spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

Doamne miluieste, PSD!

- Advertisement -

S-a aprobat cadoul electoral mascat cãtre episcopul Corneliu

LA FOC AUTOMAT Fãrã prea multe mofturi si întrebãri, consilierii judeteni i-au aprobat Episcopului Corneliu cererea de ajutorare lansatã cãtre conducerea pesedistã (si o treime liberalã!) a Consiliului Judetean, astfel cã, în zilele urmãtoare, în conturile Episcopiei vor intra 100.000 de lei. Niciunul dintre consilieri nu a vãzut cererea de ajutorare, semnatã personal de Episcopul Husilor, nici motivele oficiale pentru care s-au cerut acesti bani. Doar o expunere de motive, care circula pe net, ieri dupã-amiazã, în care presedintele Consiliului Judetean spunea cã Episcopia vrea sã repare un turn de la intrarea în institutie. În rest, presedintele Dumitru Buzatu a avut grijã sã treacã documentele semnate de PS Corneliu la capitolul “secret de serviciu”, probabil, întrucât nici pe pagina de Internet a CJ Vaslui nu s-a putut citi vreun document semnat de seful de la Episcopie.

Gestul de mãrinimie a lui Buzatu, fãcut cu o zi înainte de deschiderea oficialã a campaniei electorale, a fost taxat de unii politicieni din Opozitie. “E un cadou electoral, care îi va aduce voturi lui Ponta. Seful preotilor va avea grijã sã cheme la el protopopii si sã le traseze ordinele de campanie”, a spus unul dintre liderii Opozitiei. Buzatu nu este singurul lider pesedist care se gudurã pe lângã Biserica Ortodoxã Românã în prag de campanie electoralã. La douã zile dupã lansarea oficialã a candidaturii pentru functia de presedinte al României, cu tema apartenentei sale la religia ortodoxã în prim-plan, premierul Victor Ponta a semnat o ordonantã de urgentã prin care aproape 19.000 de cântãreti în biserici au fost repusi pe statele de platã ale Consiliilor Judetene în conditiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere.

Solicitare personalã de la episcop

Conform presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, suma de 100.000 de lei este un ajutor financiar oferit de institutia pe care o conduce cãtre Episcopia Husilor, ca urmare a unei solicitãri fãcute de PS Corneliu, personal. Suma va fi folositã, oficial vorbind, pentru “finantarea obiectivului de investitii Consolidare si reabilitare turn acces, consolidare si refacere zid de incintã, clãdire chilii S+P+E+M”. Cererea este semnatã de Episcopul Corneliu pe data de 16 septembrie a.c., care anuntã Consiliul Judetean cã ar mai avea de achitat 577.000 de lei pentru a finaliza acest obiectiv. Fiind început de campanie electoralã, episcopul s-a gândit cã nu ar fi rãu sã forteze pe lângã presedintele Consiliului Judetean, care a “percutat” imediat si, în câteva zile, a aprobat cererea înaltei fete bisericesti. “E un cadou electoral, care îi va aduce voturi lui Ponta. Seful preotilor va avea grijã sã cheme la el protopopii si sã le traseze ordinele de campanie. Sunt niste minciuni îmbrãcate în haina ajutoarelor financiare, însã suma de 1 miliard are o altã conotatie”, a spus unul dintre liderii Opozitiei. Conform expunerii de motive, astfel de ajutoare se acordã “pentru completarea fondurilor proprii necesare pentru întretinerea si functionarea unitãtilor de cult fãrã venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lãcasurilor de cult, pentru construirea si repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult”. Suma de 100.000 de lei este vãzutã de Buzatu drept “o micã contributie de la bugetul local al judetului la realizarea obiectivelor propuse de Episcopia Husilor”. Emotionant, de-a dreptul…

Reactia unui consilier judetean PP-DD: “Pãrintele Corneliu sã scape bani si la parohiile din judet”.

Consilierii judeteni nu au fost prea încântati de faptul cã trebuie sã bage în buzunarele episcopului suma de 1 miliard de lei vechi. Au votat politic, cu capetele în pãmânt, nu înainte de a avea unele reactii firave. Consilierul PP-DD Ion Tãlmaciu a încercat sã explice de ce alocarea cãtre Episcopie provoacã discriminare în rândul parohiilor din judet: “Sunt de acord cu alocarea unor bani la bisericã, personal merg tot timpul la slujbe. Vreau însã sã-i spun episcopului cã ar trebui ca banii care se dau la Episcopie ar fi necesari si la bisericile necãjite din judet. La Berezeni, avem o catedralã în constructie si se chinuie pãrintele prin sate, sã facã rost de bani. Sunt si trei biserici în satele componente, iar greutãtile cad tot pe oameni, ar trebui sã ne gândim si la acesti oameni, nu sã trimitem banii doar la Episcopie. Sã mai scape olecutã niste bani pãrintele Corneliu si la bisericile si la preotii din teritoriu”. “Eu am cerut sã se dea banii pe biserici, nu pe Episcopie. Sustinem alocarea de fonduri pentru Bisericã, însã nu vrem ca acesti bani sã ajungã doar la Episcopia Husilor”, a spus Costicã Stefãnescu, consilier judesean PDL. “Nu e o sumã colosalã, dar ar fi bine sã vinã si o înaltã fatã bisericeascã la aceste sedinte de Consiliu Judetean, în care alocãm bani la Episcopie. Peste câteva zile, avem Festivalul Umorului <<Constantin Tãnase>> si am fi avut nevoie de 800 de milioane de lei pentru reparatii la Casa de Culturã, pentru cã ne plouã înãuntru. Cred cã ne trebuie si nouã un episcop”, a spus consilierul judetean PSD, Gheorghe Croitoru, unul dintre liderii sindicali din judet. Calm, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus: “Nu avem posibilitatea sã distribuim bani la toate bisericile din judet. Dãm bani doar la institutia care coordoneazã toate bisericile, adicã Episcopia Husilor. În comune mai trebuie sã intervinã si primarii, sã dea ajutor bisericilor. Nu dãm bani la Episcopie dintr-un considerent ascuns”.

Sãraca Episcopie a Husilor, masinã de fãcut bani!

Episcopia Husilor nu este o unitate de cult fãrã venituri sau cu venituri reduse. Are câteva sute de hectare de pãdure în judet si, an de an, strânge sute de mii de lei de la cele câteva sute de parohii, pe tot felul de actiuni. În 2011, de exemplu, s-au strâns 410.000 lei pentru plata unor microbuze, cu care enoriasii sã fie plimbati pe la mãnãstiri, însã nimeni nu stie ce s-a fãcut cu acei bani. Tot atunci, s-a cerut strângerea unei taxe de 10 euro de familie pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Nu s-a mai spus nimic despre sumele strânse pentru aceastã investitie uriasã din Capitalã, cert este cã unii preoti au început sã comenteze: “Ei ne cer sã strângem câte 10 euro de fiecare familie, dar cea mai mare parte a populatiei se zbate în sãrãcie. Avem oameni sãrmani, mai ales la tarã, care au pensii de 100 de lei sau chiar deloc. Cum sã le cer 10 euro la oamenii ãstia? În ultimul timp, ne-am transformat în perceptori de taxe si biruri. Unde mai este rolul nostru si al bisericii în general de a-i ajuta pe cei sãraci, de a fi alãturi de oamenii necãjiti? Noi, în loc sã-i ajutãm, le bãgãm mâna în buzunar pentru cã asa ne obligã cei din fruntea episcopiei. Iar cei dintre noi care îndrãznesc sã se opunã, sunt imediat redusi la tãcere, amenintati cã sunt transferati disciplinar sau chiar dati afarã!”. “Tin minte cã, în 2008, Cristian David, pe atunci ministru de Interne, aloca Episcopiei Husilor suma de 8 miliarde lei vechi. Si cu cine se plimba în acelasi an prin Husi, Episcopul Corneliu? Cu Ion Iliescu”, sustine un lider al Opozitiei, pe un site de socializare.

Nici Ponta nu se lasã mai prejos si devine credinciosul nr. 1 al României

Aproape 19.000 de cântãreti bisericesti, ajunsi în situatia de a fi scosi de la plãtile fãcute lunar de Consiliile Judetene cãtre biserici, au fost inclusi din nou în statele de platã ale autoritãtilor locale, la urgentã, dupã ce au fãcut o serie de demersuri cãtre înaltii prelati. La douã zile dupã lansarea oficialã a candidaturii pentru functia de presedinte al României, cu tema apartenentei sale la religia ortodoxã în prim-plan, premierul Victor Ponta a semnat o ordonantã de urgentã prin care aproape 19.000 de cântãreti în biserici au fost repusi pe statele de platã ale Consiliilor Judetene în conditiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere. Desi dateazã de mai multe luni, ca urmare a unor rapoarte ale Curtii de Conturi din 2011 si 2012, care a semnalat ca plãti ilegale sumele transferate bisericilor de la Consiliile Judetene pentru salariile cântãretilor, problema lor s-a rezolvat cu prioritate la douã zile dupã lansarea oficialã a candidaturii la presedintie a premierului Victor Ponta. Actul normativ a fost aprobat pe 31 iulie, fãrã dezbatere publicã si fãrã a fi anuntat de Guvern nici înainte, nici dupã sedinta în care s-a adoptat. Lãsatã timp de mai multe luni în asteptare, problema cântãretilor s-a rezolvat la urgentã dupã ce acestia au fãcut demersuri cãtre autoritãtile bisericesti. De ce Ponta si pesedistii se dau bine pe lângã mai-marii Bisericii? Simplu. Biserica Ortodoxã Românã (BOR) se considerã mai puternicã decât orice partid politic, mai puternicã decât orice guvern sau om politic autohton, fiindcã se bazeazã pe aproape 90 la sutã din cetãtenii tãrii, care la recensãmânt s-au declarat ortodocsi. La rândul lor, politicienii cred în aceastã legitimitate a Bisericii, extrasã din statistici si negociatã, cum altfel decât în genunchi cu înaltii prelati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.