spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Licitatie pentru Biserica din Crâng, veche de 124 de ani!

- Advertisement -

Pictorii interesati vor prezenta Parohiei, pânã cel târziu 22 iulie, ora 17.00, ofertele însotite de CV-ul si portofoliul de lucrãri, urmând a fi analizate în sedinta Consiliului parohial, care va avea loc la sediul Parohiei. Satul Crâng este asezat pe panta unui deal ce se pierde spre sud în asa numita vale a Crângului, cu iesire spre valea Bârladului. Satul este o asezare mai nouã, formatã din oameni veniti din alte sate, ca muncitori agricoli sau paznici la viile ce umpleau cei trei versanti ai dealurilor ce înconjoarã satul. Denumirea satului se zice cã ar veni de la pãdurile mici si dese denumite crânguri, ce strãjuiesc aceastã micã asezare omeneascã. Câteva familii sunt mai vechi în sat, ca de exmplu: Mucenica, Mocanu, Olaru, Vrânceanu, Perju.

Istoricul unei Biserici vechi de peste 124 de ani

Constructia bisericii parohiale, cu hramul „Sf Nicola”, a început în anul 1896, din initiativa si contributia, în cea mai mare parte, a preotului Stefan Darie, care a dat terenul si suma de 6000 lei. Iatã ce stãtea scris în spatele icoanei prãznicare ,, Sf. Arhidiacon Stefan”, dãruitã de el bisericii:

„S-a început biserica în anul 1896 si s-a sfârsit în anul 1898, de Sf. Treime. Initiatorul bisericii a fost preotul Stefan Darie, care fiind în bunã armonie cu sotia sa Maria, a dat locul bisericii si a contribuit cu suma de bani sase mii lei”.

Acest preot a venit ca slujitor în satul Crâng pe 15 august 1877, sãvârsind slujbele religioase, pânã la terminarea noii biserici, într-o alta, ce era situatã în cimitirul satului, ce se aflã pe dealul din partea de N.E a satului. Vechea bisericã, din cauza unor cutremure de pãmânt si a intemperiilor vremii, s-a degradat în asa mãsurã, încât ajunsese sã nu se mai poatã oficia slujbe religioase în ea. Preotul Stefan Darie, având o micã mosioarã în satul Crâng si neavând copii, s-a gândit la constructia altei biserici si la asezarea ei în centrul satului. Acesta si-a adunat în jurul sãu încã alte patru familii, oameni înstãriti: Savin Manea, Ion Cãtanã, Iordache Romascu si Iordache Beldiman, ultimii doi din orasul Bârlad, au început constructia noii biserici în anul 1896, terminându-se si sfintindu-se la Sf. Treime în anul 1898, dându-i-se si al doilea hram – „Sf. Treime”.

Istoricul picturilor Bisericii de la Crâng

Biserica este construitã din cãrãmidã, pe temelie de beton, în formã de cruce, în exterior cu tencuialã si acoperitã cu tablã. Biserica privitã în exterior are un aspect simplu, bine proportionat, fãrã turle. Nu se stie arhitectul, desi este nouã. În forma ei initialã, biserica a fost prevãzutã cu turlã care servea de clopotnitã, dar din cauza cutremurului din 1940, turla s-a prãbusit. S-a reparat între anii 1940-1942, de data aceasta fãrã turlã, preot paroh fiind Olaru Ioan.

Stilul în care s-ar putea încadra constructia este cel moldovenesc. Nu este pictatã în interior. Peretii sunt vopsiti în ulei de culoare gri. Plafonul, peste tot, este plan. Catapeteasma este din lemn de tei, cu ornamente sculpturale în formã de frunze de stejar si de vie, prevãzutã cu mici coloane în formã de spirale, nu se stie maistrul si nu prezintã o valoare artisticã deosebitã. E vopsitã cu bronz galben. Starea ei actualã este bunã. Nu se stie precis cine a executat pictura icoanelor de pe catapeteasmã. Pe usa diaconeascã de la miazãnoapte stã scris:

„Aceastã picturã s-a fãcut de Ioan Gherasim de la Bârlad, anul 1898. Culorile si executia picturii de pe aceastã usã diaconeascã asemãnându-se mult cu pictura de pe celelalte icoane, putem deduce cã toate icoanele de pe catapeteasmã si unele mici praznicare, au fost pictate de cãtre Ioan Gherasim, anul 1898 fiind si anul terminãrii si sfintirii bisericii.”

Cutremurul din 1977 a afectat si biserica din Crâng iar Bertea Aurel, epitropul bisericii, a mobilizat întreaga comunitate astfel încât s-au realizat reparatiile atât de necesare. În anul 2019, la initiativa pr. Tacu Aurelian Ciprian si cu implicarea consiliului parohial, s-au fãcut lucrãri de reparatie la exteriorul bisericii, fiind tencuitã. Totodatã, s-a reparat acoperisul, fiind înlocuitã tabla veche cu una nouã. Toate lucrãrile de reabilitare si înfrumusetare s-au încheiat în luna februarie 2020 odatã cu participarea Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie, Episcop al Husilor împreunã cu un sobor de preoti si diaconi care au sfintit exteriorul bisericii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri