Sportului în 2003.

Douã promovãri în prima ligã, cu Moldosin si HC Vaslui!

Numele lui Liviu Gugleș se leagã de cele mai importante momente din viata handbalului vasluian. Tehnicianul a dus numele Vasluiului pe prima scenã, în premierã, în anul 1992, cu Moldosin, echipã ce avea sã petreacã sapte sezoane în Liga Nationalã, perioadã în care a evoluat si în competitiile europene. Dupã un sezon petrecut la cârma echipei Politehnica Iasi (2003-2004), profesorul Gugles avea sã revinã la Vaslui în 2008 pentru a demara un proiect ambitios, astfel cã în 2013, dupã 15 ani de absentã, handbalul vasluian revine în prim plan, odatã cu promovarea pe prima scenã a echipei HC Vaslui. „Cea mai mare realizare în perioada de dupã 1990 este faptul cã am reusit sã creez o emulatie deosebitã în rândul vasluienilor iubitori de spectacol handbalistic, care ne-au sustinut din suflet la bine si la greu, ceea ce s-a concretizat în rezultatele de performantã obtinute de echipã”, a completat antrenorul vasluian.

A coordonat loturile României de juniori si tineret

În 2004 a fost detasat la Centrul National Olimpic de Excelentã (CNOE) de la Sighisoara, unde a fost antrenor si director tehnic al echipelor nationale de cadeti, juniori si tineret, generatia 1982-1983. „Cu aceastã generatie am reusit câteva rezultate notabile. La Campionatul European de juniori din 2001, din Luxemburg, ne-am clasat pe locul 4, iar un an mai târziu, la Gdansk, Polonia, am obtinut locul 6 la Campionatul European de tineret. Aceste performante mi-au adus titlul de Antrenor Emerit. La aceastã distinctie a contribuit si medalia de bronz obtinutã de nationala de seniori a României la Campionatul Mondial din 1990, de la Praga. Din lot a fãcut parte si portarul Vasile Cocuz, crescut de mine la CSS Vaslui, în perioada 1980-1985”, a declarat profesorul.

Membru în Consiliul de Administratie al FRH

Profesorul Gugles a fost membru în Consiliul de Administratie al Federatiei Române de Handbal în douã perioada: 1998-2006 si 2014-2018. În aceastã calitate a supervizat activitatea loturilor nationale de juniori si a coordonat activitatea handbalisticã din judetele Bacãu, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. „Din anul 1998 am fost membru al Colegiului Central de antrenori, unde am rãspuns de activitatea de depistare, selectie si promovare a copiilor si juniorilor. De asemenea, colaborez cu membrii comisiei de istorie si statisticã a FRH la întocmirea lucrãrii „Istoria handbalului românesc”. Din 2002 a condus destinele Asociatiei Judetene de Handbal, reusind cu fonduri de la CJ Vaslui si DJST Vaslui sã organizeze mai multe activitãti handbalistice de masã si performantã”, a adãugat Liviu Gugles.