BÃTAIE DE JOC…Ghiseele institutiilor de stat. Locul în care calitatea de cetãtean european cu drepturi este “strivitã” fãrã niciun regret de un sistem care tine sã ne reaminteascã, parcã de fiecare datã, cã în fata lui suntem niste nimeni. De o astfel de experientã a avut parte si Lucian C., un tânãr din Vaslui, care marti s-a prezentat la ghiseele Primãriei Vaslui pentru a-si recupera banii cu care si-a achitat o amendã. Ei bine, dacã la compartimentul “Încasãri”, ghiseele primãriei par sã functioneze la foc automat, la compartimentul “Plãti”, lucrurile se miscã ceva mai greu. “M-am dus marti la Primãrie cu gândul cã îmi voi recupera banii care i-am dat pe o amendã. Vorbim de 195 de lei, o sumã derizorie pentru Primãria Vaslui. Dupã ce mi-au cerut sã fac tot felul de copii si cereri, cei de la registraturã mi-au zis sã revin vineri, în intervalul 12:30-14:00. Ãsta e programul lor atunci când vine vorba de dat banii înapoi vasluienilor. O orã si jumãtate si doar vineri”, ne-a declarat Lucian. Pentru a ne convinge dacã lucrurile stau sau nu asa, am luat ieri drumul Primãriei, pentru a ne “recupera” o amendã. Rãspunsul celor de acolo nu a fost departe de ce ne-a povestit Lucian. “Nu putem sã vã dãm bani oricând. Plãtile se fac vineri între 12:00-14:00, luni, dupã ora 11:00, când vine colega de la trezorerie si marti (atentie!) pânã în ora 8:30. Atât !” ne-au lãmurit angajatii primãriei. Chiar si asa, e foarte interesant cã atunci când vine vorba de plãti, Primãria Vaslui are doar opt ore program pe sãptãmânã, în timp ce la încasãri, ghiseele sunt deschise de luni pânã vineri, în intervalul 8:00-16:00.
Lupta lui Lucian cu sistemul nu a început de marti, ci din luna februarie a acestui an. “Pe 18 februarie, mã deplasam cu masina pe strada Anton Pann, (în dreptul scolii 7 ) directia spital-bazar. La un moment dat, am încercat sã evit o denivelare si am intrat cu jumatate de masinã pe contrasens. Soferul care se afla în fata mea a crezut cã încerc sã-l depãsesc, s-a panicat si a încetinit, fiind nevoit sã astept sã se îndepãrteze pentru a reveni în totalitate pe sensul meu de mers. El si-a continuat deplasarea. La un moment dat, a oprit pentru câteva secunde la echipajul de Politie care stãtea la intersectia de lângã liceul “Emil Racovitã” si i-a zis ceva. Când am ajuns în fata masinei de politie, agentii mi-au dat blituri si, din masinã, mi-au fãcut semn sã opresc. Nici mãcar nu s-au ostenit sã coboare din masinã. Mi-au spus cã am depãsit masina din fata mea si cã îmi vor da amendã, plus retinerea permisului pentru 30 de zile. Nu aveau nici o dovadã, doar vorbele soferului care se afla în fata mea, ei neputând observa respectivul sector de drum din pozitia în care se aflau. Le-am explicat cã nu am depãsit, ci doar am evitat o denivelare, si cã nu am circulat nicio secundã în fata respectivului autoturism. Mi-au zis cã în acea zonã sunt camere de supraveghere si cã se va vedea pe înregistrãri cine are dreptate. Asa am luat amenda de 390 de lei. Am vrut sã scriu la mentiuni ce s-a întâmplat, dar politistii mi-au zis cã nu e spatiu si cã am voie sã fac contestatie. Ceea ce am si fãcut. Prima datã m-am dus si mi-am plãtit amenda, 195 de lei, dar am depus si contestatie la Judecãtorie, cerând sã mi se anuleze sanctiunea. Am ales sã o plãtesc, în primul rând, pentru a nu depãsi cele 48 de ore si, în al doilea rând, pentru cã nu stiam dacã îmi vor admite contestatia sau dacã voi avea câstig de cauzã.”
S-a luptat de unul singur cu Politia Rutierã
Ajuns în instantã cu Politia Rutierã, Lucian a dãrâmat, rând pe rând, toate învinuirile aduse de agentul constatator. “Procesul a început în luna martie si s-a terminat pe 29 iulie, cu decizia instantei de anulare a procesului verbal de constatare a contraventiei si exonerarea mea de la plata amenzii contraventionale de 390 de lei. Hotãrârea a devenit definitivã în aceastã lunã”, ne-a declarat tânãrul.
Cu dreptatea în mânã, s-a dus la primãrie sã-si recupereze banii dati pe amendã
Având o hotãrâre judecãtoreascã definitivã de partea sa, Lucian s-a dus marti la primãrie, pentru a-si recupera banii de pe amendã. “Am crezut cã am trecut de ce a fost mai greu, dar ce am pãtit marti la Primãrie, mi-a arãtat contrariul. Dupã ce le-am spus ce vreau, doamnele de la etajul 1, camera 5, mi-au spus cã trebuie sã fac copie la hotãrârea judecãtoreascã, copie la buletin, cerere, iar cu ele sã mã duc la registraturã. Dupã ce i-am predat documentele domnului de la registraturã, l-am întrebat dacã pot sã merg la casierie sã-mi iau banii. A zâmbit si mi-a zis: “ce bani? banii se plãtesc doar vinerea, la casieria centralã, de la 12.30 – 14.00”. Dacã nu te prezinti în intervalul ãla, salut de la banii tãi, trebuie sã mai astepti o sãptãmânã. Le-am zis cã nu pot veni atunci pentru cã sunt la muncã. Rãspunsul lor m-a lãsat cu gura cãscatã: “Zi mersi cã nu te tinem 30 de zile, cât e termenul legal”. Am intrat pe usa primãriei gândindu-mã cã-mi voi recupera banii, si am iesit simtindu-mã de parcã as fi cerut vreun ajutor sau vreo pomanã. Ãsta e programul si comportamentul angajatilor Primãriei atunci când trebuie sã returneze banii vasluienilor. Cum se poate ca la încasãri programul sã fie de luni pânã vineri, de la 8-16, iar la plãti doar o orã si jumãtate pe sãptãmânã? Si de ce nu ne cer tot felul de copii si cereri si când ne ducem sã dãm bani, nu numai când trebuie sã luãm? “, s-a întrebat tânãrul.
Angajata primãriei :”Marti vã puteti recupera banii, pânã în ora 8:30”
Pentru a ne convinge cum merg treburile în cadrul Primãriei, am încercat sã ne “recuperãm” ieri o amendã. Rãspunsul celor de acolo nu a fost departe de ce ne-a povestit Lucian. “Nu putem sã vã dãm bani oricând. Plãtile se fac doar vineri, între 12:00-14:00, luni, dupã ora 11:00, când vine colega de la trezorerie si marti (atentie!) pânã în ora 8:30. Atât !” ne-au lãmurit o angajatã a Primãriei Vaslui. Trãgând linie, nu avem cum sã nu constatãm cã programul Departamentului “Plãti” din cadrul Primãriei Vaslui este de opt ore pe sãptãmânã, de cinci ori mai scurt decât cel de la “Încasãri”.