Italienii de la Misericordia di Prato, oaspeti de seamã, la Suletea! (FOTO, VIDEO)

MAI MULT DECÂT ÎNFRÃTIRE!… Delegatia de la Prato, din Asociatia de Voluntari „Misericordia di Prato”, a rãmas profund impresionatã de comunitatea din Suletea, de ospitalitatea sãtenilor si de plaiurile românesti. Cei cinci italieni au venit în comuna vasluianã dupã ce preotul catolic, Petru Tamas, unchiul primarului comunei Suletea, a reusit sã îi convingã pe cei din cadrul Misericordia di Prato sã ajute comunitatea cu o ambulantã, care a si sosit în urmã cu câteva zile în localitate. Oaspetii din Italia au fost primiti cu pâine si sare, iar primarul din Suletea, Ciprian Tamas a reusit organizarea ca la carte a unui eveniment care va face istorie în localitate. A adus laolaltã, pentru a urni un proiect de suflet al sãu, pe cei din Prato, precum si autoritãtile judetene si guvernamentale, care sã-l ajute în ceea ce si-a propus: înfiintarea unui Centru de Permanentã în Suletea, care va fi dotat cu toatã aparatura necesarã, performantã, de ultimã generatie, ce va fi donatã de Misericordia di Prato. Urmeazã acum procedura de autorizare a Ambulantei Primãriei Suletea, pentru a putea functiona în Registrul celor de la 112. Oaspetii italieni au promis cã vor face tot ce este necesar sã ajute comunitatea sã-si împlineascã visul. „Autospeciala adusã din Italia va fi înscrisã în circuitul Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui, astfel cã toti cei în nevoie vor putea beneficia de ajutor specializat din partea voluntarilor pentru situatii de urgentã si a asistentului medical comunitar.”, a precizat deputatul ALDE Daniel Olteanu.

Ziua de Sâmbãtã, 22 iunie 2019, va deveni una istoricã pentru locuitorii comunei Suletea, deoarece primarul lor, tânãrul profesor Ciprian Tamas a reusit o performantã unicã în judetul Vaslui. Cu ajutorul unchiului sãu, preotul catolic Petru Tamas, acesta a reusit sã aducã în mijlocul locuitorilor o delegatie din Italia, pe care a pus-o fatã în fatã cu o delegatie de oficiali din judet, precum si din Guvern. Si asta pentru cã Ciprian Tamas doreste cu ardoare ca în comuna sa, sã nu mai existe decese din cauzã cã nu ajunge la timp ambulanta pentru cã distanta de la Suletea la spitalul din Bârlad, este de peste 30 de km! „Din aceastã cauzã tatãl meu a decedat, neputând fi salvat la timp. În cazurile de infarct sau AVC, secundele pot face diferenta dintre viatã si moarte. M-a marcat moartea tatãlui meu si atunci, împreunã cu fratele lui si totodatã unchiul meu, preotul Petru Tamas, care este din 1992 în Italia, am reusit sã aduc la noi în comunã o ambulantã donatã de o asociatie catolicã – Misericordia di Prato. Iar astãzi (sâmbãtã- n.r.) au venit la noi în comunã cinci italieni, din cadrul acelei asociatii, pentru a vedea noul Dispensar , care a va fi gata în cel mult o lunã de zile si pe care intentionez sã-l transform în Centru de Permanentã. Pentru cã din Prato va veni o altã donatie: aparaturã medicalã necesarã acestui Centru de Permanentã, deoarece ei au un spital pe care l-au închis, cã si-au fãcut unul nou cu fonduri europene si aparatura de la cel închs, care nu este mai veche de doi ani, deci de ultimã generatie, va fi donatã aici la Suletea. De aceea am adus fatã în fatã cu italienii pe cei din CJ Vaslui, de la Spitalul din Vaslui, reprezentantii DSP Vaslui, precum si pe doamna Aurora Popa, directorul SAJ Vaslui, sã vedem cum se poate proceda sã demarãm cât mai urgent autorizarea Ambulantei si înfiintarea Centrului de Permanentã”, a spus primarul Ciprian Tamas.

Prato si Suletea mai mult decât localitãti înfrãtite!

Din delegatia italianã au fãcut parte Giuliano Manzione- responsabilul Sectiei din Mezzana a Misericordia di Prato, Laila Menelli – Guvernatorul Misericordiei di Prato, preot Petru Tamas – paroh si responsabil eparhial cu dialogul inter – religios, Maria Petra – presedinta Sectiei feminine a Misericordiei di Prato si Cristian Gori – Responsabil Servicii Sanitare a Misericordiei di Prato. De partea cealaltã, primarul Ciprian Tamas a invitat mai multi preoti ortodocsi, care au rãspuns cu bucurie invitatiei: pr. Marius Cãtãlin Antohi – Protopopul de Husi, pr. Vladimir Beregoi – consilier economic si misionar al Episcopiei Husilor, pr. Paroh Ioan Agarici, de la parohia Fedesti, (comuna Suletea), pr. Paroh Marius Parpalea, de la parohia Tîfu (comuna Banca), preot paroh Aurel Zlat, din cadrul parohiei Suletea. Invitati la dezbaterea si solutionarea problemelor puse pe tapet de primarul Ciprian Tamas si italienii din Prato, au fost: secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene – Cezar Caleap, deputatul Daniel Olteanu, presedintele ALDE Vaslui, care n-a putut onora invitatia, dar a trimis la întâlnire pe sefa de cabinet, Mihaela Grãdinaru, Vasile Marciuc – vicepresedintele CJ Vaslui, Aurora Popa – director SAJ Vaslu si Ofelia Pais – jurist al DSP Vaslui. Discutiile au fost toate îndreptate spre rezolvarea problemelor astfel cã: la Suletea, se va deschide în curând un Centru de Permanentã ce va fi dotat de Misericordia di Prato cu aparaturã de ultimã generatie, iar ambulanta donatã deja va fi autorizatã, urmându-se toti pasii legali. „Orice aveti nevoie, cereti si noi vã vom ajuta”, a fost deviza celor de la Prato. Dupã întâlnirea fructuoasã, primarul Tamas le-a oferit o masã traditionalã – ca la tarã, cu produse bio, bors, sarmale, fripturã si plãcinte, toate pregãtite de angajatele primãriei, dar si de mama primarului, Cezarina Tamas. S-au oferit daruri, atât din partea italienilor, cât si ale primarului Tamas, iar dupã ce s-a terminat actiunea, delegatii italieni au avut plãcuta surprizã de a fi invitatie de primarul Tamas sã viziteze orasul Iasi, unde tocmai a fost papa Francisc, precum si municipiul Vaslui. „Sunt mai mult decât convins cã totul se va realiza asa cum am visat si tatãl meu, de unde este acum, va sti cã am fãcut ceva pentru ca oamenii din comunã sã beneficieze de asistentã medicalã de urgentã la timp! Iartã-mã tatã cã pentru tine n-am putut face asta!”, a spus primarul Ciprian Tamas.

„Nu e greu sã faci bine, iar dacã ai aproape oameni de nãdejde, binele fãcut valoreazã si mai mult pentru întreaga comunitate.”

„Locuitorii din Suletea vor avea parte, în curȃnd, de servicii medicale de urgentã mai bune, cu sprijinul Asociatiei italiene de voluntari <<Misericordia di Prato>>, care a donat dispensarului din comunã o ambulantã. Autospeciala adusã din Italia va fi înscrisã în circuitul Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui, astfel cã toti cei în nevoie vor putea beneficia de ajutor specializat din partea voluntarilor pentru situatii de urgentã si a asistentului medical comunitar. Vestile bune nu se opresc aici꞉ aceiasi voluntari italieni sunt decisi sã continue seria donatiilor cu echipamente medicale pentru dispensarul din Șuletea, modernizat recent cu fonduri obtinute prin Programul National de Dezvoltare Localã II.

„Vreau sã îmi exprim aprecierea, încã o datã, fatã de activitatea primarului  din Suletea, Ciprian Robert Tamas pentru efortul de a construi o punte de legãturã între Suletea si Prato (Toscana, Italia) si pentru exemplul pe care l-a oferit celor care cred în solidaritate si în umanitate. Da, voluntariatul apropie oamenii si îi face mai responsabili, cu atȃt mai mult dacã vorbim despre cel din sistemul medical, acolo unde secundele fac diferenta între viatã si moarte. Ãsta e un exemplu foarte bun în care o investitie cu fonduri de la bugetul de stat e completatã fericit de comunitate. Stiu cã Legea Voluntariatului din Romȃnia nu e una perfectã, nu mi-e strãin nici faptul cã birocratia dã peste cap, de multe ori, orice bunã-intentie si orice posibil angajament în beneficiul semenilor nostri. Cu toate astea, îmi doresc ca respectul si compasiunea fatã de cei din jur sã-i determine în continuare pe cȃt mai multi sã se implice în activitãti benevole, fie cã e vorba despre servicii de asistentã socialã, actiuni de protejare a mediului, campanii de informare sau acte de binefacere. Fiecare gest în parte, venit de la un membru al unei comunitãti, e important, însã, dacã reusim sã multiplicãm aceste gesturi individuale, avem toate premisele sã credem cã nu e departe ziua în care vom fi mai motivati, mai solidari si, de ce nu, mai uniti.”, a precizat deputatul Daniel Olteanu, presedintele ALDE Vaslui.