FC Vaslui, cifrele din crizã

Sezonul cu cei mai putini bani, dar cu rezultate exceptionale

RANDAMENT…Apãrare beton, atac modest, ocazii de gol putine: cifrele care dau dreptate ochilor. FC Vaslui a încheiat în genunchi a noua participare în Liga I si asta din cauza problemelor financiare. Chiar si asa, „galben-verzii” au reusit sã bifeze nu mai putin de sase recorduri pe cea mai importantã scenã a fotbalului românesc.

Defensiva a fost compartimentul la care echipa a stat cel mai bine în editia de campionat 2013-2014. Potrivit statisticilor, adversarii au avut nevoie, în medie, de 25 de suturi spre (la-pe) poartã pentru a ne marca un gol. La acest capitol, doar Steaua Bucuresti si Astra Giurgiu au sta mai bine, ambele cu un gol primit la peste 30 de suturi spre poarta proprie. În ceea ce priveste ofensiva, lucrurile au scârtâit pe toatã durata întrecerii, vasluienii numãrându-se printre jucãtorii cu cea mai slabã eficientã în careul advers. Pe meci, avem 16-17 suturi trimise spre poarta echipei oponente, cu un gol marcat la fiecare 14 mingi expediate.Si din aceastã cauzã, la finalul campionatului, bãietii antrenati de Costinel Botez au fost nevoiti sã se multumeascã doar cu locul 8 în topul celor mai bune atacuri ale competitiei. În ciuda problemelor ofensive l-am dat pe Liviu Antal câstigãtor detasat al titlului de golgheter al Ligii I, cu 16 reusite, cu trei mai multe decât principalii urmãritori, Budescu (Astra Giurgiu) si Lemnaru (U Cluj). Un alt record l-am bifat si pe banca tehnicã, fiind echipa care am folosit cei mai multi antrenori în cele 34 de etape jucate. Nu mai putin de 5 tehnicieni s-au ocupat de pregãtirea formatiei, dintre care Florin Bularda (nãscut în 1988) se poate lãuda cu titlul de cel mai tânãr antrenor al Ligii I în editia recent încheiatã. Nu numai pe banca tehnicã am reusit cifre spectaculoase. Pe suprafata de joc, FC Vaslui a bifat meciul cu cea mai mare diferentã de scor, 8-1 cu Corona Brasov, si a trimis în luptã cel mai tânãr jucãtor, Rares Lazãr. În vârstã de doar 15 ani si o lunã, vasluianul a urcat direct pe locul doi în clasamentul all-time al celor mai tineri debutanti în Liga I, sub marele Nicolae Dobrin ( 14 ani si 10 luni).

Liviu Ciobotariu, antrenorul performer

Alãturi de FC Brasov, FC Vaslui este echipa cu cei mai multi antrenori schimbati în editia de campionat 2013-2014. „Galben-verzii” au început competitia cu Ilie Stan pe bancã, insã temperamentul sãu nu a fost pe placul cãpitanului de atunci, Lucian Sânmãrtean, ceea ce i-a adus tehnicianului demisia. O înfrângere suferise echipa sub comada sa, pe terenul lui Dinamo. Din etapa a treia a urmat Ionut Mosteanu, „metodistul” debutant în calitate de principal, odatã cu victoria Vasluiului împotriva CFR-ului. Pânã în runda a 11, „galben-verzii” au fluctuat evolutiile, iar odatã cu înfrângerea în fata Stelei, la echipã este instalat Liviu Ciobotariu. Antrenorul reuseste revigorarea echipei, sub comanda sa, Mike & comp înregistrând cele mai bune rezultate (11 v, 3 e, 3 î). Rãmas fãrã rãspuns din partea conducerii administrative la rezultatele bune ale jucãtorilor sãi, tehnicianul demisioneazã, lãsându-i locul cuplului Botez-Bularda. Debutanti si ei în prima ligã, cei doi nu au prea mult noroc, perioada lor ca principali coincizând cu fuga jucãtorilor de la Vaslui. Rezultatele se vãd si în tabel în ultimele cinci etape.