spot_imgspot_img
23.1 C
Vaslui
17-apr.-2024

Drama unei mame din Tãtãrãni: vãduvã, cu doi copii în grijã si cu poprire pe alocatii

- Advertisement -

INUMAN…Caz incredibil în comuna Tãtãrãni. O mamã a primit poprire pe alocatiile copiilor si pensia de urmas a acestora, pentru cã n-ar fi plãtit trei amenzi despre care nici mãcar nu avea habar. Bãnuieste însã cã acestea ar avea legãturã cu o familie vecinã, al cãrui fiu i-a omorât în urmã cu câtiva ani sotul. “Mi-au fãcut plângere la Politie cã mã uit urât la ei si cã l-am numit pe fiul lor <criminal>, dar pot sã mã uit altfel când stiu cã bãiatul lor l-a bãgat în pãmânt pe tatãl copiilor mei? El vine acasã, în permisie, face grãtare si se distreazã, iar noi mergem la cimitir sã-i aprindem o lumânare si bocim. Probabil amenzile au legãturã cu asta, dar nu stiu când au fost date si pe ce motive, nu m-a informat nimeni”, spune Florentina Graur. În toatã aceastã poveste dureroasã, blocarea contului în care primea alocatiile copiilor si pensia de urmas a acestora a cãzut ca un trãznet. Nimeni din cei la care a apelat pentru clarificarea situatiei, angajatii primãriei si cei ai bãncii – filiala Tãtãrãni, nu a informat-o pe femeie cã potrivit Art. 728 din Codul de procedurã Civilã, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii nu pot fi urmãrite pentru niciun fel de datorii. Prin urmare, banca trebuie sã dispunã deblocarea banilor destinati copiilor, altminteri poate fi actionatã în instantã.

Drama familiei Graur a început în toamna anului 2013, când un vecin în vârstã de 22 ani, pe nume Rãzvan, l-a ucis cu o secure pe Florinel, capul familiei. “Rãzvan a venit la noi. Era bãut si nervos, nu stiu de unde venea. Bãrbatul meu fusese toatã ziua la stâna fratelui sãu, si a ajuns acasã dupã ora 21. Nu era bãut. Au bãut amândoi din sticla de vin adusã de Rãzvan si la un moment dat a început cearta. Sotul meu l-a dat afarã din casã si i-a adus aminte cã acum patru ani, Rãzvan l-a dus la Gugesti unde prietenii lui i-au spart capul cu o sticlã. Am auzit o bufniturã puternicã si fiica mea chiar a zis cã se bat. Am iesit repede, dar Florinel era deja cãzut lângã usã. Am pus mâna pe el, am tras de el, nu mai misca. Mi-am dat seama cã murise. Rãzvan a luat sticla de vin, securea si papucii si a fugit pe ses. Nu s-a dus direct la el acasã. L-a gãsit politia. Ori de câte ori trec prin locul în care a fost omorât, îl vãd în fata ochilor, nu pot sã mi-l scot din minte. A avut 13 lovituri, toate organele afectate. La Vaslui a fost condamnat la 4 ani si 6 luni, am fãcut recurs, iar la Iasi i s-au dat 11 ani. Nu stiu cum e cu legile astea, la douã-trei sãptãmâni îl aduce acasã. M-am judecat cu dânsii pentru daune morale, am câstigat procesul, trebuie sã-mi plãteascã 23.000 euro. Am dat toate actele unui executor de la Husi, vãd cã nu face nimic, spune cã nu are venituri. Eu nu am nicio putere, nu vreau decât sã plãteascã copiilor, cã tatã si asa nu mai au”, povesteste Florentina Graur.

“Se poate asa ceva? Sunt banii copiilor, eu nu am niciun venit, nici mãcar ajutor social”

Femeia recunoaste cã poate nu a avut cel mai frumos comportament fatã de familia celui care i-a ucis sotul, însã nici nu poate sã o priveascã ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat. “Mi-au fãcut plângere la Politie, cã am spus <criminalul, mi-ai luat tatãl de lângã copii>. Am recunoscut, cã altfel nu pot sã zic. El vine acasã si se distrezã, dar copiii mei nu mai au tatã, mã duc cu ei la cimitir sã-i aprindem o lumânare si bocim. Am primit avertisment de la domnul politist, si mi-a zis cã îmi dã amendã dacã mai vorbesc despre dânsii. Acum mi-e fricã si sã mai vorbesc. Sunt bolnavã, iau tratament pentru sistemul nervos, iar acum m-am trezit si cu blocarea contului. Când m-a anuntat doamna de la bancã cã mi-a fost pusã poprire pentru suma de 400 lei, nu-mi venea a crede. Pentru ce? Cã eu nu am semnat nimic, nu am primit acasã nicio amendã. M-am dus la primãrie sã clarific situatia si, recunosc, am fãcut scandal. Mi s-a fãcut rãu, pentru cã dacã mã enervez, fac crize. Nu m-a bãgat nimeni în seamã. Într-un târziu mi s-a arãtat un proces verbal si am zis cã pe el nu era iscãlitura mea. Sunt disperatã, nu stiu ce sã mai fac. Pânã acum m-au mai ajutat copiii mei cei mari, dar au si eu greutãtile lor, nu pot sã mã ajute mereu. Plus cã mi-a spus doamna asistent social cã dacã îmi mai trimit copiii bani din strãinãtate, îmi blocheazã alocatia. Se poate asa ceva? Sunt banii copiilor, eu nu am niciun venit, nici mãcar ajutor social, cã mi s-a zis de la primãrie cã nu am voie pentru cã am pensia de urmas a copiilor, dar ce treabã are una cu alta?”, spune femeia revoltatã de situatie.

Bãncile sau executorii judecatoresti nu au voie sã retinã indemnizatia si alocatia pentru copil

Conform Codului de Procedurã civilã, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie specialã, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmãrite pentru niciun fel de datorii.” Asadar, bãncile sau executorii judecãtoresti nu au voie sã retinã indemnizatia si alocatia pentru copil. Cu toate acestea, banca poate sa punã poprire pe card, pentru a putea retine alte sume de bani care ar putea intra pe card. Aceasta nu verificã ce încasãri urmeazã sã intre într-un cont si de unde, deorece sunt setãri automate pe contul clientului, iar sumele intrã din surse diverse. Astfel, atunci când banca, conform legii, trebuie sã instituie o poprire pe un cont, o face automat. Clientul poate sã înstiinteze reprezentantii bãncii cã va intra o sumã, si în valoare de cât anume, sub formã de indemnizatie copil si atunci banca seteazã în aplicatie sumele ce urmeazã sã între din acea sursã, pentru a nu fi aplicatã poprirea si pe acele sume. Potrivit avocatului Marius Coltuc, procedura se numeste întoarcerea executãrii silite, iar banca trebuie sã restituie singurã banii respectivi. Se face pur si simplu restituire pe valoarea alocatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.