ALERTÃ…Institutul National de Diagnostic si Sãnãtate Animalã Bucuresti a confirmat existenta unui focar de pestã porcinã africanã (PPA) la un porc domestic, aflat într-o gospodãrie de pe raza municipiului Bârlad. La solicitarea DSVSA Vaslui, Institutia Prefectului – judetul Vaslui a convocat, în data de 26 octombrie, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB), care a aprobat Planul de mãsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în confirmare la porcii domestici.
Având în vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane si în contextul debutului sezonului rece în care sacrificarea traditionalã a suinelor din gospodãrii cunoaste o crestere semnificativã pânã la sfârsitul anului, DSVSA Vaslui comunicã mãsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea rãspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), dupã cum urmeazã:
Este permisã sacrificarea traditionalã a porcilor crescuti în gospodãriile populatiei pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stãrii de sãnãtate a animalului, va anunta de urgentã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitar-Veterinare de Asistentã de pe raza teritorialã respectivã, în vederea examinãrii ante mortem sau post-mortem a animalului si a recoltãrii de probe ( dacã situatia o impune), în vederea examinãrii de laborator.
Este obligatorie anuntarea medicului veterinar de liberã practicã dacã:
a)înainte de sacrificare, apar unele modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului (inapetentã, febrã, pielea se înroseste, apoi devine cianoticã, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentã, diaree abundent sangvinolentã, etc.);
b)dupã sacrificarea animalului, existã unele modificãri ale organelor interne si anume: splinã mult mãritã de culoare rosie sau neagrã, ficat mult mãrit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulãri de lichide în cavitãti, etc.
„Precizãm cã, în cazul confirmãrii unui focar de Pestã Porcinã Africanã la porcinele din gospodãriile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despãgubiti, în conditiile respectãrii legislatiei sanitare-veterinare. Totodatã, atragem atentia cetãtenilor cã este interzis consumul cãrnii de porc fãrã a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, sunt rugati sã se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuãrii examenului trichineloscopic. Achizitionarea de porcine si produse din carne provenite de la acestea sã nu se facã de la persoane neautorizate si fãrã documente sanitar- veterinare; Intensificarea controalelor în vederea descurajãrii comertului ilegal de porcine ( de cãtre samsarii de porci ) si produse provenite de la acestea; Efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificãrilor din gospodãrii pentru consum propriu. Având în vedere evolutia alarmantã a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judetului Vaslui, D.S.V.S.A. Vaslui împreunã cu Institutia Prefectului face un apel cãtre primari, consiliile locale si cãtre cetãteni sã trateze cu maximã responsabilitate actiunile care tin de prevenirea rãspândirii virusului si recomandã sã respecte cu strictete toate actiunile impuse de autoritãtile competente. Orice suspiciune de boalã trebuie comunicatã de urgentã medicului veterinar sau autoritãtilor publice locale.
Numãrul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanentã, numãrul de telefon este 0235 421 121, fax 0235 421 278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro si poate fi apelat de cãtre cetãteni, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor.”, este recomandarea DSVSA Vaslui, transmisã prin Biroul de Comunicare.