spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

De la lupte de stradă, murgenenii au trecut la activități culturale: “vrem ca lumea să vadă și o altă față a orașului nostru” (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

ALTĂ FAȚĂ… Cine crede că în Murgeni se petrec doar lucruri urâte, se înșală amarnic, iar cea mai bună dovadă este manifestarea organizată vineri după-amiază, în fața Casei de Cultură din oraș. O mână de tineri au ținut să celebreze ziua de naștere a lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, iar prin felul cum s-au organizat au dat clasă orașelor mai mari, care au pretenții culturale mult mai ridicate. În fața unui auditoriu numeros, dar zgribulit de frig, scos din casă de live-urile făcute pe facebook de către organizatori, s-a cântat și s-a recitat din poeziile marelui poet național, evenimentul terminându-se cu mesajul emoționant al părintelui Mereuță de la Floreni. Organizatorii au dat asigurări că astfel de manifestări culturale vor mai avea loc, pentru că, spun ei, Murgeniul merită să fie văzut nu doar prin prisma scandalurilor șI bătăilor de stradă. “Vrem să ne arătăm în primul rând nouă, dar și celor care nu locuiesc în orașul nostru că la Murgeni nu sunt doar bătăi de stradă, scandaluri și neînțelegeri. Majoritatea celor care trăiesc aici vor să aibă o viață liniștită, vor un oraș în care să-și poată crește copiii, iar astfel de manifestări ne ajută să-i direcționăm pe tinerii noștri pe calea cea dreaptă”, au spus organizatorii la finalul evenimentului.

În fiecare an, instituțiile de cultură din toată țara organizează pe 15 ianuarie manifestări legate de ziua de naștere a poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Anul acesta, multe dintre aceste instituții s-au folosit de situația generată de pandemia de coronavirus, pentru a nu mai organiza niciun astfel de eveniment. Acest lucru nu s-a întâmplat însă și la Murgeni, unde, în ciuda piedicilor pe care au fost nevoiți să le treacă, câțiva tineri au reușit să îl omagieze, așa cum se cuvine, pe poetul nepereche. Inițial, s-a stabilit că evenimentul va avea loc în interiorul Casei de Cultură “I.C. Balmuș“, însă cum clădirea a fost transformată, de curând, în centru de vaccinare anti-COVID-19, manifestările s-au ținut afară, pe scările de la intrare. La ora 11:00, când trebuia să înceapă evenimentul, se strânseseră în jur de 10 persoane, prezența scăzută fiind cauzată, probabil, și de frigul pătrunzător. Inventivi, organizatorii au găsit soluția salvatoare, care în Murgeni se pare că are puterea să mobilizele cel mai rapid masele de oameni. Această soluție se numește transmiterea live, pe Facebook. “ Veniți fraților, să-l sărbătorim așa cum se cuvine pe marele nostru poet național. Veniți și nu o să regretați”, le-a transmis unul dintre organziatori prietenilor săi care urmăreau transmisia. În câteva minute, în fața Casei de Culutură din Murgeni s-au strâns peste 30 de persoane, care i-au răsplătit cu aplauze generoase pe copiii au asigurat momentul artistic.

“Pe astfel de modele să ne construim viitorul”

Evenimentul s-a încheiat cu un discurs emoționant al părintelui Mereuță de la Floreni, care le-a transmis celor prezenți, în special celor mici, să fie tot timpul însetați de cunoaștere, așa cum a fost și Mihai Eminescu.  “Onorată audiență, e bucurie mare că Mihai Eminescu ne-a strâns împreună, în jurul poeziei și al cântecului. E bucurie mare că poate am ajuns la concluzia că noi trebuie să construim România pe valorile pe care țara asta le-a dat și care au fost înzestrate de Dumnezeu cu daruri minunate. S-au unit în Eminescu darul lui Dumnezeu cu o mare voință și poate că ăsta trebuie să fie mesajul pentru copii, pe care îl transmite Eminescu astăzi: orice talent, orice dar de la Dumnezeu este amplificat doar prin voință și prin muncă. Un alt mesaj pe care îl primim de la Eminescu este dorința de a cunoaște cât mai mult. Eminescu a fost un autodidact, a dorit să cunoască câte ceva din toate domeniile și abia pe aceste cunoștințe a putut construi acele metafore extraordinare pe care nimeni nu le-a mai putut construi așa ca el. Fără această dorință de a cunoaște, el n-ar fi fost Eminescu pe care îl avem noi astăzi. Să dea bunul Dumnezeu să ne uităm cu mai mult respect și cu mai multă atenție la toate valorile pe care acest pământ le-a născut pentru că încet-încet ele sunt uitate, iar consumismul zilelor noastre ne face tot timpul să fim instabili.  Aceste exemple extraordinare pe care ni le oferă cultura română ne pot ajuta să ne construim un viitor mult mai frumos, mai plin de speranță”, a transmis, la final, părintele Mereuță de la Floreni, celor prezenți la manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.