spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Constructorii vasluieni sunt în pragul falimentului, desi în judet sunt sute de lucrãri publice

- Advertisement -

DEZASTRU… Firmele de constructii din judetul Vaslui sunt tot mai sãrace, în pragul insolventei sau al falimentului, din cauza unor probleme fie legate de legislatie, fie din cauza atitudinii finantatorilor, în multe cazuri primãrii sau Consiliul Judetean. Multi se plâng de faptul cã statul, cu care multe firme lucreazã, nu face plãtile la timp, dar Fiscul este neiertãtor, atunci când vine vorba de plata impozitelor si taxelor lunare. Mai mult, sunt mari probleme si în cazul trecerii contributiilor de la angajatori la angajati, iar situatiile grave sunt abia la început. Desi au fost invitate în jur de 300 de firme care au legãturã cu sectorul constructiilor sau materialelor de constructii, la sedinta de vinerea trecutã, de la Camera de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui au venit doar maxim 20 de firme. „Acestia suntem, oameni buni, atâtia am mai rãmas în piatã, ca firme care conteazã în constructii. Trebuie sã înteleagã toatã lumea cã nu este normal sã omori firmele, cu controale aberante si abuzive, trebuie o legislatie care sã le ajute si mai multã întelegere si conlucrare din partea institutiilor locale, în spetã primãrii, ISU, Inspectoratul de Constructii, sau judetene, cazul CJ Vaslui”, a spus Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. Prezent la sedinta de la Camera de Comert, primarul Vasluiului s-a plâns de faptul cã firmele de constructii care au lucrãri în oras nu reusesc sã termine lucrãrile, astfel cã, anul trecut, a terminat cu un excedent de 7,3 milioane lei, doar din lucrãrile care nu s-au încheiat la timp.

La Vaslui, a spus primarul Pavãl, se anuntã un an foarte bun în investitii publice, pe lângã milioanele de lei trecute în dezvoltare, din bugetul local, urmând a intra în lucru proiecte de peste 100 de milioane de euro, din fonduri europene sau guvernamentale. „Sunt bani, vom lucra la retelele de alimentare cu apã, care înseamnã în jur de 100 km de noi retele sau reabilitãri pe cele existente. Mai sunt si cele 30 milioane de euro pe axa 4, prin POR, plus alte si alte investitii. Va fi nevoie de fortã de muncã, de firme puternice, serioase si responsabile, care sã ducã proiectele la bun sfârsit. Noi avem bani, nu întârziem nicãieri la plata facturilor, însã cerem seriozitate si responsabilitate de la firmele de constructii”, a spus primarul Pavãl. Acesta a acuzat modul abuziv în care se lucreazã la avizãrile ISU, „pentru cã nu este permis ca proiectul bazarului sã fie respins de 18 ori, asa ceva este strigãtor la cer”.

ISJ Vaslui si firmele de constructii pot gãsi o solutie

S-a discutat si despre situatia unor proiecte de constructii câstigate la 60-63% din valoarea initialã, lucru care a condus o parte din firme în faliment. Constructorii acuzã faptul cã standardele de cost sunt foarte mici, iar Guvernul nu s-a mai ocupat sã modifice legislatia în contextul noilor prevederi ale Codului Fiscal, intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Vicepresedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, a spus cã institutia pe care o reprezintã, dar si primãriile din judet pun la dispozitia firmelor de constructii un numãr de 256 de lucrãri din bani publici, prin PNDL II, plus cele 17 drumuri ale Consiliului Judetean, ceea ce înseamnã un total al investitiilor de 1 miliard de lei noi, cifrã pe care Vasluiul nu a avut-o niciodatã. „Haideti sã avem întâlniri la Inspectoratul Scolar Judetean, pentru cã toate firmele de constructii se plâng de lipsa fortei de muncã, sã facem clase cu meseriile cerute pe piata constructiilor. Sã discutãm cu Consiliul Judetean, cu primãriile, sã vedem care sunt planurile de investitii, pentru ca firmele sã se poatã asocia, sã se înscrie la licitatii. Este o problemã cu forta de muncã, o stie toatã lumea, trebuie sã intervenim sã schimbãm aceastã situatie”, a cerut presedintele CCIA Vaslui.

Firmele vasluiene sunt hingherite de organele de control

Desi au fost invitati, au lipsit primarii de municipii si orase – cu exceptia Vasluiului – dar si seful Inspectoratului de Stat în Constructii, semn cã administratia este prea plictisitã de astfel de subiecte, care pot contribui la dezvoltarea judetului. „Firmele noastre se plâng cã sunt hingherite, umilite de controale. Sunt 37 de institutii de control, 37! Cum sã mai rezisti, când fiecare vine si îti mai imputã câte ceva? Haideti sã nu omorâm si oul si gãina. Am discutat cu doamna comisar european Corina Cretu si, din discutiile purtate, domnia-sa s-a plâns de birocratizarea excesivã a institutiilor statului, în România”, a conchis presedintele CCIA Vaslui. Constructorii au spus cã, la Vaslui, ofertele firmelor de profil sunt mai scumpe, pentru cã aici nu existã nici piatrã, nici lemn, totul se aduce de la mare depãrtare, la preturi foarte mari. S-a spus cã existã „firme de constructii care au doar o roabã si câstigã lucrãri de valori mari”, dar si faptul cã unele firme au intrat în faliment tocmai din cauza câstigãrii licitatiilor la tarife foarte mici. „Cum sã nu fie asa, când am auzit cã o firmã de constructii a venit la o licitatie la preturi mici, pentru cã a luat agenti de pazã de la AJOFM?”, s-a întrebat un constructor din salã. Legea ar trebui schimbatã, au mai cerut constructorii, însã este greu de crezut cã îi va asculta cineva, pânã la urmã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.