DE NECREZUT… Opinii si discutii în contradictoriu, ieri, în cadrul sedintei Colegiului Prefectural, unde s-au dezbãtut teme precum protectia si siguranta elevilor în unitãtile de învãtãmânt din Vaslui. Comandantul Jandarmeriei Vaslui, Paul Smântânã, vede cazurile de violentã din scoli ca fiind lucruri normale, firesti între copii: „la atâtea zeci de mii de copii, 43 de infractiuni, pãi ce ar trebuie sã se întâmple acolo, sã fie numai balerini în scoalã? Numai pinguini? Sunt oameni. Se mai ceartã, se mai trag de haine, e firesc sã se întâmple asta”. Nu de aceeasi pãrere este si inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã, sau prefectul Vasluiului, Daniel Olteanu, care i-a explicat cã nu e de acord cã aceste incidente sunt minore si nu trebuie sã se facã abstractie de ele, întrucât se creeazã precedente.
„Cunosc foarte bine mediul scolar din judetul Vaslui, atât prin prisma participãrilor mele, cât si prin cele ale colegilor. Am tot auzit vorbindu-se despre cazuri de discriminare sau de violentã. Nu cred cã lucrurile trebuie privite chiar asa cum le prezentati. Eu vãd o normalitate în Vaslui. Nu trebuie sã exagerãm, sã vedem un balon de spumã, care nu ne apartine. Se întâmplã si e firesc. La atâtea zeci de mii de copii, 43 de infractiuni, pãi ce ar trebuie sã se întâmple acolo, sã fie numai balerini în scoalã? Numai pinguini? Sunt oameni. Se mai ceartã, se mai trag de haine, e firesc sã se întâmple asta, dar sã nu ducem la extrem. Colegii mei vin si îmi spun: „în scoli este o normalitate”. Este firesc ca un copil sã ia fesul altuia. Si eu am fãcut asta. Suntem oameni, mergem, nu stãm precum calculatoarele. Problema este în altã parte. Avem copii exceptionali, care nu sunt promovati. În loc sã le acordãm lor atentie, le dãm incidentelor minore”, a fost de pãrere comandantul Paul Smântânã. Deloc de acord cu acesta, Daniel Olteanu, prefectul Vasluiului, l-a întrerupt din discurs si a tinut sã precizeze: „asta din punctul dumneavoastrã de vedere. Pentru prima oarã de când sunt în acest mandat, dati-mi voie sã nu fiu de acord cu dumneavoastrã. Da, aveti dreptate, vorbim foarte putin despre copiii de exceptie pe care îi avem. Sunt multi. Dar nu sunt de acord sã privim aceste incidente ca fiind minore. Domnule colonel, 399 de cazuri de loviri, fie ele si usoare, sunt loviri, nu altceva. Cele 310 de cazuri de distrugere a bunurilor scolii, sunt 310, nu sunt 10. Sunt lucruri care se întâmplã si nu sunt de acord sã trecem cu vederea peste ele. Nu putem face abstractie, ci trebuie sã vedem cum remediem problemele, pentru cã altfel ele vor continua sã existe”.
Vaslui – 399 cazuri de violentã în scoli
„Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui face eforturi foarte mari de a micsora cât mai mult numãrul incidentelor în unitãtilor de învãtãmânt din judet. Statisticile noastre sunt diferite de cele ale politiei, pentru cã se fac la nivel de scoalã din declaratiile elevilor si ale profesorilor. S-au consemnat 399 de cazuri de violentã fizicã usoarã, 310 cazuri de distrugere a bunurilor scolii, 105 cazuri de insulte grave si repetate (93 în mediul urban si 12 în mediul urban), 88 de cazuri de instigare la violentã, 70 cazuri de însusire a bunului gãsit, 64 cazuri de amenintãri, 42 de cazuri de introducere a unor persoane strãine în incinta scolii, 26 cazuri de consum de alcool, 26 de cazuri de furt. Mentionez cã numãrul acestor incidente este mai mic decât cel din anul scolar precedent. Am monitorizat includerea obligatorie în fiecare semestru, în orele de consiliere, a cel putin trei teme de dezbatere privind violenta între elevi. Totodatã, s-a monitorizat includerea tematicii în sedinta cu pãrintii a unor teme, lectorate privind violenta familialã, pentru cã si aici e o mare problemã. De asemenea, s-a verificat activitatea psihologicã individualã si de grup”, a spus inspectorul general de la ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã.
Se modificã fisa postului. Noi obligatii pentru profesori
„În urma semnalãrii cazurilor de violentã si abuz au apãrut douã pachete de proceduri. Primul caz la care mã refer este cel din Bârlad, unde o elevã a spus consilierului scolar cã este abuzatã sexual de cãtre tatãl vitreg. Nu s-a confirmat acest lucru, dar în urma anchetelor fãcute de cãtre noi si a vizitelor repetate în acea scoalã, ne-am dat seama cã profesorii nu cunosc integral sau nu si-au însusit prevederile Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, unde se mentioneazã foarte clar cã orice persoanã care are cunostiintã un caz de abuz asupra unui copil, trebuie sã îl reclame la DGASPC, la politie si alte insitutii. Al doilea caz este cel de la Chircesti, comuna Miclesti, unde un copil a fost abuzat sexual de alti doi copi aflati în situatia de abandon scolar. În urma unei comunicãri eficiente cu institutia avocatului poporului, am fãcut recomandãri Ministerului Educatiei si Cercetãrii Stiintifice, si anume sã se includã în fisa postului prevederile Legii 272/2004, sã fie cunoscute si aplicate de cãtre toate cadrele didactice, de cãtre personalul auxiliar, precum si personalul nedidactic. În urmã cu câteva zile, mai precis pe data de 18 mai, Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice ne-a trimis adresã prin care ni se solicitã ca, începând cu anul scolar 2016-2017, sã modificãm fisa postului cu acele prevederi, recomandând, de asemenea, si elaborare acestor seturi de proceduri. Prin urmare, chiar dacã situatia nu se prezintã atât de grozav, important este sã nu renuntãm în a remedia problemele existente. Sigur cã este loc de mai bine si de mai mult, însã, singurã, scoala nu poate rezolva toate problemele”, a conchis inspectorul general a de la ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã.