spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
23-apr.-2024

La Husi, bãtãlia electoralã se incinge. Iatã candidatul care l-a ajuns din urmã pe Ciupilan

- Advertisement -

FINALISTI…La Husi, în orasul ministrului Sãnãtãtii, bãtãlia pentru fotoliul de primar se anuntã una interesantã. Ioan Ciupilan, uzat de cele trei mandate, dã semne de obosealã, iar Opozitia este mai aproape ca niciodatã de a-l ajunge din urmã pe edilul care în ultimii patru ani a fost mai mult nervos, decât constructiv. În bãtãlia electoralã au intrat sase candidati, împãrtiti în douã tabere. Tabãra lui Ioan Ciupilan, care a ales drept anvangardã partidul lui Dan Marian, ALDE si Opozitia reprezentatã de Alexandru Nechifor de la PNL, un tãnãr în care ministrul Tãtaru si-a pus toatã încrederea. Deja primele scântei au si apãrut între cei doi, dupã difuzarea unui filmulet de campanie în care Alexandru Nechifor a ironizat guvernarea pesedistã de la Husi. La urgentã, primarul a chemat partidul la iazul sãu de la marginea orasului si a stabilit strategia de atac. „Gãsiti-mi ceva de Nechifor, dacã vreti sã câstigãm alegerile!”, ar fi spus, conform unei surse, primarul în functie al Husului.

Mai putin cunoscut husenilor, liberalul Alexandru Nechifor este un tãnãr antreprenor husean get-beget, care a continuat traditia din familie, preluând afacerile de la tatãl sãu, dezvoltându-le. Sustinut de ministrul Tãtaru si cu o echipã valoroasã de consilieri, acesta se prezintã astfel husenilor: „Am intrat în politicã acum patru ani, la îndemnul doctorului Nelu Tãtaru, care a vãzut în mine dorinta de a mã implica în problemele orasului, dar mai ales de a opri exodul generatiei mele, spre un trai mai bun, în strãinãtate. Cred cu încãpãtînare cã, dacã Dumnezeu ne-a rânduit sã ne nastem pe aceste pãmânturi, cu sigurantã cã avem de îndeplinit o misiune, aici, la Husi.

Eu am avut si noroc, fiindcã familia mea detine o companie care activeazã în domeniul agricol si am avut de unde sã încep. Nu am plecat de la zero, iar faptul cã am avut un capital important în spate mi-a permis sã-mi împlinesc visul, cel de a lucra, cot la cot, cu pãrintii mei. Recunosc cã dacã nu as fi avut aceastã mare oportunitate, cu sigurantã as fi fost si eu printre miile de persoane din zona Husului care alegeam solutia de a munci în strãinãtate, asa cã nu-i judec pe cei care au fãcut-o. Dupã ce am terminat Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene, la Bucuresti, în 2006, m-am întors acasã si am pus umãrul alãturi de familia mea la dezvoltarea firmei si am mers pe ideea de a închide circuitul în agriculturã. Familia noastrã, la acel moment, cultiva peste 1.200 de hectare de teren pe Valea Prutului si vindea toatã productia de cereale de pe câmp. Primul meu proiect a fost cel de a face o linie de productie de panificatie si asa s-a nãscut, la Husi, brandul NikiPan. Astãzi, pâinea noastrã si produsele de cofetãrie si patiserie ajung pe mesele husenilor din grâul produs de pe Valea Prutului. Nu m-am oprit aici. Am fãcut la distantã Facultatea de Silviculturã, la Suceava, fiindcã am avut o viziune: nu poti face agriculturã dacã nu faci perdele forestiere pentru a combate seceta. Astfel, firma familiei mele (Zooprod) si-a mai adãugat noi domenii de activitate, cum ar fi silviculturã si horticulturã si ne-am apucat de împãdurit terenuri degradate. În total, am plantat peste 1.000 de hectare de pãdure, la Fãlciu, Stãnilesti, Vetrisoaia, Dimitrie Cantemir, Hoceni, Vutcani, pe raza ocolului Silvic Husi, Puiesti, Gherghesti, Tutova etc.”, a spus candidatul PNL la fotoliul de primar al Husilor.

Nechifor merge pe dezvoltarea economiei orasului       

Alexandru Nechifor merge pe cartea dezvoltãrii infrastructurii la Husi, pentru a atrage investitori. Acesta considerã cã la Husi, datoritã pozitiei strategice, se pot dezvolta rapid investitii care sã genereze locuri de muncã bine plãtite. Pe principiul cã mai întâi trebuie sã demonstrezi si dupã aceea sã propui, acesta a încercat de unul singur sã dezvolte o investitie nouã în orasul dintre vii. „Pe fonduri europene am înfiintat o livadã cu sistem de irigatii de 53 hectare si o podgorie de struguri de masã de 21 de hectare, unde avem soiurile: Italia, Victoria, Black Magic, Cardinal, Matilde, Moldova si Sultanina (strugurii din care se fac stafidele). Strugurii si fructele noastre ajung în toate hipermarketurile din tarã si iatã cã am demonstrat cum firmele mici pot pãtrunde pe marea piatã de retail din România, dacã ai produse de calitate”, a spus Alexandru Nechifor. A activat ca si consilier local si a fost ca un ghimpe pentru majoritatea PSD. Interventiile sale în CL au fost de bun simt si punctuale. „Din 2016 am activat în Consiliul Local Husi, unde alãturi de colegii mei liberali am fãcut tot ce ne-a stat în putere pentru a corecta elanul muncitoresc al primarului Ciupilan, care confundã banii publici cu banii sãi de buzunar si de a-l învãta sã-i cheltuiascã cu cumpãtare. De exemplu, din banii de redeventã pe care compania de utilitãti Aquavas îi plãtea cãtre primãria Husi, i-am cerut primarului sã se facã numai extinderi de retea pentru abonati noi, cum scrie în lege, nu reparatii cum se fãcea de obicei. Șmecheria lui si a lui Buzatu de la Consiliul Judetean era urmãtoarea: din banii de pe redeventã înlocuiau tevile sparte si spuneau cã fac modernizare, pãcãlindu-i pe huseni, uitând intentionat sã extindã reteaua spre abonati noi. Un alt exemplu, care-mi vine în minte acum, a fost cel de la Grãdinita nr. 1, unde se alocase suma de 350.000 de lei pentru un loc de joacã si gard, iar clãdirea stãtea sã cadã pe copii. I-am explicat primarului si consilierilor PSD sã nu mai punã carul înainte boilor, asa cã, mai întâi s-au reparat acoperisul si fatada clãdirii, dupã care s-a facut spatiul de joacã si gardul. Și exemplele pot continua, fiindcã la Husi, sub dictatura majoritãtii, primarul a fãcut totul cum l-a tãiat capul. A pus asfalt nou, dupã care l-a spart pentru a trage apa si gazul”, a mai spus acesta.

Nechifor are planuri mari pentru renasterea Husului

DECLARATIE…«Pentru urmãtorii patru ani mi-am propus mai mult decât un consilier al Opozitiei. Vreau sã fiu primarul municipiului Husi si împreunã cu echipa PNL sã facem din Husi – orasul cosmopolit dintre vii, locul prosper de lângã frontiera de Est a tãrii. Primul proiect pe care îl voi implementa este soseaua de centurã a Husului. Este, dacã vreti, proiectul normalitãtii. Nu este firesc ca dupã 13 ani de la aderarea României la Uniunea Europeanã, soseaua de centurã a Husului, piesã importantã din autostrada Unirii (Bucuresti -Chisinãu) sã nu fie fãcutã, fiindcã cei din PSD nu-si doresc autostrada, elementul cheie al dezvoltãrii unei comunitãti. La Bârlad, lucrãrile la soseaua lor de centurã au început gratie primarului liberal Dumitru Boros, iar pentru Husi proiectul este în chinurile facerii. Și dacã vorbim de normalitate, vreau sã mai punctez principala temã a proiectului PNL pentru Husi: „Nicio stradã, fãrã apã si canal!” O altã urgentã care trebuie rapid rezolvatã este realizarea Planului Urbanistic General, fãrã de care o comunitate nu se poate dezvolta. Este ca si cum comunitatea nu are buletin, dacã-mi permiteti comparatia. Orice primar gospodar de aici începe si, cum ne aflãm în plin proces de informatizare a comunitãtii, se impune si digitalizarea primãriei Husi. Suntem în era Facebook-ului, a internetului de mare vitezã, iar la Primãria Husi încã se lucreazã pe hârtie, cu creionul chimic în mânã. Pentru taxe si impozite trebuie sã te deplasezi la Primãrie, iar pentru un banal certificat de urbanism trebuie sã te ploconesti la usa primarului, când ar trebui sã-l primesti pe e-mail, în douã zile de la depunerea cererii, asa cum e în marea majoritate a oraselor din tarã.

Anveloparea blocurilor, o prioritate pentru liberali

PROIECT …«Un alt proiect de suflet este cel al anvelopãrii blocurilor si crearea unui birou de consultantã în cadrul Primãriei pentru accesarea fondurilor europene, în cadrul proiectului „Casa eficientã energetic”. Din bani europeni se acordã cheltuieli eligibile pânã la 15.000 de euro proprietarilor de casã pentru sisteme de încãlzire, reabilitare termicã, ventilatie, iluminat cu leduri si tâmplãrie PVC. Husul trebuie sã-si schimbe fata, fiindcã este orasul prin care se face intrarea în Uniunea Europeanã dinspre Orient si este principalul oras turistic al judetului. Dacã am atins si acest subiect, un alt obiectiv care trebuie rezolvat cu celeritate este refacerea clãdirii Muzeului din Husi, rãmasã în paraginã de mult timp, ca un semn al neputintei si nepãsãrii. De asemenea, trebuie valorificat potentialul zonei si propun pentru urmãtorii ani reînnodarea traditiei Festivalului Viei si Vinului, un festival care pe vremuri fãcea furori la Vaslui, iar acum trebuie adus la Husi, locul unde s-a nãscut Zghihara si Busuioaca de Bohotin. Parcãrile, constructia unui teatru de varã (amfiteatru) în Parcul Cuza, reconfigurarea zonei de agrement de la Recea, revitalizarea zonei industriale, amenajarea cursurilor celor douã pârâuri, Șara si Drãslãvãt, amenajarea unei zone permanente de expozitii în locul unde se organizeazã anual bâlciul, constructia de locuinte pentru tineri sunt alte proiecte pe care mi le-am propus pentru Husi». MATERIAL DE PROPAGANDA ELECTORALA, COMANDAT DE PNL VASLUI SI REALIZAT DE SC VREMEA NOUA SRL. COD MANDATAR: 21200012. (Lucian TIMOFTICIUC)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.