Cutremur, incendii, accidente rutiere si zeci de rãniti la Bârlad (foto)

SIMULARE Nu este vorba de un dezastru, ci de un amplu exercitiu cu forte si mijloace de teren desfãsurat ieri la Bârlad de cãtre Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã (I.S.U.) „Podul Înalt” Vaslui. Scenariul a cuprins situatii tactice variate apãrute ca urmare a producerii unui seism major: de la incendii, salvãri de la înãltime, cãutarea victimelor surprinse sub dãrâmãturi, evacuarea persoanelor si bunurilor, acordarea primului ajutor medical, descarcerare si pânã la instalarea taberei de sinistrati. Exercitiul a cuprins si o interventie cu ajutorul unui elicopter pentru a evacua doi rãniti de pe acoperisul unui bloc. De asemenea, fortele de interventie au fost sprijinite cu un punct de comandã mobil (o autospecialã) de ultimã generatie.

În cadrul manifestãrilor dedicate zilei de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã “Podul Înalt” Vaslui a organizat ieri la Bârlad un amplu exercitiu tactic în cazul unui seism major. La actiunile de interventie si înlãturare a efectelor negative ale situatiilor tactice au participat forte si mijloace ale I.S.U. Vaslui, sub coordonarea inspectorului sef colonel Neculai Olaru, I.S.U. Iasi, Inspectoratului General de Aviatie, Unitatea Specialã de Aviatie Iasi, Unitãtii Militare Bârlad, Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi, U.P.U. – S.M.U.R.D. Vaslui, C.P.U. Bârlad, D.S.P., Serviciului de Ambulantã Bârlad si Comitetului Local pentru Situatii de Urgentã Bârlad. Pentru început, a fost prezentatã o autospecialã de ultimã generatie de la Iasi (punct mobil de comandã) care permite asigurarea tuturor legãturilor telefonice cu toate fortele participante, atât în plan vertical, cât si orizontal. “Scopul exercitiului a fost de verificare a modului de organizare a cooperãrii între fortele institutiilor Comitetului Judetan pentru Situatii de Urgentã, în cazul producerii unui seism major. Pe timpul desfãsurãrii exercitiului, s-a urmãrit si modul de punere în aplicare a Planului Rosu de interventie al judetului Vaslui. Pe timpul aplicatiei am avut colegi din Inspectia de prevenire care au distribuit tuturor cetãtenilor care au asistat pliante cu mãsuri specifice de prevenire înainte, pe timpul si dupã producerea unui seism”, a declarat inspectorul sef colonel Neculai Olaru.

EVACUATI… Exer-citiul a început la blocul C1 de pe strada Republicii, care a suferit avarii însemnate (conform scenariului) la toate scãrile, iar în interior au fost surprinsi 22 de locatari, din care opt au fost grav rãniti.

ELICOPETRUL SALVATOR… De asemenea, pe acoperisul blocului C1 au rãmas douã persoane grav rãnite care nu au putut fi evacuate, interiorul casei scãrilor fiind prãbusit. A fost nevoie de interventia unui elicopter din partea Inspectoratului General de Aviatie, Unitatea Specialã de Aviatie Iasi pentru a salva cele douã victime.

SCOSI DE SUB DÃRAMÃTURI… În acelasi timp, echipe mixte formate din pompieri, militari si membri C.L.S.U. Bârlad au intervenit pentru cãutarea si scoaterea victimelor de sub dãrâmãturi, acordarea primului ajutor medical de urgentã si transportul acestora la postul medical avansat. Din acest punct, cele sapte echipaje S.M.U.R.D. si S.A.J. au transportat persoanele cu afectiuni grave la spital.

ACCIDENT… Dezastrul a creat panicã în rândul cetãtenilor, iar ca urmare a agitatiei în intersectia dintre strãzile Republicii si Siret s-a produs un grav accident de circulatie, douã persoane rãmânând încarcerate. Un echipaj de pompieri a intervenit pentru descarcerarea acestora din cele douã autoturisme implicate în accident, iar paramedicii si personalul S.A.J. le-au acordat primul ajutor medical si i-au transportat la spital.