Firma de salubrizare Urbana si-a pus bârlãdenii în cap cu pretentiile costisitoare! (FOTO)

FÃRÃ CUVINTE… Noua firmã de salubrizare, SC Urbana SA Bistrita, care a fãcut o multime de mofturi pânã a preluat de la 2 ianuarie a.c activitatea, a stârnit furia bârlãdenilor! Întocmirea declaratiilor de impunere – taxa de salubrizare vor sã fie fãcute de zeci de mii de bârlãdeni în …. 20 de zile! Termenul de depunere fiind de 29 ianuarie! Fãrã sâmbete si duminici, când birocratii firmei de salubrizare sunt în weekend! Mai mult, au trimis la agentii economici adrese din 10 decembrie 2019, prin care îi someazã ca pânã pe 31 decembrie sã se prezinte la sediul lor ca sã încheie contractele amenintând cu „pedepsirea” prin „pârârea” la ADIV si/sau primãrie si aplicarea de sanctiuni! Mai mult, acestia anuntã si cã de la 1 ianuarie 2020 se va majora taxa pentru gunoi, pentru cã s-a majorat salariul minim pe economie!! Bârlãdenii sunt nemultumiti si pentru cã sunt nevoiti sã se calce în picioare pentru depunerea documentatiei pe holurile primãriei, termenul fiind foarte scurt!

Firma de salubrizare Urbana SA Bistrita a reusit sã enerveze bârlãdenii peste mãsurã! Dupã ce au fãcut mofturi vreo doi ani de la câstigarea licitatiei (din 2018) si pânã la preluarea activitãtii,cerând majorãri de pret, tot felul de achizitii si modificãri, au venit în sfârsit la „treabã” în Bârlad fix de pe 2 ianuarie 2020. Si vor ca bârlãdenii si agentii economici sã depunã documentatia necesarã impunerii – taxei de salubrizare la Primãrie (persoanele fizice) si la sediul firmei lor din Bârlad (persoanele juridice) în fix … 20 de zile! Iatã dacã nu credeti ce a transmis locuitorilor Bârladului Primãria, pe pagina oficialã a institutiei: „În atentia celor care nu si-au depus declaratiile de impunere – taxã salubritate:Începând de pe data de 06 ianuarie 2020, bârladenii care nu au fost gãsiti la domiciliu sau care din diferite motive nu au reusit pânã în prezent sã depunã documentele în vederea stabilirii taxei de salubritate pe anul în curs, pot veni si la sediul Primãriei Municipiului Bârlad, holul central, pentru a completa declaratia. Procedeul este asistat de cãtre angajatii Serviciului Public Administrarea Fondului Locativ si Încasare Taxã Salubritate si dureazã circa 10 minute. Reamintim cã documentele ce trebuie prezentate o datã cu declaratia sunt copii dupã: actul de proprietate, C.I. persoane majore si certificate nastere minori. Program zilnic: 08.00 – 16.00 Ultima zi de depunere a declaratiilor este 29 ianuarie 2020.”, informeazã Biroul de Presã al Primãriei Bârlad. Iar agentii economici au primit pe 10 decembrie 2019 o adresã prin care sunt invitati sã se prezinte la sediul firmei Urbana din Bârlad, pânã pe 31 decembrie 2019! Dacã nu se prezintã sã încheie contractul de salubrizare, vor fi raportati la ADI Vaslui, respectiv Primãria localitãtii Bârlad, pentru cã refuzã sã încheie contract si se vor aplica prevederile unor legi care prevãd sanctiuni!

Nemultumirile bârlãdenilor au înrosit internetul! Urmeazã zeci de plângeri la Judecãtoria Bârlad!

Multi bârlãdeni reclamã cã nu a venit acasã nimeni sã le batã la usi, pentru a încheia vreun contract de salubrizare! Mai mult, contractul cu nouã firma de salubrizare prevede cã si persoanele care locuiesc în afara tãrii vor trebui sã plãteascã taxa de salubrizare pentru o persoanã, adicã 11 lei/ luna 132 lei pe an OBLIGATORIU. Asa cã, persoanele care au mai multe locuinte, dar numai una este ocupatã, restul fiind închise, vor plãti pentru o persoanã de fiecare casã (proprietate) în care de fapt nu stã nimeni si nu se produce gunoi! Nu mai spunem cã ieri erau pe holul de la intrarea în Primãrie zeci de oameni care doreau sã încheie contractele, dar refuzau sã dea copii dupã actul de proprietate al caselor pentru cã nu vor sã le fie detinute datele de firma Urbana! „Sã ia de la Primãrie, unde plãtim impozite, nu sã-mi cearã mie toate actele, am dreptul la protejarea datelor mele personale. Cum mi le garanteazã ei?? Nu dau nicio garatie”, spuneau oamenii. Iar cei nemultumiti au precizat cã de astãzi (15 ianuarie) vor merge sã facã plângeri la Judecãtoria Bârlad pentru cã nu li se pare normal sã plãteascã taxã de salubrizare pentru o casã unde nu locuieste nimeni, nu EXISTÃ gunoi si Urbana Bistrita nu are ce sã care la Rosiesti de acolo!!

Nemultumirile bârlãdenilor, cu nemiluita!

Vã prezentãm câteva comentarii de pe pagina oficialã a Primãriei Bârlad si de pe alte grupuri fãcute de bârlãdeni, ca sã vã faceti o idee despre cum firma Urbana îsi bate joc de bârlãdeni!

„Am fost ieri la primãrie si mi s-a spus cã oricãrui imobil, chiar dacã nu locuieste nimeni acolo, va fi trecutã o persoanã, care va trebui sã plãteascã taxa de salubrizare lunar. Deci chiar dacã nu locuieste nimeni acolo care sã producã gunoi trebuie plãtitã politia localã, marcajele, spatii verzi. Atunci pentru ce mai plãtim impozitul pe clãdiri? Întrebarea mea este: domnule primar, printr-o hotãrâre a consiliului local nu se poate remedia aceastã problemã?”

„Nu vi se pare cã programul vostru se cam suprapune cu programul de lucru al majoritãtii plãtitorilor? Si de ce atâta birocratie? Ce se întâmplã dupã data stabilitã cu cei care n-au cum sã-si completeze minunea asta? Tot procesul acesta trebuia sã dureze mai multe luni, nu hop-top peste noapte aveti termen x zile cã dacã nu… cine stie ce o fi.”

„Este corectã impunerea trecerii din oficiu a unei persoane la un imobil în care nu locuieste nimeni? Am fost astãzi la primãrie sã declar cã  nu locuieste nimeni în imobilul respectiv si mi s-a spus cã va fi trecutã din oficiu o persoanã. Atâta timp cât nu locuieste o persoanã acolo, deci nu face gunoi, nu mi se pare corect sã plãteascã gunoiul!!!”

„Nu înteleg de ce primãria se ocupã de contractele unei firme private? Nu au personal si birouri sã îsi facã contracte? Ce cîstigã primãria la afacerea asta ? De ce mã obligã sã semnez un contract pe 8 ani? Ciudat dar cred cã se vor lãmuri aceste nereguli.”

„Pentru ce trebuie copie dupã actul de proprietate? Suntem trecuti la primãrie ca proprietari, sub nicio formã nu dau copie dupã actul de proprietate. Si acasã nu a venit nimeni! Sã nu mintã cã nu ne-a gãsit nu sunt oamenii de acord sã dea acel act, eu plãtesc gunoiul corect cum l-am plãtit si pânã acum.”

„La mine nu a venit niciun salariat de la primãrie, vor sã stai la usa lor,sã te umileascã”

„Sunt foarte multe documente cu caracter personal, întrebarea mea este: Cine le <<securizeazã>>? Cei care au depus documentele au semnat  si o hârtie în care era specificat acordul lor pentru folosirea acestora?! Este mãcar o persoanã  (care locuieste la bloc) care a depus documentele de acasã? Sunt curios dacã ceilalti locatari au gãsit  înstiintarea în usã.”