Dan Marian se întoarce în PNL!

Fuziune cu scandal

DECIZIE Ieri, conducerea PDL a votat în unanimitate fuziunea cu PNL si sustinerea unui candidat unic la prezidentiale, care ar putea proveni chiar din rândul liberalilor. Colegiul Director National al PDL a decis cu unanimitate de voturi realizarea cât mai repede cu putintã a unei fuziuni cu PNL, ceea ce înseamnã cã politicienii plecati cu scandal din Partidul National Liberal cu ani în urmã si înregimentati atunci la PDL se întorc cu coada între picioare la partidul care i-a consacrat. La Vaslui, asta va însemna reintrarea în PNL a senatorului Dan Marian, actualul lider PDL judetean, cel care este atât de contestat, atât de liberali, cât si de colegii sãi din partid. „Când vorbim de nume, este clar cã în PNL sunt foarte multe reticente legate de anumite persoane, inclusiv de Dan Marian. Sunt subiecte sensibile, dar ceea ce ne intereseazã deocamdatã este cã creãm acel mare partid de dreapta, cerut de electorat”, explicã presedintele PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu. Senatorul Marian este cel care a trãdat PNL Vaslui, în 2009, anuntând în Parlament cã se înscrie în Partidul Democrat Liberal, pe motiv cã nu se mai regãseste în partidul al cãrui sef de organizatie judeteanã era. De când conduce PDL, senatorul a fost mai mereu tributar ideilor lui Vasile Blaga, cel care a distrus sansele electorale ale Organizatiei PDL Vaslui în decembrie 2012, atunci când i-a trimis sã candideze în acest judet pe nepotul sãu, Sorin Moldovan, sau pe „bãiatul cu mucii în frezã”, Cristian Boureanu. Dincolo de „problema Dan Marian”, trebuie spus cã noua miscare de dreapta, noul PNL, va avea în judet 33 de primari, devenind o fortã politicã redutabilã, cu zeci de alesi locali în toate localitãtile.

PDL a luat decizia de fuziune dupã ce, luni, a avut loc o a doua rundã de negocieri cu PNL. La finalul discutiilor, Klaus Iohannis a declarat cã liberalii si democrat-liberalii au reconfirmat dorinta de a realiza cât mai repede o fuziune între cele douã partide. „Dorim o fuziune a partidelor noastre, o fuziune, cât mai repede. Am convenit câteva lucruri concrete, ce comisii mixte vor fi formate. Acest lucru aratã determinarea noastrã de a merge pe aceastã cale”, a spus Iohannis. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a anuntat totodatã cã grupurile parlamentare ale celor douã partide vor lucra, de luni, împreunã. PNL si PDL doresc ca fuziunea sã se realizeze rapid, iar desemnarea candidatului unic la Presedintie sã se facã pânã cel târziu la 1 august. Interesant este cã, asa cum s-a anuntat asearã, PDL ar putea accepta ca partidul rezultat dupã fuziunea cu PNL sã se numeascã PNL. La Vaslui, conducerea organizatiei liberale nu este prea impresionatã de fuziunea cu fostii colegi de partid, trecuti în anii din urmã în PDL. „Noi avem ca prioritate organizarea Congresului partidului, care va avea loc la finele lunii iunie. Dupã aceea, când vom vedea si care va fi candidatul la prezidentiale, ne vom concentra si pe organizarea PNL la nivel judetean, în noua formulã. Trecerea aceasta se va face treptat, pentru cã vor apãrea situatii noi, orgolii, vor fi si multe discutii în teritoriu, în organizatiile noastre. Important este sã facem acel mare partid de dreapta, pe care alegãtorii din judetul Vaslui îl cer”, sustine deputatul Florin Ciurariu. Asearã, la Bucuresti, s-a decis cã nu vor fi organizate alegeri în organizatiile judetene PNL pânã dupã prezidentiale, ceea ce înseamnã cã deputatul Ciurariu se va ocupa de coordonarea campaniei pentru alegerile prezidentiale si este noul sef al dreptei judetene.

Orgoliile dintre PDL si PNL au originea în trãdarea senatorului Marian!

În 2009, pe când era presedinte al Organizatiei Judetene PNL, Dan Marian, pe atunci deputat, fãcea o miscare prin care lua prin surprindere pe toatã lumea, dezertând din Partidul National Liberal. Atunci, pentru a da o loviturã mortalã tocmai fostului partid, care îl lansase în lumea mare a politicii, Dan Marian anunta cã ia cu el si majoritatea primarilor din PNL, miscare cunoscutã ulterior drept „primarii dalmatieni”. Primarii liberali, pe care Marian a încercat sã-i converteascã la PDL, s-au întors mai apoi în partidul la care s-au format. Acum, Dan Marian ar trebui sã se întoarcã în PNL, pentru cã este clar, dupã cum spune deputatul Ciurariu, „Partidul National Liberal este un brand mult prea puternic, face parte din istoria acestei tãri”. Cum îl vor accepta fostii colegi, cei care nu pot uita trãdarea acestuia din 2009? Greu de spus, însã se va cãuta o formulã de convietuire. „Dacã PDL fuzioneazã cu PNL, asta nu înseamnã cã Dan Marian va conduce aceastã organizatie judeteanã, oricât de mult si-ar dori unii sau altii. Nu. Important este proiectul pe care-l propunem electoratului din judet, vasluienilor, cei care au mari asteptãri de la un mare partid de dreapta”, mai spune Ciurariu. Ce se vor face liberalii din judet, dacã la acest mare partid PNL va adera si Miscarea Popularã, condusã la Vaslui de un alt mare sef de organizatie PNL, Ion Vrânceanu? Lucrurile, cu sigurantã, se vor complica foarte mult si vor exista tensiuni în interior, care vor conduce la scandaluri de proportii.

Florin Ciurariu îi linisteste pe cei care-i vor postul: nu se fac alegeri în Organizatia Judeteanã PNL!

Asearã, la sedinta Biroului Central al PNL s-a luat o decizie care aduce clarificãri într-un subiect sensibil, care îi frãmânta mult pe unii dintre liberalii din judet. Pânã dupã alegerile prezidentiale, a spus deputatul Ciurariu, nu se vor organiza niciun fel de alegeri în organizatiile judetene. Asta înseamnã cã, la Vaslui, nu se vor organiza alegerile pentru functia de presedinte al organizatiei judetene, iar deputatul Ciurariu se va ocupa de pregãtirea si coordonarea alegerilor prezidentiale, din postura de lider al miscãrii de dreapta. Este interesant de vãzut ce reactie vor avea sefii PSD de la Consiliul Judetean, care vor trebui sã conlucreze cu vicepresedintele Corneliu Bichinet, care, neoficial, este unul dintre cei mai influenti liberali din judet. Se zvoneste cã PNL ar putea sã-i cearã lui Bichinet sã demisioneze din fruntea Consiliului Judetean, ceea ce ar însemna cã acesta ar avea doi ani pânã la alegerile pentru presedintia CJ, când ar putea candida din partea miscãrii de dreapta din judet. Este un subiect care va inflama spiritele în Partidul National Liberal de la Vaslui, cu sigurantã, în perioada imediat urmãtoare. În ceea ce-l priveste pe Dan Marian, în stilul binecunoscut, nu ar fi exclus ca, odatã întors în PNL, sã facã miscãrile sale subterane, pentru a pune mâna pe organizatia judeteanã, asa cum a fãcut cu ani de zile în urmã în PDL, atunci când a venit cu hârtie scrisã de la Boc, precum cã este noul sef de filialã.