Declaratia socantã a unui profesor: “Cutitul a devenit obiect de rechizitã în scolile vasluiene”

GRAV…Una dintre victimele atacului din stradã, este în pericol sã rãmânã fãrã o ureche.

SEMNAL DE ALARMÃ…”Am avut elevi care au venit bãuti la scoalã încã de la 8 dimineata, iar cutitele si briceagurile au devenit obiecte de <<rechizitã>> în scolile vasluiene”. Este mãrturia socantã pe care un profesor din municipiul Vaslui a fãcut-o sub protectia anonimatului. Cadrul didactic a declarat cã incidente ca cel de miercuri, în urma cãruia trei elevi au fost înjunghiati lângã Piata Traian, vor deveni o obisnuintã în viitorul apropiat dacã sefii învãtãmântului vasluian “nu se vor trezi”. “Incidentele violente în scoli sunt precum infectiile nosocomiale în spitale. Nu le declari, ca sã nu te tragã superiorii la rãspundere. Dacã vã uitati în statisticile oficiale, situatia scolilor vasluiene e din ce în ce mai bunã, siguranta creste de la o zi la alta, însã realitatea e alta, mult mai îngrijorãtoare. Si nu o vom îmbunãtãti decât recunoscând cã sunt probleme”, a mai precizat profesorul din municipiul Vaslui.

Potrivit unui raport al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, în anul scolar 2017-2018, rata abandonului scolar a crescut cu 2,17%. Cea mai mare rata a abandonului a fost înregistratã la nivelul învãtãmântului liceal – 9,79%, la nivel gimnazial a fost de 2,66%, iar cea mai micã ratã a abandonului a fost la ciclul primar – 1,02%. Tot în aceeasi perioadã, numãrul de absente din cataloage a ajuns la aproape 1.000.000. Nici actele de violentã nu au fost putine. Au fost înregistrate 84 de violente fizice usoare, 29 de insulte, 7 acte de incitare la violentã, 3 persoane strãine au fost introduse în incinta unitãtii scolare. Totodatã au fost depistati 16 elevi care au consumat alcool, fiind înregistrate 25 de furturi sau tentative de furt.

“Situatia este mult mai gravã”

Cifrele de la Inspectorat nu reflectã adevãrul. Nu o spunem noi, o spune un profesor din municipiul Vaslui, care a afirmat cã realitatea de dincolo de statistici este mult mai gravã. Acesta a declarat, în exclusivitate pentru Vremea Nouã, cã din ce în ce mai multi elevi vin cu arme albe la scoalã, iar profesorii înstiinteazã conducerea unitãtilor asupra acestui aspect, însã mãsurile lipsesc. “Sistemul de învãtãmânt se aseamãnã foarte mult cu cel de sãnãtate. În spitale nu se raporteazã infectiile nosocomiale iar în scoli se ascund cazurile de violentã. Nu se face o raportare corectã de teamã sã nu fii tras la raspundere. Niciun director nu vrea sã se audã cã în scoala lui au loc bãtãi, cã elevii vin bãuti la ore. Anul trecut am avut trei elevi care au venit sub influenta bãuturilor alcoolice la clasã. Unul dintre ei, chiar la prima orã a diminetii. L-am întrebat ce a bãut si mi-a spus cã o bere. A bãut-o pe drum, în autobuz, cu alti colegi cu care fãcea naveta. În ceea ce priveste armele albe, acestea aproape au ajuns obiect de rechizitã. Am vorbit cu alti colegi, de la alte licee din oras, si peste tot e la fel. Dacã s-ar face controale la portile unitãtilor, ati avea o mare surprizã. Cutitele se ascund printre cãrti iar briceagurile se poartã ca breloc la chei. Cine e socat de cazul acelui tânar de la Feresti care a înjunghiat alti trei elevi, nu cunoaste ce se întâmplã în scolile vasluiene. În rapoartele oficiale, situatia e din ce în ce mai bunã, siguranta creste de la o zi la alta, însã realitatea e altã, mult mai îngrijorãtoare. Si nu o vom îmbunãtãti decât recunoscând cã sunt probleme. Ce s-a întâmplat sãptãmâna asta va deveni o obisnuintã, dacã noi, cei care lucrãm în sistem, nu ne vom trezi si nu vom lua mãsuri concrete “, a fost avertismentul profesorului vasluian.

Paza în scoli e asiguratã

Conducerile unitãtilor de învãtãmânt din Vaslui ridicã din umeri si spun cã atât timp cât astfel de incidente se petrec în afara scolilor, nu au nicio responsabilitate. Potrivit prefectului Eduard Popica, în viitorul apropiat trebuie identificate solutii ca episoade precum cel de miercuri sã nu se mai repete. “Existã un ordin al prefectului privind siguranta în scoli, iar mãsurile se respectã. Paza este asiguratã, în zona celor douã licee sunt în permanentã echipaje de jandarmi, problema este cã aceste fapte, dupã cum vedem, nu se întâmplã în incinta unitãtilor de învãtãmânt sau în imediata apropiere, ci pe drum. Aici este problema si trebuie sã identificãm niste solutii preventive pentru ca astfel de fapte sã nu se mai întâmple”, a declarat reprezentantul Guvernului în judet.

Una dintre victimele atacului de miercuri, în pericol sã rãmânã fãrã o ureche

Dupã aproape 72 de ore de la producerea incidentului de lângã Piata Traian, au apãrut si primele poze cu victimele cutitarului. Într-una din aceste poze apare Cosmin V. în vârstã de 16 ani, cãruia Andrei Trofin i-a provocat mai multe rãni. Din imagini, se vede cã tânãrul s-a ales cu o plagã la nivelul urechii stângi, medicii fiind nevoiti sã-l bage în sala de operatii pentru reconstructie. Totodatã, acesta a suferit o plagã pe tãiere la mâna stângã, dar si la trei degete de la mâna dreaptã. Poza a fost pusã pe internet chiar de cãtre tatãl celui înjunghiat, probabil pentru a trage un semnal de alarmã asupra gravitãtii faptei comise de Andrei Trofin.