spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

Expozitia itinerantã nationalã „Minerale si asociatii minerale din România” la Bârlad (FOTO)

- Advertisement -

VERNISAJ…Evenimentul îsi propune promovarea zestrei minerale a României, cu accent pe contributia adusã patrimoniului mineralogic universal cu un numãr de 38 de minerale descoperite si descrise pentru prima datã de pe teritoriul tãrii noastre. Expozitia „Minerale si asociatii minerale din România” reuneste 124 de exponate mineralogice care provin de la Academia Românã, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Institutul Geologic al României – Muzeul National de Geologie Bucuresti si CNCAF Minvest Deva – Muzeul Aurului Brad.Proiectul este realizat si cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 16 octombrie 2020, de la ora 12.00, la sediul central al muzeului, din strada Vasile Pârvan, nr. 1.

Universitatea „Babes-Bolyai”, prin Directia Patrimoniului Cultural Universitar, Departamentul de Geologie al Facultãtii de Biologie si Geologie si Muzeul de Mineralogie, în colaborare cu Consiliul Judetean Maramures si Muzeul Judetean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Consiliul Judetean Vaslui si Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, vã invitã sã vizionati expozitia nationalã itinerantã  „Minerale si asociatii minerale din România”. Aceasta reuneste 124 de exponate mineralogice care provin de la Sectia de Stiinte Geonomice a Academiei Române, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Institutul Geologic al României – Muzeul National de Geologie Bucuresti si CNCAF Minvest Deva – Muzeul Aurului Brad. Perioada cât va putea fi vizitatã expozitia la Bârlad, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” este 16 octombrie 20202-16 februarie 2021.

Flori de minã

Resursele minerale, fie cã au fost metalifere, nemetalifere sau combustibile au constituit dintotdeauna motorul civilizatiei mondiale si în particular, nationale.Spatiul românesc nu putea face exceptie, zestrea mineralogicã nationalã este una dintre cele mai diverse si spectaculoase din Europa. Ea fiind consecinta directã a factorilor geologici si tectonici ce au actionat de-a lungul timpului pe teritoriul României. Din multitudinea ocurentelor mineralogice se individualizeazã trei zone cu potential mineralogic de exceptie: Subprovincia Banaticã, Subprovincia Magnetitelor Neogene din Muntii Metaliferi si Subprovincia Magnetitelor Neogene din lantul vulcanic Oas-Gutâi-Țibles.Sunt binecunoscute, pe plan mondial, exemplarele mineralogice cu caracter de unicitate ce provin din spatiul national. Putem aminti aici asa numitele „flori de minã”, adevãrate esantioane de minerale de forme, mãrimi si asocieri surprinzãtoare. Extrem  de interesante sunt esantioanele de baritinã rosie de la Baia Sprie, structurile de tip „Gavra” de la Cavnic, stibina prismaticã de Bãiut sau rodocrozitul roz.Organizatori din partea Muzeului „Vasile Pârvan sunt dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean si bibliotecarul Valentina Fornea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.