spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Credinciosii din Vaslui, echipati cu mãsti la prima slujbã dupã iesirea din starea de urgentã

- Advertisement -

BUCURIE… Ieri a fost o zi mare pentru credinciosii din Vaslui. Dupã douã luni de zile pline de restrictii, acestia au putut, în sfârsit, sã participe la Sânta Liturghie. Slujbele au fost oficiate în curtile bisericilor, iar oamenii au fost nevoiti sã poarte mascã si sã respecte distantarea socialã de 1,5 m. La final, preotii i-au îndemnat pe enoriasi sã fie în continuare responsabili si sã tinã cont de mãsurile de igienã, pentru cã, asa cum a transmis si Patriarhia Românã, „viata si sãnãtatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apãra si cultiva cu responsabilitate permanentã”. Tot ieri, la finalul slujbei oficiate în curtea Bisericii din Hârsova, Delesti, preotul Ionel Stoian i-a premiat pe câstigãtorii Concursului de picturã pe piatrã, desfãsurat în perioada 30 aprilie-10 mai, în mediul online. Câstigãtorii competitiei au fost: Cristian Nistor – Premiul I , Raluca Duduman – Premiul II si Alexandru Dobranici – Premiul III. „Ne-am simtit onorati cã maestrul Nelu Grãdeanu, pictor renumit atât în tarã cât si în strãinãtate, a acceptat cu bucurie sã jurizeze acest concurs, motiv pentru care îi multumim foarte mult. De asemenea, tot dumnealui îi multumesc cu recunostintã pentru frumoasa picturã ce împodobeste biserica noastrã cu hramul <Sfintii Împãrati Constantin si Elena>”, a transmis pãrintele.

Starea de alertã, în care ne aflãm, a adus schimbãri în activitatea bisericilor. Conform hotãrârii Comitetului National pentru Situatii de Urgentã, slujbele religioase se desfãsarã doar în afara bisericilor.

Patriarhia Românã a transmis un set de îndrumãri pentru preoti si credinciosi, iar printre recomandãri se aflã purtarea mãstii si distantare, chiar dacã slujbele se tin în curte, fiind scutiti de la aceastã regulã preotii care rostesc rugãciuni, predicã sau cântã în stranã. Spovedania se tine cu programare, iar persoanele cu COVID-19 sau cele care prezintã simptome de infectie ori au intrat în contact cu o persoanã infectatã „nu pot intra în bisericã si nici nu pot participa la vreo slujbã, acestea fiind rugate stãruitor sã rãmânã acasã”. „La slujbele sãvârsite în afara lãcasurilor de cult, distanta între credinciosi va fi de 2 m în orice directie. Folosirea mãstilor de protectie este obligatorie pentru toti participantii la slujbe, cu exceptia slujitorilor bisericesti care rostesc rugãciuni, predicã sau cântã la stranã. Lãcasurile de cult vor fi deschise zilnic credinciosilor pe întreaga perioadã a sãptãmânii, astfel încât preotii slujitori sã poatã rãspunde tuturor solicitãrilor credinciosilor privind Spovedania, Împãrtãsania individualã si citirea unor rugãciuni pentru diferite trebuinte. Astfel, se va evita aglomeratia credinciosilor la slujbele de sâmbãtã si duminicã”, au transmis reprezentantii Patriarhiei Române.

Spovedanie cu programare si mascã de protectie

Patriarhia Românã a recomandat vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sãnãtate si persoanelor din grupele cu risc sporit sã rãmânã acasã în timpul sãvârsirii slujbelor publice. „Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintã simptome de infectie, persoanele aflate în carantinã, precum si persoanele care au intrat în contact cu o persoanã infectatã nu pot intra în bisericã si nici nu pot participa la vreo slujbã, acestea fiind rugate stãruitor sã rãmânã acasã, pentru a nu rãspândi boala. Însã, pot urmãri slujbele acasã prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea si Împãrtãsirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementãrilor sanitare aplicabile. De asemenea, nu se permite accesul în lãcasul de cult a persoanelor care prezintã simptome de infectie respiratorie (tuse, strãnut, rinoree). Ordinea, disciplina, igiena si respectarea acestor mãsuri vor fi asigurate prin angajati sau voluntari desemnati ai bisericii respective”, a transmis Patriarhia Românã. În ceea ce priveste spovedania credinciosilor, acestia trebuie sã se programeze din timp. „Atât preotul duhovnic, cât si credinciosul care se spovedeste vor utiliza mascã de protectie si vor mentine distanta fizicã sanitarã de 2 m. Se recomandã, date fiind dimensiunile reduse ale majoritãtii bisericilor si caracterul secret al Spovedaniei, ca în bisericã sã rãmânã doar preotul si penitentul. Dezlegarea oferitã de preotul duhovnic se pronuntã de la distantã, fãrã atingerea penitentului”, a mai transmis Patriarhia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.