spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

Casa memorialã „Gheorghe Gheorghiu-Dej, inauguratã si introdusã în circuitul turistic românesc (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

LECTIA DE ISTORIE… Casa Memorialã „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, în care s-a nãscut al doilea sef de stat dat de Bârlad tãrii, a fost introdusã în circuitul turistic. Primarul Dumitru Boros si câtiva colectionari, care au donat materiale din timpurile comuniste de tristã amintire, au tãiat panglica si au deschis oficial „muzeul” unei istorii de dinainte de 1989, care cu bune si rele, face parte din Istoria României pe care oricine trebuie sã o cunoascã. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a nãscut  la 8 noiembrie 1901 în orasul Bârlad, într-o familie de muncitori. În prezent, casa face parte din patrimoniul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. La inaugurare a participat si istoricul Liviu Tãranu, din cadrul CNSAS Bucuresti.

Bârladul se mândreste cã a dat tãrii doi sefi de stat! Pe domnitorul A.I.Cuza, nãscut la Bârlad, în perioada când tatãl domnitorului era prefect de Tutova, si pe prim secretarul Partidului Comunist Român, Gheorghe Gheorghiu, cel care si-a adãugat numele Dej, dupã orasul unde a stat în puscãrie în ilegalitate. Primarul Dumitru Boros a reusit sã reabiliteze în mandatul sãu Casa memorialã „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, împreunã cu consilierii locali din CLM Bârlad. Pe 1 octombrie 2018, prin HCLM 312 din 26 septembrie, s-a decis renovarea, prin consolidarea structurii, repararea acoperisului si schimbarea stoleriei. Prin HCLM 48/28 februarie 2019, s-a aprobat racordarea casei memoriale la utilitãti, împrejmuirea cu un gard solid, amenajarea curtii. Totul a costat bugetul local în jur de 210 000 de lei. În prezenta profesorului Cristi Onel, a colectionarului Florian Pricop si a istoricului Liviu Tãranu, din cadrul CNSAS Bucuresti, Casa memorialã „Gheorghe Gheorghiu-Dej” a devenit oficial punct turistic, fiind inauguratã si inclusã în circuitul turistic. Vã reamintim cã în Casa memorialã „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, construitã la sfârsitul secolului al XIX-lea, la Bârlad, s-a nãscut pe 8 noiembrie 1901 Gheorghe Gheorghiu-Dej, viitorul Presedinte al Consiliului de Stat din perioada 1961-1965. Se pare cã imobilul a apartinut familiei de muncitori, Tãnase Gheorghiu si Ana Gheorghiu.  Gheorghe Gheorghiu-Dej este al doilea fiu pe care Bârladul l-a avut în fruntea statului român. Numele lui „Badea Ghitã” rãmâne în memoria bârlãdenilor drept cel care a decis ca sã fie construitã la Bârlad cea mai mare fabricã de rulmenti din România, iar astfel a pus Bârladul pe harta oraselor industriale.

Elevii pot vedea acum în imagini istoria regimului totalitar comunist, cu dovezi palpabile!

Primarul Dumitru Boros a primit un obiect foarte pretios, din partea profesorului de istorie Cristi Onel, cel care s-a ocupat de documentele care sunt acum expuse în muzeul inaugurat ieri. Cristi Onel a donat pentru acest muzeu al trecutului comunist, o plachetã unicat apartinând unui primar al Sectorului 5 Bucuresti din acea perioadã. Documentele de la Casa memorialã „Gheorghe Gheorghiu-Dej” vor arãta elevilor si tinerilor, dar si celor nostalgici, cum arãtau vremurile de dinainte de Decembrie 1989, mai precis perioada comunistã traversatã de România, începând cu 1946 de la instaurarea comunistilor la putere.

„Ne simtim bucurosi cã inaugurãm acest centru de informare pentru studierea regimurilor totalitare de tip comunist. Aici s-a nãscut primul conducãtor comunist al tãrii. Aici gãsiti douã faze ale epocii comuniste – cea a lui Gheorghe Gheorghiu Dej si cea de dupã el, când la putere a ajuns Nicolae Ceausescu. Multumim celor care au donat materialele si documentele, piese raritãti”, a spus prof. Cristi Onel. Printre donatori s-a numãrat si Florian Pricop, care a donat zeci de documente, ziare si reviste, fotografii cu liderii comunisti ai tãrii în vizitã la Bârlad, la Fabrica de Rulmenti. „Sunt bucuros cã avem acum un astfel de centru de unde tinerii au ce învãta despre perioada comunistã, care cu bune, cu rele, a fost una importantã pentru istoria noastrã si a Bârladului”, a spus Florian Pricop.

„Am inaugurat acest obiectiv important, care se adaugã la Ambitia noastrã de a înfiinta la Bârlad o Directie Culturalã si adunãm tot ce se poate aduna. Acum lucrãm si la Casa Cuza si mai avem si alte obiective în lucru. Eu nu sunt istoric si nu judec pe nimeni, nici pe cei trecuti si nici pe cei prezenti, istoria îi va aseza acolo unde le este locul. Din discutia purtatã cu istoricul Liviu Tãranu, se doreste a se face un circuit Bârlad-Tg.Jiu-Bucuresti-Galati, pentru a marca locurile pe unde Gheorghiu Dej a trecut. Ideea acestui centru este mai veche, a fost a regretatului dr. Constantin Teodorescu, dar ea a fost implementatã în 12 mai 2018, când am fãcut cu domnul Liviu Tãranu un „angajament” si un pariu, cã voi reabilita Casa Dej, iar el nu m-a crezut. Va fi un obiectiv important si ne gândim sã ridicãm o anexã, dacã avem unde, sã facem o salã de conferinte unde sã se poatã studia istoria totalitarismului în România”, a spus primarul Dumitru Boros.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.