Copiii de etnie romã, din Vaslui, repartizati la liceele dorite, pe locuri speciale

REPARTIZARE… Elevii de etnie romã, din judetul Vaslui, au reusit sã intre la liceele dorite, chiar dacã au avut note foarte mici la Evaluarea Nationalã. Acestia au fost repartizati pe locuri speciale, o parte dintre ei chiar la cele mai bune licee din judet. Spre exemplu, un elev de la Scoala Gimnazialã din satul Obârsenii Lingurari, care a obtinut media 2,92 la Evaluarea Nationalã, a intrat la cea mai bunã unitate de învãtãmânt din Bârlad – Colegiul “Gh. R. Codreanu” – cu media 3,97. Culmea, cea mai mare medie de admitere la liceu -8,49 (n.r. din rândul elevilor de etnie romã) a fost obtinutã chiar de un elev de la aceastã scoalã, care, însã, a ales sã îsi continue studiile la Colegiul National “Mircea cel Bãtrân” din Constanta. Cu aceeasi medie – 8,49 – un alt elev, însã de la Scoala Gimnazialã Nr. 1 din Pungesti, a intrat la Liceul “Emil Racovitã” Vaslui, specializarea Stiinte ale Naturii. Si la Liceul “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui, aceeasi specializare, a intrat un elev pe locurile speciale. Este vorba despre un elev de la Scoala Gimnazialã “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, care a terminat gimnaziul cu 9,22, iar la Evaluarea Nationalã a luat 6,22.

Inspectoratul Scolar Judetean a publicat ieri lista candidatilor din judetul Vaslui, repartizati pe locurilor speciale pentru romi. Din cei 36 de elevi, care au fãcut aceastã solicitare, 34 au primit un loc în licee din judetul Vaslui sau din alte judete, iar 2 au rãmas pe afarã, cel mai probabil din cauza mediilor prea mici sau a faptului cã nu au completat corect fisa de înscriere. Acestia au o medie de admitere de 2,95, respectiv 2,87. Nu a fost nicio medie de 9, ci doar douã de 8,49, una de 8,22 si cinci medii de 7 si ceva.

Elevi cu medii generale de 8 si 9, care nu au reusit sã ia nici mãcar 5 la Evaluarea Nationalã

Repartizarea candidatilor din judetul Vaslui pe locurile speciale pentru romi scoate la ivealã si o anomalie: elevii cu medii generale ale gimnaziului de 8 si 9, unele chiar foarte aproape de 10, au luat 6, 5 sau note chiar mai mici la Evaluarea Nationalã. Spre exemplu, un elev de la Scoala Gimnazialã din satul Obârsenii Lingurari, a terminat gimnaziul cu media 9,22, însã la Evaluarea Nationalã a luat 3,97. Cu o medie de admitere de 5,02, acesta a intrat la Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad. Ultimii patru elevi admisi la liceu provin de la urmãtoarele unitãti de învãtãmânt: Scoala Gimnazialã din satul Obârsenii Lingurari, Scoala “V. I. Popa” Bârlad si Scoala Gimnazialã Nr. 1 Puscasi. Cu medii de admitere mici, acestia au intrat la Colegiul National “Gh. Rosca Codreanu” Bârlad (media 3,97), Liceul Tehnologic “Al. I. Cuza” Bârlad (mediile 3,57 si 3,14) si Liceul “Stefan Procopiu” (media 3,47).

Lista completã a repartizãrii elevilor la licee – disponibilã începând cu 10 iulie

Repartizarea computerizatã în învãtãmântul liceal de stat a celorlalti elevi va fi publicatã pe 10 iulie. Apoi, în perioada 13-16 iulie, elevii trebuie sã-si depunã dosarele de înscriere la care au fost repartizati. În cazul în care, din varii motive, anumiti elevi nu au fost repartizati niciunui liceu, acestia trebuie sã participe la urmãtoarea sesiune. Pe 24 iulie, inspectoratul scolar va afisa centrul de admitere, situatia locurilor rãmase libere, inclusiv a celor destinate candidatilor romi. Apoi, în perioada 24 – 30 iulie va fi posibilã primirea cererilor de înscriere a candidatilor care au fost repartizati computerizat în prima etapã de admitere, dar care nu si-au depus dosarele de înscriere în termen si a candidatilor care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizatã în prima etapã de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizati computerizat, precum si a absolventilor clasei a Vlll-a care nu au sustinut evaluarea nationalã.
NICIUN COMENTARIU