spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Editura „Sfera” din Bârlad îl aniverseazã pe Mihai Eminescu!

- Advertisement -

REBUS EMINESCIAN…15 ianuarie este ziua când s-a nãscut Mihai Eminescu, Poetul Nepereche, acum 171 de ani. De zece ani aceastã zi este numitã si Ziua Culturii Nationale. Sub aripa protectoare a versului eminescian, cei ce-l iubesc încã pe poet îl sãrbãtoresc. Din anul 2000, Editura Sfera din Bârlad îl omagiazã pe Mihai Eminescu prin Serghei Colosenco, care, la fiecare 15 ianuarie si 15 iunie, tipãreste plachete si cãrti rebusiste inspirate de scriitura celui mai mare poet al natiunii române.

Anul acesta – 2021 – la 15 ianuarie au iesit pe portile Editurii 5 (cinci) titluri, toate purtând semnãtura rebusistului bârlãdean.Universitarul iesean Doru Scãrlãtescu, autorul multor cãrti dedicate lui Mihai Eminescu, a constituit sursa de inspiratie rebusistã din volumul „Eminescu”, inclus în „Istoria literaturii române”. Placheta are 10 careuri, 20 de enigme si prefata semnatã de prof. Gruia Novac.

A doua plachetã este a altui universitar iesean, Adrian Voica, autorul volumului „Versificatie eminescianã”. Placheta cuprinde 12 careuri si multe enigme ilustrând temele din volumul „Fragmentarium eminescian”, vol. I, 2004.

A treia plachetã, ce poartã numãrul 172 din „Biblioteca rebus”, este a 33-a dedicatã lui Mihai Eminescu; are 18 careuri si tot atâtea enigme.

Volumul „Eminescu 39…”, al III-lea, cuprinde 39 de autori, români si strãini, cu texte lirice si în prozã, evocându-l pe Poet. Bibliografia are tot 39 de nume, cifra reprezentând anii de viatã ai Luceafãrului. Sunt prezenti cu poezii Tudor Arghezi, St. Aug. Doinas, Grigore Vieru, Denis Buican, Radu Cârneci, G.G. Ursu, Eugen Deutsch s.a., iar cu fragmente de prozã: epistolarul Harietei, sora Poetului, I.L. Caragiale, Victor Eftimiu, Ioan Slavici, Gh. Postelnicu, C.D. Zeletin, Ion Rosu, Nichita Stãnescu s.a., iar din criticii literari îi amintim pe G. Ibrãileanu, Constantin Noica, D. Vatamaniuc, Rosa del Conte, Adrian Voica s.a.

Ultima aparitie editorialã o constituie „Eminescu la „Familia”. Se stie cã tânãrul de 16 ani a debutat la revista condusã de Iosif Vulcan, ce apãrea în 1866 la Pesta, cu poezia „De-as avea”. Nasul literar al lui Mihai Eminescu i-a publicat, în timpul vietii, numai 19 poezii. Aceste creatii lirice constituie „subiectul” volumului, la care se mai adaugã comentariile eminescologului iesean Mihai Drãgan, ale lui Iosif Vulcan si ale lui Ioan Cretu. Ambele volume sunt însotite de enigme „la temã”, fie literale, fie ilustrate; trec fiecare de o sutã de pagini. Memoria Poetului este mereu prezentã în aceste zile; tot asa va fi si la 15 iunie, când îl vom comemora…

Colaboratorul nostru, „enigmaticul” profesor Serghei Colosenco, declarat în anul 2005 cel mai prolific autor rebusist din România, împlineste 80 de ani de viatã în curând. Toti bârlãdenii îl cunosc, dar putini stiu cã Serghei (Sergiu, cum îl alintã sotia si prietenii) este recunoscut ca fiind cel mai prolific rebusist din România, având la activ peste 8000 de careuri, peste 2500 de probleme enigmistice apãrute în peste 100 de ziare si alte zeci de aparitii editoriale.  Serghei Colosenco s-a nãscut la 14 februarie 1941 în localitatea Cãinari, Tighina, Republica Moldova, pãrintii fiind cadre didactice. Fiind stabilit în Bârlad, cu pãrintii, face scoala gimnazialã si liceul aici. Devine apoi student în Iasi, absolvind cursurile Facultãtii de Filologie, sectia românã-francezã, din cadrul Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza”. Prin repartitie guvernamentalã, îsi începe activitatea ca profesor la Scoala generalã din satul Corni-Albesti. A mai profesat la Scoala generalã Gara Banca si la Grupul Scolar Agricol Zorleni, toate din judetul Vaslui. În prezent, este pensionar, dar continuã sã aibã o viatã foarte activã în calitate de director al Editurii „Sfera” si ca redactor-sef al revistelor „Academia bârlãdeanã” si „Labirint”. Sergiu Colosenco colaboreazã si cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) „Elena Cuza” Bârlad, unde, din 2010, face parte din colectivul de redactie al revistei „Viata Noastrã”, editând suplimentul rebusistic al revistei pensionarilor din CARP Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.