DEZACORD… Legea carantinei si izolãrii, aflatã zilele acestea în dezbatere la Senat, nemultumeste aproape pe toatã lumea, inclusiv pe medicii si asistentele din spitale. Federatia Sanitas considerã cã legea încalcã drepturile personalului medical si auxiliar din sistemul sanitar public de stat si cel de asistentã socialã, în conditiile în care permite detasarea personalului medical si auxiliar fãrã acordul acestuia.
„Federatia Sanitas a urmãrit cu interes si stupoare, în ultimele 3 zile, traseul Legii privind instituirea unor mãsuri în domeniul sãnãtãtii publice în situatii de risc epidemiologic si biologic! Interesul nostru este relativ, în principal, la urmãtoarele aspecte, devenite deosebit de grave pe parcursul ultimelor 4 luni: Încãlcarea în continuare a drepturilor personalului medical si auxiliar din sistemul sanitar public de stat si cel de asistentã socialã; Supraâncãrcarea cu obligatii aproape anti-sociale a medicilor care vor fi responsabili de trimiterea în izolare/carantinã a persoanelor suspecte! Încãlcarea/limitarea în continuare a unor drepturi cetãtenesti!”, precizeazã reprezentantii SANITAS.
„Medicii vor fi numiti distrugãtori de familii”
Potrivit acelorasi surse, prin Legea carantinei si izolãrii, guvernantii si parlamentarii români au încãrcat cu responsabilitãti salariatii din sistemul sanitar. „Studiind modificãrile proiectului de lege, pe traseul legislativ, am constatat cã atât guvernantii cât si parlamentarii români, indiferent de culoarea politicã, au pus mânã de la mânã si au încãrcat fãrã discernãmânt desaga si asa plinã de responsabilitãti a salariatilor din sistemul sanitar! Si dacã nu le-a fost suficient sã fie numiti tortionari, de acum vor putea fi numiti si distrugãtori de familii, de bunuri, din moment ce medicii vor fi obligati sã decidã asupra libertãtii populatiei, a confiscãrii/distrugerii bunurilor celor suspecti si, apoteotic, asupra trimiterii minorilor în grija asistentei sociale!”
Cu spitalele suport COVID goale de patru luni, personalul medical acuzã „epuizare psihicã si fizicã”
Conform Federatiei Sanitas, salariatii din sãnãtate se gãsesc într-o „ipostazã absolut halucinantã: sunt sclavi din punct de vedere al drepturilor/relatiilor de muncã si inchizitori din punct de vedere al obligatiilor la locul de muncã, si toate acestea în conditiile în care acelasi personal medical este deja epuizat psihic si fizic, iar legiuitorii nu dau niciun semn cã s-ar gândi la posibilitatea de a adapta un program redus de muncã pentru cei ce trateazã COVID-19 de mai bine de patru luni, un nou normativ de personal sau posibilitãti de recuperare a capacitãtii de muncã pentru soldatii în alb aflati în linia întâi! Solicitãm Senatului României sã analizeze cu atentie acest proiect de act normativ si sã corecteze toate anomaliile pe care este pe cale sã le legifereze, înainte ca personalul din spitalele publice de stat, contaminat în numãr nepermis de mare cu noul virus, epuizat si supraâncãrcat de responsabilitãti sã capituleze!”, mai spune Federatia Sanitas.