spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

La Husi a început culesul la vie!

- Advertisement -

RECOLTÃ Desi e abia la începutul lunii septembrie, culesul în viile din jurul municipiului Husi este în toi! Spre bucuria viticultorilor, s-a fãcut rod bogat în acest an, în medie, 10 – 15.000 kg la hectar. Din pãcate, pretul oferit de cumpãrãtorii, si asa putini, nu este pe mãsura muncii, nici în acest an: se oferã doar un leu pe kilogramul de struguri!

Nici bine nu a venit toamna, cã în „orasul dintre vii” s-a început culesul! Anul acesta, spun viticultorii, recolta este una bogatã, asa cum nu prea a mai fost în ultimii ani. S-au silit cu recoltarea, mai ales dupã ce ploile cãzute în ultima perioadã au afectat strugurii, care, spun ei, riscau „sã putrezeascã pe tufã”. Din pãcate, cu cât productia este mai mare, cu atât pretul la struguri scade, spun viticultorii. Un leu – atât oferã, deocamdatã, cumpãrãtorii de struguri! „S-a oferit, initial, chiar si 80 de bani, dar nimeni nu cred cã munceste un an întreg, ca sã dea totul pe nimic. E prea putin chiar si un leu pe kilogram. La un hectar de vie, un proprietar cheltuie câteva milioane de lei bune (vechi, n.r.) cu îngrijirea terenului, cu stropitul, cu tratamentele. Nu e usor de avut grijã de o vie, de aceea, veti vedea hectare întregi, pe deal, abandonate. Noi nu beneficiem de sustinere, ca la alte culturi. Îi asteptãm pe cei din zona Sucevei, cumpãrãtori fideli ai strugurilor nostri, care cred cã nici nu stiu cã noi ne-am apucat de cules. Ei dau un pret un pic mai bun, nu cu mult, dar sunt putini si marfã multã, anul acesta”, a spus ing. Dumitru Bejan, 52 de ani, arendasul unei suprafete de 4 hectare de vitã-de-vie.

Gânduri celebre despre vinul de Husi!

„Dupã Cotnari, vinul cel mai bun se face la Husi, în tinutul Fãlciului…”, a spus însusi Domnitorul Dimitrie Cantemir. „Husul-orasul si podgoria sunt frumoase si glorioase, dar si unice si miraculoase si aceasta spune mult mai mult”, istoricul Nicolae Iorga. „Husul, desi e la margine de tarã, stã, cu vinurile si ospitalitatea, la mijloc pe masã”, istoricul Vasile Pârvan. „Busuioaca de Bohotin – Husi cea fin aromatã si distins coloratã este o adevaratã purpurã lichidã si parfumatã”, Louis Orizet, Franta. „Nicãieri în tarã nu se îmbinã ca la Husi, atât de armonios podgoria cu orasul si economicul cu utilul si esteticul”, I. Simionescu. „Husul este un paradis terestru cu atâta risipã de verdeatã, bonomenie si ospitalitate, ca nicãieri în altã parte”, I.C.Teodorescu. „Activitatea laborioasã a podgorenilor a fãcut ca viticultura huseanã sã devinã <<Cartea cu suflet a viticulturii moldave>>, iar Scoala de viticulturã Dimitrie Cantemir – o micã Academie a Viei si Vinului…”, prof. dr. Valeriu Cotea. „Vinul de Busuioacã de Bohotin – Husi e gloria podgoriei si blazonul si prestigiul scolii care l-a redescoperit si rebotezat cu acest nume nepieritor”, Calistrat Hogas. „Vinul de Husi e vin de meditatie si creatie, portdrapelul vinurilor de chef”, G. Ionescu-Sisesti. „Busuioaca de Bohotin-Husi este un vin rafinat de prezenta a sapte buchete pluriflorale, foarte bine integrate în ansamblul buchetului de muscat.” (Louis Orizet, oenolog expert, Franta). „Busuioaca de Bohotin-Husi te smereste cum îl pui pe limbã. Parcã ar intra aici, acum Eminescu. Toatã lumea ar surâde, dar cu o deosebitã admiratie”, Ionel Teodoreanu. „Vinul de Busuioacã de Bohotin-Husi este atât de delicat si de rar încât o sticlã micã se destupã foarte rar si în casele foarte mari, este deci un vin eveniment”, eseistul si filosoful nãscut la Husi, Mihai Ralea. „Vinul de Busuioacã de Bohotin-Husi este ca o fatã frumoasã, pe care, dacã o privesti te încãlzesti si dacã o si sãruti, te îmbatã”, celebrul oenolog husean, Avram D. Tudosie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.