Cea de-a treia firmã din Bârlad, unde au descins pe 6 august politistii si jandarmii de la IPJ Târgu Mures, este SC Odelim SRL, administratã de Octavian Bîgu. Dupã SC Berlin SRL si SC Aruba SRL, si firma Odelim, care a lucrat cu firmele din Mures si Harghita cercetate într-un dosar complex de evaziune fiscalã în valoare de peste 720 de milioane de lei, a predat documentele legate de ancheta desfãsuratã. Reamintim cã, dintre aceste trei firme, douã au mai fost cercetate si în decembrie anul trecut, într-un caz similar: SC Aruba si SC Odelim. În dosarul privind infractiunea vizatã acum de IPJ Târgu Mures, au fost retinute patru persoane, care au fost duse la Tribunalul Mures. Judecãtorii au respins propunerea procurorilor de eliberare a mandatelor de arestare preventivã si le-a pus sub control judiciar. Curios este cã Odelim a mai fost în vizorul procurorilor si în decembrie anul trecut, când împreunã cu patronul de la Aruba si cel de la Cleopatra au fost dusi cu mascatii la Bucuresti.
Firmele din Bârlad, unde s-a fãcut perchezitie pe 6 august, suspectate de a fi implicate într-un dosar de evaziune fiscalã mai complex, cercetat de IPJ Târgu Mures, sunt SC Berlin SRL (Florin si Dana Pricop), SC Aruba SRL (Corina si Toni Mãrgãrint) si SC Odelim SRL (Octavian Bîgu). Ultimele douã, Odelim si Aruba, care au depozitele una lângã alta, pe strada Tecuciului din Bârlad, au mai fost cercetate si în decembrie anul trecut, când procurorii DIICOT, împreunã cu politisti de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Iasi, însotiti de jandarmi si mascati, au descins în Bârlad, în zona depozitelor en-gros din zona Confectii si acasã la patronii celor douã societãti comerciale din localitate. Acestia au fost invitati cu mandat sã vinã la DIICOT Bucuresti, cu duba jandarmeriei, deoarece erau pe lista celor 108 societãti din tarã care fãceau afaceri cu un individ din Iasi, Petronel Petrea, cercetat într-un megadosar instrumentat de DIICOT, ce se referea la comiterea infractiunilor de evaziune fiscalã, spãlare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaratii false, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor (neurmatã de aprobarea fondurilor europene), fals în înscrisuri sub semnãtura privatã si uz de fals. Si în decembrie, ca si acum, firmele din Bârlad au fost scoase de sub urmãrire penalã, având pe final doar calitatea de martori.
Când alergi dupã chilipiruri, dai peste smecheri!
Atât SC Berlin, cât si SC Aruba si SC Odelim, au ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata a cãrnii si produselor din carne. Ca orice patron român, si cei de la Bârlad, mai precis Florin Pricop, Toni Mãrgãrint si Octavian Bîgu (cei implicati vrând-nevrând în dosarul cercetat de IPJ Târgu Mures), au rãspuns la ofertele primite pe e-mail sau direct, de la firmele care au de vânzare carne en-gross, în special de pui. “Noi avem e-mail la firmã si primim oferte multe, de la cei care vând en-gross pulpe, piept de pui, pui etc. Ne uitãm la aceste oferte si dacã sunt atractive, cu un pret bun, le rãspundem. Eu acum ce sã zic despre o firmã care vine cu actele în regulã, care are pe ele stampila ANAF? Cã nu este în regulã? Noi cercetãm în mare firmele care vin cu oferte, dar cum sã cercetãm mai în amãnunt? Cã nu ne dã voie legea! Vedem dacã au actele în regulã, dacã apar la ANAF cu datorii, dacã sunt plãtitoare de TVA… Facem plata numai cu contract si cu facturã, plãtim cu CEC prin bancã, totul este la vedere. Noi ne achitãm toate dãrile la stat, nu avem nereguli si totusi din cauza unora care umblã cu alte nemernicii, avem de suferit. Cã m-am sãturat sã dau cu subsemnatul, sunt multe firme care fac evaziune fiscalã, dar nu noi! Este treaba lor dacã nu-si plãtesc sau fac alte tâmpenii financiare”, a spus supãrat Florin Pricop, patronul de la SC Berlin SRL, care nu este deloc încântat de “publicitatea” fãcutã, gratuit, de politisti. Atât SC Berlin, cât si SC Aruba si SC Odelim, sustin cã politistii au ridicat doar actele, în spetã contractele, facturile si ordinele de platã ale facturilor cãtre firmele din Mures si Odorheiul Secuiesc (Harghita), fiind doar martori în dosarul de evaziune fiscalã cercetat în aceste zile.
Persoanele implicate în acest dosar au fost puse sub control judiciar
Vã reaminitm cã politistii Serviciului de Investigare a Criminalitãtii Economice Mures, cu sprijinul politistilor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, au efectuat pe 6 august, 21 de perchezitii în judetele Mures, Harghita si Vaslui (Bârlad), la sediile unor societãti comerciale si la domiciliile unor persoane bãnuite de comiterea infractiunii de evaziune fiscalã. Cinci persoane, din judetele Harghita si Brasov, au pus în practicã un sistem infractional: înfiintau firme în numele unor terte persoane si emiteau, pentru perioade scurte de timp, facturi fiscale fãrã corespondent în operatiuni comerciale reale. Apoi, concesionau pãrtile sociale cãtre persoane de la care nu putea fi recuperat prejudiciul, cetãteni strãini sau persoane cu o situatie materialã precarã. Patru persoane au fost retinute pentru 24 de ore, fiind prezentate instantei competente, cu propunere de arestare preventivã. Prejudiciul evaluat de anchetatori se ridicã la 720.000 lei. Cei patru sunt Levente Buta, Jozsej Laho, Sandor Fori si Attila Jeno Fekete, care au fost prezentate pe 7 august la Tribunalul Mures, cu propunere de arestare preventivã. Judecãtorii mureseni au respins propunerea Parchetului Târgu Mures si i-au pus pe cei patru sub control judiciar pentru 60 de zile.