ÎN ATENTIA CRESCÃTORILOR DE PORCINE DIN EXPLOATATIILE NON-PROFESIONALE
DSVSA Vaslui informeazã crescãtorii de porcine din exploatatiile non profesionale (gospodãrii individuale) cã Pesta porcinã africanã este o boalã a porcinelor domestice si sãlbatice, mortalã pentru porcii care se îmbolnãvesc. Pentru aceastã boalã nu existã vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor mãsuri de protectie la venirea în contact cu animalele sãnãtoase.
Iatã sfaturile transmise prin intermediul cotidianului nostru de cãtre DSVSA Vaslui:
“Pentru a vã proteja porcii de aceastã boalã, vã recomandãm sã respectati urmãtoarele sfaturi: nu intrati în adãposturile unde cresteti porcii, cu încãltãmintea si hainele cu care ati umblat pe stradã; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea în adãpost, sã puneti o tãvitã cu paie îmbibate cu o solutie slabã de sodã causticã; cresteti porcii doar în spatii îngradite, fãrã posibilitatea de a veni în contact cu porci strãini de curtea dumneavoastrã, cu porci mistreti sau cu proprietari strãini care detin porci domestici; nu hrãniti animalele cu resturi alimentare; dacã existã vânãtori în famile care aduc carne de mistret, sub nicio formã nu dati porcilor apa provenitã de la spãlarea cãrnii, sau resturi de carne; nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie, în scopul montei cu animale din altã exploatatie; nu cumpãrati purcei din locuri necunoscute, fãrã a fi identificati (cu crotalie) si fãrã certificat sanitar veterinar de sãnãtate eliberat de medicul veterinar de liberã practicã împuternicit; nu folositi în hrana animalelor iarbã culeasã de pe câmp, pentru cã ar fi putut sã vinã în contact cu porci mistreti bolnavi.”, recomandã conducerea DSVSA Vaslui.
Cum aratã un porc bolnav de pestã porcinã africanã?
Totodatã, medicii veterinary vã prezintã sI cum recunoastetI cã un porc a contactat Pesta porcinã Africanã. “Nu existã semne clare care sã indice boala, semnele pot fi atribuite si altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidã, intervenitã într-un timp extrem de scurt; temperaturã foarte ridicatã (40,5 – 42◦C) si stare febrilã; roseatã sau învinetire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului si pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie si împleticire în mers; vomitãri, diaree (uneori cu sânge) si urdori la ochi.
Ce faceti în cazul în care suspectati cã un porc este bolnav de pestã porcinã africanã?
Simplu! Anuntati imediat medicul veterinar împuternicit de liberã practicã din localitate, medicul veterinar oficial sau Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor din judetul dumneavoastrã. Toate animalele suspecte trebuie ucise si neutralizate, conform legislatiei în vigoare, iar proprietarii, ai cãror porci sunt identificati în Sistemul National de Înregistrare si Identificare a Animalelor, vor fi despãgubiti de cãtre stat, la pretul de piatã al animalelor.