spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

În județul Vaslui s-au imunizat puțin peste 250 de cadre medicale. Premierul Cîțu, nemulțumit de ritmul de vaccinare

- Advertisement -

CU FRÂNA DE MÂNĂ TRASĂ… Premierul Florin Cîțu, a afirmat, marți, într-o ședință online cu prefecții, că Guvernul intenționează ca de la jumătatea săptămânii viitoare să înceapă etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19. Șeful Executivului a subliniat că în unele zone din țară procesul de vaccinare nu se desfășoară conform așteptărilor. Până marți seara, în județul Vaslui fuseseră programate să se vaccineze doar 279 de cadre medicale, urmând ca miercuri să fie imunizați alți 121 de angajați ai sistemului sanitar.

„Intenția noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua pentru vaccinare și asta înseamnă că va trebui să avem acele centre în afara spitalelor. E vorba de 932 de centre și aici este nevoie de susținerea dumneavoastră” le-a transmis premierul prefecților. El s-a referit la situația vaccinării până în prezent, apreciind că „ritmul este cel bun”. „Avem o provocare să derulăm acest program de vaccinare cât se poate de bine. A început mai lent, dar am văzut că ieri deja aveam 230 de centre care funcționau și cred că ritmul este cel bun. Suntem în prima fază, în care doar personalul medical se vaccinează, și cred că am început să avem un ritm, ajungem la 20.000 de vaccinări pe zi. Este un ritm foarte bun în această perioadă, dar trebuie să accelerăm acest ritm”, a mai afirmat prim-ministrul. Șeful Executivului a subliniat, în discuția sa cu prefecții, că în anumite zone din țară, procesul de vaccinare nu se desfășoară conform așteptărilor. „Sunt deja județe unde progresul este semnificativ și aici aș menționa Bucureștiul, Dolj, Iași, Cluj, Suceava, Mureș, Sibiu, Timiș (…). În același timp sunt și câteva județe unde lucrurile încă nu au ajuns la un ritm care să ne mulțumească – Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Teleorman. Pe toți vă rog să tratați cu foarte mare importanță și o prioritate ‘zero’ a acestui guvern această campanie de vaccinare. Este foarte important să avem centre de vaccinare pregătite”, a transmis Florin Cîțu, în videoconferința cu prefecții.

Vaccinarea cadrelor medicale vasluiene continuă

Conform Direcției de Sănătate Publică Vaslui, până marți în județul Vaslui, fuseseră programate pentru a fi vaccinate 279 de cadre medicale, cele mai multe la Bârlad, 110. Miercuri sunt programate pentru imunizare alte 121 de persoane din sistemul medical, 35 la centrul din Vaslui, 44 la spitalul din Bârlad, 35 la spitalul din Huși, patru la spitalul din Murgeni și opt la Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad.

Etapa a doua va demara pe 15 ianuarie, pentru populația generală, vaccinarea va începe în aprilie

Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu se află în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Aceasta, în condițiile în care înainte trebuie să se încheie cea de-a doua etapă, care include aproximativ 5,5 milioane de oameni. „Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. În ceea ce privește dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, a spus Valeriu Gheorghiță. El a explicat că România va avea aproape 1.000 de centre de vaccinare, inclusiv caravane mobile care vor merge în zone rurale și la persoane greu deplasabile, iar capacitatea de vaccinare a acestor centre va ajunge la 150.000 de persoane vaccinate pe zi. Totuși, acest număr depinde în primul rând de cantitatea de vaccin care va putea fi livrată de firmele producătoare. Tot de asta depinde și debutul celei de-a treia etape a campaniei de vaccinare, pentru publicul larg. „În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înțelegem, practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, a explicat medicul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.